Cum se plantează bujorii în timpul primăverii — masterclass detaliat, cu imagini!

Plantarea primăvăratică a bujorilor se deosebește foarte puțin de cea tomnatică. Deși există unele diferențe…

Mulți oameni consideră că bujorii pot fi plantați doar în lunile august și septembrie, după ce sunt scoși din pământ și divizați. Însă, de obicei, puieții apar în comerț în preajma lunii februarie. Atunci ce ar trebui să facem? Să cumpărăm butașii și să așteptăm sosirea toamnei? Cu siguranță, nu! Bujorii se adaptează destul de bine și după plantarea primăvăratică. Cel mai important este să realizați corect acest proces.

Bujorii prezintă două perioade de dezvoltare a rădăcinilor adventive — toamna (august – septembrie) și primăvara (aprilie – mai). Anume în aceste intervale de timp se recomandă sădirea plantelor respective în sol.

Plantarea primăvăratică a bujorilor trebuie realizată până la începerea încălzirii persistente, pentru ca butașii să reușească măcar puțin să se înrădăcineze până la debutul creșterii lăstarilor.

CUM SE ALEG BUTAȘII BUNI DE BUJORI?

În primul rând studiați cu atenție ambalajul. Producătorii conștiincioși vor indica de fiecare dată:

-denumirea soiului;

-descrierea scurtă a plantei;

-cantitatea materialului de plantare în bucăți;

-indiciul de trecere a controlului calității;

-instrucțiunile de plantare.

După ce veți inspecta ambalajul, începeți studierea butașului (de obicei, acest lucru este ușor de realizat, deoarece bujorii se vând în pungi de plastic cu etichetele fixate în partea de sus). El trebuie să prezinte 2-3 muguri de reînnoire și minim 2 rădăcini adventive cu lungimea mai mare de 5 cm. Este important ca butașul să nu aibă leziuni și semne de îmbolnăvire!

Cel mai bine ar fi să renunțați la cumpărare, dacă:

-la palpare, butașul este umed sau, invers, prea uscat;

-ambalajul emană miros de mucegai sau putregai;

-rădăcină prezintă excrescențe sau îngroșări nodulare

Dacă butașul prezintă doar 1-2 muguri, aceasta nu înseamnă că planta va muri. Cel mai frecvent asemenea bujori pur și simplu cresc mai lent și înfloresc cu întârziere de un an.

PLANTAREA BUJORILOR ÎN SOL DESCHIS

De principiu, procesul de plantare primăvăratică a bujorilor se deosebește foarte puțin de cel tomnatic. Groapa de plantare poate fi săpată în prealabil, pentru ca solul să reușească să se așeze puțin. Însă unii horticultori realizează acest pas chiar în ziua plantării. Dacă sunteți unul dintre ei, următoarele instrucțiuni sunt cu siguranță pentru dumneavoastră.

Pasul 1

Săpați o groapă de plantare cu dimensiunile de 60 x 60 cm. Puneți deoparte stratul superior, fertil al solului.

Pasul 2

Presărați stratul de drenaj pe fundul gropii (argilă expandată (keramzit), cărămizi fărâmițate, nisip de râu etc.) — grosimea lui trebuie să fie de 10-15 cm.

Pasul 3

Adăugați jumătate din solul fertil, pe care l-ați săpat anterior, 1-2 găleți de compost sau humus, 200 g de superfosfat și 300-400 g de cenușă în groapa de plantare. Amestecați-le. Dacă solul este lutos, adăugați o găleată de nisip sau turbă, iar dacă este nisipos — o găleată de argilă.

Pasul 4

Apoi adăugați cealaltă jumătate de sol fertil, sub formă de delușor, astfel încât să rămână aproximativ 10-12 cm până la marginile gropii.

Pasul 5

Așezați butașul de bujor în centrul gropii, răsfirându-i în prealabil rădăcinile (ele trebuie să fie îndreptate în jos sau prin părți). Dacă solul parcelei este dens, îngropați butașul la o adâncime de 5 cm, iar dacă este afânat — la 7 cm, lăsând mugurii la suprafață. Ca să verificați și să ajustați mai ușor nivelul solului, puteți să așezați coada cazmalei deasupra gropii.

Important! Dacă îl veți îngropa foarte adânc, bujorul nu va înflori. Aceasta este una dintre principalele cauze ale absenței înfloririi. Iar dacă, dimpotrivă, îl veți planta prea aproape de suprafața solului, bujorul poate să înghețe în timpul iernii.

Pasul 6

Presărați cu grijă sistemul radicular al bujorului cu pământ, presându-l ușor cu mâinile, astfel încât să nu lezați mugurii. În niciun caz nu trebuie să bătătoriți pământul cu picioarele.

Pasul 7

Realizați un cordon în jurul gropii, aranjând solul rămas. Apoi udați din abundență bujorul plantat. Dacă substratul s-a lăsat, mai adăugați pământ.

Pasul 8

Mulciți suprafața gropii de plantare cu turbă, humus sau un amestec de sol și turbă (1:1). Astfel veți proteja solul de uscăciune și veți crea condițiile favorabile pentru înrădăcinarea butașului.

Inițial bujorii trebuie udați în fiecare zi, ca să se înrădăcineze mai repede. În rest, îngrijirile sunt similare cu cele din cadrul plantării tomnatice. Și, deși se consideră că bujorii „primăvăratici” pot să crească puțin mai lent decât cei plantați în septembrie, veți reuși să creșteți tufe sănătoase și frumoase, dacă veți avea grijă să le udați, fertilizați și prășiți la timpul potrivit.

Spor la grădinărit!