Cum se seamănă ciupercile? Mai simplu decât credeți!

„Răsadurile” de ciuperci se prepară foarte ușor!

Luați pălăria unei ciuperci bătrâne (hrib alb sau cenușiu). Treceți-o prin mașina de tocat carne. Puneți-o într-o sticlă cu apă. După aceasta se produce „trezirea” sporilor de ciuperci.

Pentru ca sporii ei să se activeze în natură, ciuperca trebuie să treacă prin intestinele unui iepure sau arici. Ce fel de mediu acționează asupra acestor spori? Unul agresiv, care dezintegrează alimentele. Ca să creați un asemenea mediu în condiții domestice, adăugați câte 2 lingurițe de drojdie uscată la un litru de apă.

Lăsați amestecul să se odihnească pe parcursul a aproximativ 30 zile. Pulpa ciupercii va sedimenta pe fundul sticlei. Trebuie să o înlăturați, iar restul conținutului sticlei — să-l scurgeți într-un vas separat. Soluția de însămânțare este gata!

Trebuie să luați în considerație concentrația: o ciupercă nu conține un milion sau un miliard de spori, ci cam un bilion. De aceea, nu trebuie să răspândiți soluția atât de concentrată.

Se folosește proporția: un pahar de soluție cu spori la 200 litri de apă (un bidon de plastic de 200 litri). Răspândiți soluția diluată cu ajutorul unei stropitori obișnuite, preferabil în apropiere de speciile de copaci lângă care ați găsit ciuperca respectivă. Dacă hribul cenușiu a fost găsit lângă un mesteacăn, stropiți solul de lângă mesteceni. Dacă ați găsit hribul alb lângă un stejar (și așa ceva este posibil), stropiți solul de lângă stejari. De fapt, acest lucru trebuie realizat, deoarece și hribii cenușii, și cei albi au întotdeauna o legătură puternică cu rădăcinile copacilor. Sporii „țin minte” și „pot” să restabilească relația cu acele specii de copaci lângă care a crescut mama lor.

Și-i puteți semăna atât în grădină, cât și în pădurea din vecinătate — acolo unde doriți!

Spor la grădinărit!