Cum să spălați tavanele extensibile fără urme în 5 pași!

Deși tavanele extensibile sunt impregnate cu substanțe antistatice și protectoare, acestea oricum trebuie spălate. În camerele de zi este recomandabil să faceți acest lucru 1-2 ori pe an, iar în bucătărie – la fiecare 2-3 luni.

Din ferircire, tavanele extensibile se curăță ușor, fără cheltuieli suplimentare și multă pierdere de timp.

Aflați mai jos cum și cu ce le puteți spăla.

Metoda universală

Producătorii recomandă spălarea tavanelor extensibile doar cu soluții speciale sau cu soluție de săpun. În majoritatea cazurilor, o astfel de spălare este suficientă pentru a curăța pânza de praf, murdărie de construcție, depuneri de grăsimi sau nicotină, funingine.

În această instrucțiune pas cu pas, vom vorbi despre metoda universală și sigură de curățare, care este aprobată de producătorii construcțiilor extensibile.

AVEȚI NEVOIE DE:

-mop linear cu cadru pliabil și microfibră;

-2 lavete moi din microfibră sau flanel;

-vas cu apă caldă (nu fierbinte);

-pulverizator – opțional;

-săpun lichid;

-scară pliantă – pentru comoditate.

PAȘI DE URMAT:

1.Dizolvați puțin săpun lichid în vasul cu apă caldă. Dacă folosiți pulverizatorul, iată proporțiile: 4 picături de săpun la 1l de apă.

2.Fixați microfibra, înmuiată în soluția caldă de săpun, pe mop. Începeți să spălați tavanul, mișcându-vă dintr-un colț spre altul. Dacă suprafața este mare, o puteți împărți în câteva secțiuni, pe care le spălați mișcându-vă de la perete spre centru.

Dacă utilizați pulverizatorul, puteți distribui uniform soluția pe o singură secțiune, apoi spălați-o manual sau cu mopul cu o lavetă umedă curată. Apoi treceți la următoarea secțiune. Principiul de mișcare a mopului este același – de la pereți spre centrul tavanului.

Este foarte bine dacă aveți o scară pliabilă, astfel puteți spăla manual petele, manevrați mai ușor mopul și vedeți mai bine murdăria. De asemenea, scara este utilă dacă tavanele sunt înalte.

Evitați presiunea puternică, să nu pătrundă murdăria și praful în pânză și să nu o deteriorați.

O atenție deosebită trebuie acordată atunci când spălați tavanele extensibile instalate aproape de bază (de exemplu, la un nivel de 3-4 cm). În cel de-al doilea caz, este mai bine să nu folosiți nici un mop, ci să spălați tavanul manual, urcând pe scară.

3.Dacă este nevoie să îndepărtați pete dificile, folosiți soluții speciale.

4.Opțional, ca să nu lăsați urme, puteți să ștergeți tavanele repetat cu mopul cu o lavetă curată și umedă.

5.Tavanele extensibile trebuie șterse obligatoriu cu o cârpă curată uscată, ca să eliminați toate resturile de soluții și, cel mai important, urmele. Această etapă reprezintă lustruirea pânzei.

Reguli importante:

-folosiți doar cârpe moi fără scame (microfibră sau flanel); sunt interzise peria și buretele aspru;

-categoric nu folosiți soluții de curățare care conțin: acetonă, alcalii, solvenți, clor, particule abrazive, precum și orice detergenți, săpun de rufe, muștar și bicarbonat de sodiu.

-construcțiile extensibile nu se spală cu apă fierbinte;

-dacă intenționați să spălați tavanul manual, înainte de a începe curățarea, asigurați-vă că ați scos inelele (în special cu pietre) pentru a nu deteriora pelicula.

Cu ce soluții mai puteți spăla tavanele extensibile

În ciuda faptului că producătorii categoric nu recomandă curățarea tavanelor extensibile cu orice altceva decât soluția de săpun sau produse speciale (se vând în magazinele de uz casnic și de construcții, în companiile de fabricare a tavanelor), practica arată, că uneori acestea pot fi înlocuite:

-soluție pentru curățat geamuri (pe bază de amoniac): permite curățarea tavanelor extensibile (înafară de cele mat și din stofă) fără urme. De asemenea, îndepărtează bine depunerile de grăsimi, funingine și alte pete. Cele mai sigure sunt soluțiile incolore (fără coloranți în compozițe);

-soluție de spălat vasele: este la fel de neutră ca și săpunul, însă îndepărtează mai bine depunerile de grăsimi, un lucru foarte important în cazul tavanelor din bucătărie;

-soluție de apă caldă și amoniac 10% (în proporții de 9:1): se potrivește doar pentru curățarea tavanelor cu textură lac și satin (nici într-un caz textură mat)! Poate elimina eficient depunerile de grăsimi și nicotină, funinginea, murdăria de la alimente, stropi, precum și urmele după curățarea de bază. Ștergeți bine pânza după întrebuințarea soluției.

Înainte de a începe curățarea, testați soluția pe o zonă mică și puțin vizibilă. Aplicați-o mai întâi, apoi ștergeți și uscați suprafața. Dacă după 10 minute zona nu își pierde culoarea, nu se deteriorează și rămâne fără urme, atunci puteți folosi soluția.

Să aveți mult spor!