Cum se seamănă salata — 3 metode verificate pentru diferite situații!

METODA NR. 1 — SEMĂNAREA PUNCTATĂ

Această metodă vă va scoate din încurcătură, dacă aveți puține semințe. Pentru ca toate semințele, pe care le-ați semănat, să dea lăstari, trebuie să le pregătiți în prealabil. Nu neglijați aceste preparări și semănați semințele umede, folosind metoda însămânțării punctate. Cel mai bine ar fi să le înmuiați în apă timp de 24 ore, iar dacă aceasta va fi înlocuită cu infuzie de cenușă, semințele se vor îmbogăți și cu microelemente.

Ca să pregătiți infuzia de cenușă, aveți nevoie de 2 linguri de cenușă de lemn și 150 ml de apă. Adăugați cenușa în apă și amestecați foarte bine. Lăsați-o să se infuzeze pe parcursul a 2 zile, după care strecurați soluția obținută. Puneți semințele de salată în ea și lăsați-le să se înmoaie timp de 24 ore — ele se vor umfla puțin. După aceasta semănați-le în șanțuri cu adâncimea de 2 cm.

Distanța dintre semințe depinde de soiul salatei. Salatele frunzoase pot fi semănate la 5-6 cm una de alta, iar cele tip semi-căpățână sau căpățână — la 8-10 cm și, respectiv, 15-20 cm. Semințele se acoperă cu pământ afânat, care trebuie presat puțin.

METODA NR. 2 — PLANTAREA SEMI-RĂSADURILOR

Această metodă este potrivită pentru cei care planifică să cultive salata pentru comercializare. Ea permite obținerea recoltei în perioade foarte scurte. Ca să obțineți răsadurile de salată, este necesar să pregătiți semințele după cum este descris la prima metodă (semănarea punctată). Apoi trebuie să le semănați într-un recipient cu adâncimea de maxim 3 cm și să așteptați apariția lăstarilor.

Peste 4-6 zile, când vor apărea primele frunzulițe din semințe, trebuie să scoateți cu grijă câte 3-5 puieți de salată cu tot cu pământ și să plantați grămăjoara respectivă în șanțurile pregătite în grădină. Distanța dintre asemenea tufe de salată trebuie să fie de minim 20 cm.

P.S. Cel mai bine ar fi să semănați soiuri de salată verde, care nu formează căpățâni. De exemplu, Babyleaf, Batavia și Oakleaf (salata tip frunză de stejar).

METODA NR. 3  SEMĂNAREA DEASĂ

Această metodă este potrivită pentru cei care vor să obțină repede prima recoltă. Semințele de salată sunt semănate pe parcela pregătită în prealabil, la o distanță de 3 cm una de alta. Distanța dintre rânduri trebuie să fie de 10 cm.

Dacă veți semăna sau veți planta puieții de salată în solul uscat, plantele vor crește haotic și vor fi amare.

Metoda semănării dese nu presupune rărirea răsadurilor și obținerea unei cantități mari de frunze. Prima recoltă poate fi culeasă peste 5 săptămâni. Iar dacă frunzele sunt tăiate la înălțimea de 2-4 cm de la sol, peste 6 săptămâni poate fi obținută încă o recoltă.

Alegând metoda de semănare, bazați-vă pe posibilitățile și scopurile dumneavoastră. Dacă aveți puține semințe, opriți-vă la însămânțarea punctată. Dacă planificați să vindeți salata, trebuie să deprindeți metoda semi-răsadurilor. Iar semănarea deasă este optimă pentru cei nerăbdători.

Spor la grădinărit!