Cum se seamănă semințele de mărar în iulie și august, ca să culegeți cât mai curând legături pufoase și aromate?!

Oare ne putem imagina preparatele văratice fără mărarul aromat? Cartofii noi, salatele din legume proaspete, sosul pentru dovleceii prăjiți… Iar dacă vreți să-l congelați pentru iarnă sau să-l adăugați în borcanele cu murături sau alte conserve, puteți să încercați să-l semănați și la mijlocul verii. Astfel veți obține o nouă recoltă la începutul toamnei — tocmai potrivită pentru conservare. În continuare vă vom povesti despre aspectele, pe care trebuie să le luați în considerație, când semănați semințele de mărar în iulie. Dacă nu aveți grădină, nu vă întristați: mărarul poate fi cultivat pe pervaz pe parcursul întregului an! 

CUM SE SEAMĂNĂ CORECT SEMINȚELE DE MĂRAR? 

PREGĂTIREA SOLULUI

În primul rând trebuie să alegeți corect parcela potrivită pentru semănarea semințelor de mărar. Aceasta trebuie să fie expusă la multă lumină, care este necesară pentru creșterea mărarului. Înainte de semănare fertilizați neapărat solul cu îngrășăminte organice. Solul calcaros este potrivit pentru această cultură. De aceea, alegeți compostul sau humusul ca îngrășământ. 

PREGĂTIREA SEMINȚELOR

Începeți să pregătiți semințele cu 2 zile înainte de semănare. Puneți-le într-un săculeț de pânză și înmuiați-le în apă. Schimbați apa la fiecare 8 ore. Peste doar 7 zile de la plantarea lor vor apărea primii lăstari. Iar dacă nu veți înmuia în prealabil semințele, primii lăstari vor apărea peste minim 2 săptămâni. 

SEMĂNAREA CORECTĂ

Cel mai bine ar fi să semănați semințele de mărar sub formă de rânduri. Distanța dintre ele trebuie să fie de minim 25 cm, iar adâncimea gropilor de plantare — de aproximativ 3 cm. Nu vă temeți să semănați mărarul lângă alte legume. El se va dezvolta bine lângă ceapă, salată și ridichi. 

AFÂNAREA SOLULUI ȘI RĂRIREA MĂRARULUI

Nu uitați să afânați solul după ce veți observa apariția primilor lăstari. Apoi repetați neapărat procedura după ploaie sau irigare. Aceasta este necesară pentru prevenirea încetinirii creșterii mărarului, deoarece solul se acoperă cu crustă după udare, care împiedică pătrunderea oxigenului la rădăcini.

Rărirea mărarului trebuie realizată, când apar primele 3-4 frunzulițe pe firele lui. Distanța optimă dintre ele trebuie să fie de 3-5 cm. Iar dacă aveți nevoie de umbele de mărar pentru prepararea conservelor, atunci măriți distanța respectivă până la 10 cm. Răriți sistematic mărarul.

Semănarea semințelor de mărar în mijlocul verii nu este într-atât de complicată, precum poate să pară. Nu uitați să urmăriți starea solului. El trebuie udat regulat și fertilizat cu îngrășăminte bogate în azot, în funcție de necesitate. Nu plantați mărarul pe parcelele, pe care au fost cultivate culturi, ce formează umbele (pătrunjel, țelină, morcov, mărar etc.). În acest caz alegeți alt lot pentru ele!

Spor la grădinărit!