Cum se înrădăcinează crizantemele din buchete? O metodă simplă și eficientă!

Întotdeauna ne bucurăm, când primim flori în dar. Dar, din păcate, frumusețea minunatelor buchete vii nu rezistă mult timp. În loc să vă întristați de ofilirea lor, prelungiți-le viața sau, mai bine zis, oferiți-le una nouă! Crizantemele din buchete pot fi înrădăcinate fără probleme deosebite, iar apoi pot fi plantate în ghivece sau chiar în grădină.

AVEȚI NEVOIE DE:

-un fir de crizantemă;

-un ghiveci cu orificii pentru drenarea apei;

-substrat.

Dacă cumpărați de sine stătător crizantema, rugați vânzătorul să nu-i taie frunzele inferioare, deoarece el va tăia și mugurii împreună cu ele, iar aceștia sunt necesari pentru obținerea unei plante noi.  Dar dacă ați primit în dar un buchet de crizanteme, care nu mai au frunzele inferioare, nu vă întristați. Tulpina de crizantemă se înrădăcinează practic în orice porțiune, dacă prezintă muguri. De aceea, puteți să luați o porțiune din partea ei superioară, pentru că și sub frunzulițele de la acest nivel se găsesc muguri.

Apoi scurtați cu multă acuratețe frunzele, ca să nu lezați mugurii. Divizați tulpina în câteva părți, astfel încât să se afle câte un mugure în mijlocul fiecăreia dintre ele.

Apoi luați ghiveciul sau alt vas cu orificii de drenaj — puteți să le realizați de sine stătător. Umpleți-l cu substrat, lăsând puțin spațiu pentru plantare. Așezați butașii pregătiți pe sol, orientând mugurii lor în sus. Acoperiți-i cu substrat. Bătătoriți-l puțin, pentru ca apa să nu se elimine repede din el. Udați-l.

Puneți ghiveciul cu viitoarele crizanteme într-un loc cald și așteptați până când butașii vor dezvolta rădăcini. În niciun caz nu trebuie să-i înecați, dar nici să nu permiteți uscarea substratului. În medie înrădăcinarea butașilor de crizantemă durează aproximativ o lună. Peste circa 1.5 luni veți obține asemenea tufe:

În acest moment ele prezintă rădăcini destul de puternice și pot fi replantate. De aceea, transplantați noile crizanteme în ghivece separate și continuați să le îngrijiți.

Spor la grădinărit!