Cum se replantează și se înmulțesc corect crinii?!

CUM SE REPLANTEAZĂ CRINII ÎN SIGURANȚĂ?

Cea mai potrivită perioadă de replantare a crinilor este august-septembrie. În orice caz transplantarea lor trebuie realizată doar după ce se termină perioada lor de înflorire. În timpul înfloririi pot fi „deranjați” doar crinii asiatici. Ei sunt considerați cei mai rezistenți crini.

Pentru ca crinii să se dezvolte bine, trebuie să le dezgropați bulbii și să-i replantați o dată la 3-4 ani: într-un loc nou, însorit, care nu permite stagnarea apei. Planta poate crește și în locurile umbroase, și în cele semiumbroase, dar va fi mai palidă și mai puțin bogată.

ÎNMULȚIREA CRINULUI PRIN PUI

Bulbii-pui se dezvoltă la baza tulpinilor plantei adulte. Ei pot fi separați de ceilalți în septembrie și plantați tot atunci. Plantați-i la adâncimea de 4-5 cm, lăsând distanțe de 10-12 cm între ei. Solul trebuie să fie protejat de condițiile climatice nefavorabile și moderat de umed. Fertilizările sunt binevenite.

Puii plantați vor forma tulpini cu înălțimea de până la 30 cm în următorul an, dar nu vor înflori. În al doilea an pot apărea câțiva boboci, dar trebuie să-i tăiați. Și doar în al treilea an, după ce va deveni mai puternică, planta va înflori din plin. Apropo, înmulțirea crinilor prin pui poate fi realizată și primăvara. Până atunci puii se păstrează într-un loc rece.

ÎNMULȚIREA CRINILOR PRIN SOLZI

Înmulțirea prin solzi este potrivită pentru crinii cu bulbi mari și se aplică, când se dorește obținerea unei cantități mai mari de material de plantare. De exemplu, dintr-un bulb rezultă până la 20 solzi. Din fiecare solzișor se formează până la 2-5 bulbi-pui pentru înmulțire. Ca regulă, materialul de plantare se pregătește în luna mai. Mai întâi bulbii trebuie scoși din pământ și spălați.

Separați cei mai sănătoși și curați solzi de la baza bulbului. Spălați-i încă o dată cu apă și scufundați-i în soluție de permanganat de potasiu 0.1% pentru 20 minute. După aceasta prelucrați solzii cu un stimulator de înrădăcinare. Puneți-i într-o pungă cu rumeguș umed și ascundeți-i într-un loc cald. Peste 2 luni vor apărea bulbii mici.

ÎNMULȚIREA CRINILOR PRIN BULBILI AERIENI

Fără îndoială, persoanele, care iubesc crinii, au observat bulbilii, care se formează în timpul înfloririi lor în mugurii de la baza frunzelor. Înmulțirea prin bulbili este cea mai sigură pentru plantă, deoarece aceștia cad singuri de pe ea și prezintă deja rădăcini mici și frunzulițe. Adunați bulbilii îndată după înflorire și pregătiți-i pentru plantare.

Țineți bulbilii la frigider timp de 3-4 săptămâni. Apoi semănați aceste „biluțe” încolțite în grădină, la adâncimea de 2-3 cm, lăsând spații de 4-5 cm între ele. Fertilizați solul cu turbă și humus. Udați-l cu regularitate. Veți obține plante puternice peste doar 2-3 ani. Până atunci cel mai bine ar fi să tăiați bobocii apăruți pe ele.

Apropo, ca să înmulțiți crinii prin această metodă în aprilie-mai, țineți bulbilii în frigider până la primăvară. Puneți-i în prealabil într-un recipient cu rumeguș uscat. Credeți-ne, nu se va întâmpla nimic cu ei în acest timp! Povestiți-ne în comentarii metodele, prin care replantați și înmulțiți aceste flori înmiresmate! Vom fi bucuroși să învățăm din experiența voastră!

Spor la grădinărit!