Cum se taie corect plantațiile de zmeură vara și toamna!

Tăierea regulată a zmeurei reprezintă un moment foarte important în îngrijirea acestei culturi. Pentru ca tufa să crească rapid și să obțineți recoltă bogată, trebuie să țineți cont de toate regulile acestui proces complex. Despre acestea vorbim în articolul de astăzi.

Zmeura de vară tebuie tăiată în timpul plantării răsadului: lăstarii se scurtează până la lungimea de 50 cm. Pentru ca mai apoi, tufa să fie tăiată încă de câteva ori pe parcursul sezonului.

Tăierea zmeurei vara

Tăierea de vară este una din etapele improtante în îngrijirea zmeurei. În timpul înfloririi tufei, se înlătură toate ramurile și frunzele bolnave (de regulă, acestea se îngălbenesc) și se ard, pentru ca infecția să nu afecteze lăstarii sănătoși.

O dată în 1-2 săptămâni, se taie lăstarii tineri, care cresc din pământ la o distanță de mai mult de 20 cm de centrul tufei. Se face acest lucru foarte simplu: înfigeți lopata în pământ sub unghi mic și tăiați cu ajutorul ei sistemul radicular al lăstarului tânăr.

Iar dacă doriți o creștere a recoltei, folosiți metoda dublei-trunchieri.  Pentru asta, la începutul lunii iunie, când lăstarii vor atinge înălțimea de 100-120 cm, tăiați-le vârfurile cu 5-7 cm. Astfel, substanțele nutritive vor ajunge către mugurii laterali, pe care spre toamnă vor crește 4-8 lăstari noi cu lungimea de 50 cm. Toamna aceștia se îndoaie spre pământ, să ierneze sub zăpadă și să nu înghețe. Iar primăvara, acești lăstari laterali se scurtează cu 10-15 cm. Această metodă stimulează apariția unor noi ramuri roditoare.

Lăstarii inutili ale zmeurei se taie pe tot parcursul verii.

Tăierea zmeurei toamna

Cu aproximativ 2-3 săptămâni înainte de sosirea frigurilor, se îndepărtează toți lăstarii rupți, bolnavi și afectați de insecte. De asemenea, se înlătură complet (fără cioturi) ramurile bienale, care au rodit în anul curent (acestea sunt de culoare cafenie), precum și lăstarii verzi slab dezvoltați, care seamănă mai mult cu iarba.

Important! Toate ramurile tăiate trebuie arse, pentru a distruge dăunătorii care iernează în plantă.

Distanța între tufele de zmeur trebuie să fie de cel puțin 60 cm. Din acest motiv, dacă lăstarii laterali au crescut prea tare, cei care sunt în plus, se taie.

În zonele cu climă instabilă, zmeura iubitoare de căldură (care nu rezistă la temperaturi mai joase de -35°С) se îndoaie spre pământ și se fixează. După căderea zăpezii, aceasta se acoperă cu un strat de zăpadă.

Nu lăsați lăstari în plus pe tufă! Datorită tăierii corecte, se îmbunătățește circulația aerului și pătrunderea luminii către ramurile tinere, care dau roadă. Urmați recomandările noastre și vara veți savura din plin fructe delicioase!

Spor la grădinărit!