Cum să transplantați mușcata toamna, ca să înflorească abundent și continuu!

Știați că mușcatele cândva puteau fi întâlnite în casa oricărui aristocrat? Adusă din Africa de Sud, această floare nepretențioasă s-a acomodat rapid în casele nobilimii din secolul al XVII-lea, iar după câteva decenii putea fi admirată peste tot. Astăzi, vă vom povesti cum să faceți ca mușcata de grădină să vă bucure atât iarna, cât și vara, afară și în casă. E nevoie de o îngrijire corespunzătoare a mușcatei toamna. 

În perioada caldă a anului, ea se simte foarte bine în grădină sau pe balconul descoperit. Mușcata poate înflori din primăvară până toamna târziu. Cu toate acestea, pentru ca ea să aibă ciorchini luxurianți de flori și la anul viitor, trebuie să aveți grijă de ea în septembrie. 

Pentru ce să transplantați mușcata în casă? 

Este dificil să supraestimăm beneficiile mușcatelor în casă. În patria sa, era folosită de pe timpuri pentru vindecarea și dezinfectarea rănilor. Se credea, de asemenea, că aduce pace și bunăstare în casă, ceea ce, la fel, nu este o coincidență: uleiurile esențiale de mușcată au un efect calmant. 

Dăunătorii urăsc mirosul ei parfumat! Prin urmare, dacă puneți un ghiveci cu mușcată pe fereastră sau o plantați sub ea, intrarea musculițelor în casă va fi interzisă. Mulți dăunători (cum ar fi afidele) nu se apropie de mușcate. Pentru a proteja celelalte plante de interior de invazia lor, mulți grădinari o plantează lângă alte culturi. 

Cum să îngrijiți mușcata toamna? 

Septembrie este perioada când floarea se transplantează în ghiveci și să ascunde pentru iernare. Îngrijirea mușcatei implică, de asemenea, și tăierea obligatorie. Fără ea, ramurile se vor întinde și la anul viitor vor da mai puține inflorescențe și vor fi mai sensibile la boli. Aflați cum să formați o tufă luxuriantă cu o mulțime de flori. Și acest lucru trebuie făcut toamna! 

1. Pentru transplantare, udați din abundență mușcata și așteptați până apa se îmbibă complet în sol. 

2. Apoi dezgropați cu grijă mușcata împreună cu balotul de pământ, scuturați solul în exces și transplantați floarea în ghiveciul pregătit cu drenaj. Ghiveciul nu trebuie să fie foarte mare. 

3. După transplantare, udați din nou mușcata și începeți tăierea. 

4. Îndepărtați frunzele, lăstarii și florile uscate. Pentru formarea unei tufe frumoase, grădinarii recomandă să fie tăiată jumătate din înălțimea plantei. Gata! 

Procesul de transplantare și tăiere s-a terminat, acum e nevoie să aveți grijă de starea plantei, deoarece pentru ea este un stres. Pentru ca florii să-i fie confortabil să se acomodeze cu temperatura mai ridicată, transferați-o mai întâi pe balcon și doar peste câteva zile o puteți da în casă. 

Alegeți un loc cu multă lumină, puteți pune ghiveciul chiar și sub razele directe ale soarelui. Din cauza insuficienții de lumină, frunzele devin mai mici, la fel ca florile ulterioare. Deci, puteți avea nevoie de o lampă. În afară de irigare, nu uitați să întoarceți vasul din când în când, astfel încât tufa de mușcată să crească uniform în toate direcțiile. Vara, mușcata poate fi udată până la 4 ori pe săptămână, pe când iarna – doar de 1-2 ori. 

Mușcata face fructe frumoase alungite, iar datorită acestui fapt mai este numită și Pelargonium (”pelargos” din greacă înseamnă ”barză”). Forma lor seamănă cu ciocul unei berze. Această frumusețe înflorită este considerată unul dintre cele mai aspectuoase decoruri pentru balcoane și grădini. Iar cu o îngrijire corespunzătoarea toamna, devine și mai irezistibilă! 

Spor la grădinărit!