Cum se acoperă corect trandafirii pentru iernat?!

Unele soiuri de trandafiri pot ierna și fără protecție, mai ales dacă nu se preconizează geruri puternice, dar cel mai bine ar fi să le ocrotiți, ca să evitați degerarea și uscarea lor. Diferitele tipuri de acoperire iernatică sunt destinate diferitor soiuri și tipuri de trandafiri. Astăzi vom discuta despre protejarea trandafirilor cățărători și a celor cultivați sub formă de tufe.

CUM SE ACOPERĂ TRANDAFIRUL CĂȚĂRĂTOR PENTRU IARNĂ?

Acoperirea trandafirului cățărător pentru iarnă necesită multă atenție și precauție, deoarece ramurile lui lungi pot fi lezate în timpul pregătirilor respective. Mai întâi trebuie să-l îngrijiți:

-tăiați cu grijă vârfurile ramurilor;

-îndepărtați toate frunzele și lăstarii tineri, iar apoi luați ramurile lungi de pe suporturi;

-presărați rănile și leziunile de pe tufe cu cărbune de lemn.

Nota bene! Trandafirul cățărător trebuie strâns bine într-un singur mănunchi, pentru ca ramurile lui să nu se răspândească.

Poate fi trandafirul acoperit, fără să fie îndoit spre pământ? În cazul trandafirului cățărător sunt permise ambele tipuri de acoperire — cu și fără presărare cu sol.

Prima variantă. Presărați baza tufei cu pământ, după care acoperiți-o cu ace de conifere, nisip și ramuri de conifere. Luați cu grijă ramurile de pe suporturi și așezați-le pe ramurile de conifere. Acoperiți ramurile de trandafir cu ramuri de conifere și înfășurați totul cu spunbond (material nețesut din polipropilenă și vâscoză). Primăvara acest înveliș se îndepărtează treptat: mai întâi se desface parțial materialul, iar apoi se eliberează toată planta.

A doua metodă — mai complicată. Așteptați o zi cu vreme frumoasă și rulați ramurile sub formă de sfoară, iar pe cele mai grele și groase aplecați-le spre pământ și așezați-le pe o carcasă de sârmă, ca să nu se atingă de sol. Montați o colibă de lemn deasupra ramurilor. Acoperiți toată construcția cu peliculă, care să fie suficientă pentru închiderea atât a marginilor, cât și a suprafeței colibei. Cât timp temperatura aerului nu scade sub -3°C‌, lăsați ușor descoperite capetele laterale ale construcției — astfel planta va putea să se călească înainte de frigurile, care urmează. Odată cu sosirea frigului persistent izolați complet coliba protectoare de mediul extern.

CUM SE ACOPERĂ TRANDAFIRII CULTIVAȚI SUB FORMĂ DE TUFE PENTRU IARNĂ?

Acoperirea tufelor de trandafiri trebuie realizată în octombrie-noiembrie, odată cu sosirea primelor înghețuri. Trebuie să determinați foarte exact momentul, în care trebuie să le acoperiți. Primele geruri slabe nu sunt periculoase pentru aceste plante și doar le vor căli. Iată ce trebuie să faceți mai întâi:

-tăiați lăstarii tineri și moi, care nu au reușit să se lignifice;

-îndepărtați toate frunzele;

-tundeți tufele până la înălțimea de aproximativ 30-40 cm și tratați-le cu preparate insecticide și antifungice.

Nota bene: puteți să confecționați coliba pentru tufele de trandafiri din materialele aflate la îndemână.

Apoi puteți să folosiți una dintre următoarele metode:

1.Montați o colibă pentru tufe. O construcție simplă din două panouri late sau scânduri unite, acoperită cu peliculă, va proteja bine tufele de vânt și precipitații. Folosirea colibei ca înveliș este avantajoasă, deoarece „intrările” în ea pot fi oricând descoperite pentru aerisire.

2.Varianta pentru iernile calde presupune acoperirea părții inferioare a tufei de trandafiri cu sol sau mulci. Puneți ramuri de conifere sau frunze uscate pe movilița cu înălțimea de 30-50 cm, care a rezultat.

3.Metoda aeriană uscată sau învelișul uscat a trandafirilor pentru iarnă presupune acoperirea tufelor valoroase, care sunt cultivate pentru vânzare sau sunt foarte prețuite. În acest caz ramurile sunt culcate pe sol și sunt fixate cu capse metalice. Apoi se pun ramuri de conifere, ace de conifere sau frunze uscate pe ele. În jurul tufei se montează țepușe, pe care se așează rogojini și se acoperă cu peliculă. Marginile peliculei se fixează cu pietre mari, dar una dintre ele se lasă deschisă pentru aerisirea periodică a ascunzătorii.

Spor la grădinărit!