Cum se înrădăcinează trandafirii din buchet – instrucțiune pas cu pas!

Deoarece aceste flori sunt destul de costisitoare, fiecare are posibilitatea să le cultive absolut gratuit. Mai ales, că buchetele includ, de regulă, trandafiri de soiuri rare. Înrădăcinarea trandafirilor din buchet este un proces simplu, e nevoie doar să urmați întocmai instrucțiunile, fiecare pas fiind foarte important pentru un rezultat de succes.

Trandafirii trebuie să fie neapărat proaspeți, iar procesul de înrădăcinare începe în aceeași zi când ați primit buchetul cadou sau cel târziu a doua zi dimineață. Trebuie de menționat că, de cele mai dese ori, eșuează înrădăcinarea anume a trandafirilor galbeni. Șansele trandafirilor albi sunt mai bune, iar probabilitatea înrădăcinării florilor roșii și roz este cea mai înaltă.

Principala dificultate în acest proces este că butașii se pot usca sau pot putrezi din cauza insuficienței de umiditate și substanțe nutritive. Noi vom încerca să rezolvăm această problemă și să asigurăm o germinare de aproape 100% a butașilor cu ajutorul cartofilor.

Cartofii conțin un număr impunător de substanțe nutritive, în special amidon, și, pe lângă aceasta, sunt o sursă de umiditate permanentă. În plus, asigură o protecție împotriva răcirii excesive, putrezirii și dezvoltării diverselor boli bacteriene, care, de regulă, afectează trandafirii la etapă inițială de creștere.

Nu e neapărat cartofii să fie proaspeți, important este să fie tari, fără deteriorări și să îndepărtați toate ochiurile, ca să nu germineze.

Butașul trebuie să aibă lungimea de 15-20 cm, adică dintr-un trandafir de lungime medie obțineți 2-3 butași. Alegeți florile cu tulpini mai groase.

AVEȚI NEVOIE DE:

-trandafiri;

-cartofi;

-foarfecă horticolă bine ascuțită;

-îngrășământ, ce contribuie la accelerarea dezvoltării sistemului radicular;

-sol pentur trandafiri;

-perlit;

-argilă expandată;

-preparat fungicid;

-1-2 sticle de plastic de 5l;

-ghiveci.

PAȘI DE URMAT:

1.Tăiați butașii cu o foarfecă horticolă ascuțită, ca să nu deterioreze tulpina.

2.Fiecare butaș trebuie să aibă cel puțin 3 muguri, adică 2 interstiții.

Tăietura inferioară se efectuează sub mugur și sub unghi de 45°, iar cea superioară – orizontal și la 1 cm distanță de la mugur.

3.Îndepărtați toate frunzele din partea de jos a butașului și păstrați doar câteva în partea de sus.

4.Înmuiați butașii timp de câteva ore în soluție de îngrășământ, ce contribuie la accelerarea dezvoltării sistemului radicular.

5.Între timp, faceți găuri în cartofi.

6.Pregătiți un sol nutritiv și friabil, special pentru trandafiri, în care adăugați perlit, pentru ca apa și aerul să pătrundă mai bine. La baza ghiveciului, adăugați un drenaj de argilă expandată.

7.Luați fiecare butaș, îl pudrați cu îngrășământ, ce contribuie la accelerarea dezvoltării sistemului radicular, și îl înfigeți în gaura din cartof.

8.Repartizați cartofii în ghiveci și presărați-i cu pământ. Lungimea butașului la suprafața solului nu trebuie să depășească 10 cm, iar mugurul de mijloc se află deasupra solului.

9.Îndesați ușor solul din jurul butașilor cu degetele și umeziți-l cu soluție de preparat fungicid (dizolvat conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

10.Luați 1-2 sticle de plastic de 5l, tăiați-le baza și acoperiți butașii.

11.Temperatura optimă pentru transplantare este de 25°С.

12.Pe parcursul zilei, deschideți capacul de câteva ori pe zi, asigurând aerisirea butașilor. Cu timpul, aerisirea trebuie să fie mai îndelungată.

13.Aveți grijă ca solul să fie mereu umed, iar pentru aceasta udați și stropiți viitorii trandafiri.

Spor la grădinărit!