Cum să tratați pomii de măr și pară de boli și dăunători în aprilie?

Merele și perele suferă de boli și dăunători similari și, de asemenea, se trezesc aproape simultan. Prin urmare, tratamentele se efectuează pe ambele terenuri concomitent.

Prelucrarea pomilor de măr și pară de boli primăvara

Prima prelucrare a pomilor de măr și pară se efectuează la începutul primăverii atunci când zăpada se topește și temperatura zilei ajunge la 5 ° C. Se efectuează în următoarea succesiune:

  1. Curățați mușchiul și lichenii de pe pomi cu o perie rigidă.
  2. Îndepărtați ramurile rupte sau înghețate (dacă tăierea de primăvară a pomilor nu a fost efectuată în februarie-martie).
  3. Tratați plăgile și inciziile cu pastă izolantă, biogel sau soluție de var.
  4. Pulverizați pomii și cercul trunchiului cu 3% de lichid Bordeaux (amestec de sulfat de cupru și var viu).

Este obligatoriu să efectuați acest tratament, chiar dacă grădina Dvstră nu a fost grav afectată de boli în sezonul trecut. Faptul constă în aceea că sporii ciupercilor se împrăștie pe distanțe uriașe și este suficiend doar un singur pom afectat pe strada învecinată ca al tău să cadă în zona de risc.

Efectuați al doilea tratament al pomilor de măr și pară pentru boli atunci când mugurii de frunze încep să înflorească pe ei. Acest lucru se întâmplă de obicei la sfârșitul lunii aprilie sau la începutul lunii mai. Acest tratament constă în pulverizarea cu orice preparat destinat pentru tratamentul și prevenirea infecțiilor fungice și bacteriene. Deasemenea ajută la cruste și pete de frunze.

Prelucrarea pomilor de măr și pară de dăunători primăvara

Dăunătorii se trezesc puțin mai târziu decât bolile, prin urmare, tratamentul îl efectuați la 2-3 săptămâni după primul. Orientativ trebuie să vă concentrați asupra temperaturii medii zilnice de peste 5-7 ° C, a solului uscat și a insectelor apărute (albine, fluturi, râme, gândaci solizi, cocoșe, muște etc.).

Pentru combaterea insectelor care sug și mănâncă  frunzele, utilizați preparat destinat externării insectelor dăunătoare, iar pentru căpușe – insecticid de origine biologică pentru protecția plantelor. Următorul tratament al merelor și al perelor se efectuează când mugurii încep să devină roz și ajută împotriva afidelor, rulourilor de frunze, gărgărițelor, gândacilor, insectelor californiene, căpușelor și gândacilor de flori. De obicei, acest timp are loc în luna mai, dar în regiunile calde poate ajunge la sfârșitul lunii aprilie.

Important: În aprilie, de îndată ce solul se usucă, trebuie să aplicați pe copaci brâie capcane înmuiate într-o soluție ce conține pesticid cu efect neuroparalitic asupra insectelor. Acesta va împiedica dăunătorii să urce pe trunchi și să protejeze mugurii care se formează.

Precauții la pulverizarea grădinii

Țineți minte  că, indiferent ce preparat alegeți, trebuie să îl utilizați strict conform instrucțiunilor. În plus, trebuie să vă protejați de pătrunderea substanțelor chimice în organism, ceea ce înseamnă:

  • să lucrați în haine cu mâneci lungi, mănuși, pălării, ochelari;
  • să acoperiți gura și nasul cu un respirator de tip “Petală”;
  • să nu permiteți preparatelor să intre în contact cu zonele deschise ale pielii;
  • după prelucrare, să vă scoateți hainele, să spălați mâinile, fața, să clătiți gura;
  • să alegeți o zi uscată și calmă pentru prelucrare;
  • dacă plouă la mai puțin de 12 ore după pulverizare, să repetați tratamentul.

Și țineți minte că nici procesarea de cea mai înaltă calitate nu va putea proteja grădina pe tot parcursul sezonului. Trebuie să continuați să luptați împotriva bolilor și dăunătorilor toată vara, astfel încât să obțineți o recoltă bogată.

Mult spor!