Cum scăpați de afide rapid și pentru totdeauna: douăzeci și cinci de metode verificate!

Afidele sunt probabil cel mai neplăcut dăunător din grădină. Ele se pot deghiza și acționează rapid. Uneori este pur și simplu imposibil de scăpat de ele. Se mută de pe plantă pe plantă și își extind posesiunea cu o viteză extraordinară. Până nu ați ajuns la disperare, încercați ceva nou.

Vă prezentăm 25 de metode, cum puteți îndepărta afidele, eliberând plantele. Vă asigurăm frunze netede de o nuanță, flori sănătoase și legume mari. Pur și simplu faceți rost de cele mai simple componente. Unele din ele le găsiți chiar acum în frigider.

Să începem lista noastră cu cele mai extravagante metode. Afidele pot fi îndepărtate folosind vodcă. Turnați-o într-un recipient cu pulverizator și stropiți planta afectată. Pentru prelucrare, puteți folosi cel mai ieftin produs. În același mod puteți folosi și Coca-Cola.

Printre gospodinele cu experiență, soluția de săpun (200 gr pentru 10l de apă) se bucură de mare popularitate. De asemenea, stropiți plantele afectate de afide. Grădinarii mai recomandă soluția de amoniac sau de carbonat de sodiu. Ultimul se folosește în proporții de 1 lingură la 1l de apă.

Scăpați de afide cu ajutorul cenușii. Turnați 5l de apă clocotită peste 200-300 gr de cenușă, amestecați și lăsați compoziția să se răcească. Apoi o strecurați și adăugați aproximativ 20 gr de săpun de rufe. Udați plantele cu soluția obținută.

Ardeiul iute este și el eficient în lupta contra afidelor. Mărunțiți 500 gr de ardei iute și turnați 5l de apă. Fierbeți amestecul și îl lăsați la infuzat timp de 2 zile. Apoi strecurați-l și repartizați-l în vase. Înainte să folosiți soluția, diluați-o cu apă (1 pahar la 10l de apă). Puteți adăuga săpun de rufe.

În combaterea dăunătorilor, puteți încerca infuzia de hrean. Mărunțiți frunze și rădăcină, apoi umpleți o găleată pe jumătate. Turnați apă și lăsați amestecul la infuzat pentru 3 ore. La fel puteți pregăti și infuzie de rostopască, dar o lăsați doar pentru 2 zile. În ambele soluții adăugați săpun de rufe.

Ca să pregătiți soluție de lăstari de pin, turnați apă peste 2 kg de ingredient principal așezat într-o găleată de 5l. Infuzați timp de 7 zile, amestecând periodic. Apoi diluați soluția cu apă în proporții de 1:10. Urzica (100-200 gr) este suficient să o infuzați timp de 1 zi într-un litru de apă.

La fel se pregătește și infuzia de păpădii. Turnați 10l de apă peste 500 gr de frunze uscate și infuzați timp de 3 ore. Pentru a scăpa de afide cu ajutorul soluției de usturoi și ceapă, turnați 3l de apă clocotită peste 500 gr de usturoi și 500 gr de coji de ceapă. Infuzați amestecul timp de 4 ore, apoi îl diluați cu 10l de apă.

Frunzele verzi de cartofi, la fel, sunt eficiente contra afidelor. Turnați 5l de apă clocotită peste 300 gr de frunze verzi, infuzați amestecul timp de 24 de ore, apoi adăugați 20 gr de săpun de rufe și amestecați. De asemenea, puteți turna 5l de apă clocotită peste 250 gr de copili de tomate și infuzați compoziția timp de 1 zi. Nu uitați să adăugați și săpun.

Soluția de muștar se pregătește din 200 gr de praf, care se dizolvă în 5l de apă. Iar peste 1 kg de praf de tutun se toarnă 10l de apă clocotită. Ambele soluții se infuzează timp de 1 zi, apoi se strecoară. Înainte de utilizare, se diluează cu apă în proporții de 1:3.

De asemenea, afidele se elimină cu ajutorul cojilor de portocală. Turnați 10l de apă caldă  peste 1 kg de coji și le infuzați timp de 3 zile. Iar 300 gr de ștevie se infuzează timp de 3 ore în 10l de apă și are același efect.

Iar infuzia de coada șoricelului se prepară astfel: turnați 10l de apă peste 2,5 kg de iarbă proaspătă și o fierbeți timp de 30 de minute. Același volum de lichid se toarnă peste 1 kg de mușețel uscat. Infuzați amestecurile timp de 24 de ore, apoi diluați-le cu apă.

Infuzia de arin vă ajută să scăpați de afide. Turnați 10l de apă caldă peste 2 kg de frunze. Le infuzați timp de 1 zi, le aduceți până la punctul de fierbere și le înăbușiți timp de 40 de minute. Lăsați soluția să se răcească înainte de utilizare. Peste frunzele mărunțite de Arctium, de regulă, se toarnă apă caldă și se lasă la infuzat timp de aproximativ 1 zi. Nu e nevoie să le fierbeți.

Gospodinele cu experiență folosesc, de asemenea, datură și gălbenele în calitate de soluție contra afidelor. Mărunțiți iarba, împreună sau separat, o așezați într-o găleată și turnați apă caldă. Infuzați plantele timp de cel puțin 24 de ore, apoi strecurați soluția și stropiți culturile afectate.

Pentru a scăpa o dată și pentru totdeauna de afidele, care s-au instalat în grădina dumneavoastră, în primul rând trebuie să îndepărtați furnicile. Aceste insecte se hrănesc cu eliminările dulci ale afidelor. Tot ele răspândesc dăunătorii pe întreg teritoriul, asigurându-și astfel hrana. Îndepărtați furnicile și afidele nu vă vor mai deranja.

Acum știți că puteți salva plantele de afide. Trebuie să menționăm că prelucrările se efectuează de îndată ce observați primii dăunători, deoarece este mult mai ușor să îndepărtați o colonie mică. Ce soluții naturiste folosiți dumneavoastră când aveți de a face cu afidele? Împărtășiți-ne experiența în comentarii!

Mult spor!