Cum se taie zmeurul toamna – instrucțiune pas cu pas pentru începători!

Puțini dintre grădinari plantează doar butași de zmeură obișnuită sau remontantă. De regulă, plantațiile sunt mixte, iar în toamnă acest lucru face ca tăierea să fie destul de dificilă. Să vedem împreună ce zmeură trebuie tăiată și cum. 

Tăierea de toamnă a zmeurului se face la sfârșitul lunii octombrie – prima jumătate a lunii noiembrie. În această perioadă, frunzele de pe tufă au căzut deja sau se țin slab și nu vor fi un obstacol în realizarea planului dumneavoastră de a curăța tufa de ramurile inutile. 

Tăierea de toamnă a zmeurului obișnuit 

Dacă zmeurul dumneavoastră a dat o singură roadă la mijlocul verii, atunci este un soi obișnuit (de vară). Un astfel de zmeur rodește pe lăstarii de anul trecut și trebuie tuns, ținând cont de acest lucru. 

Pas 1 

Analizați cu atenție tufa, greblați frunzele uscate, mulciul vechi și excesul de iarbă de la bază. 

Pas 2 

Tăiați ramurile, care au rodit, chiar de la suprafața pământului. Sunt ușor de identificat după culoarea lor întunecată, scoarța solzoasă și uscăciune. Ramurile, care au dat deja roadă, se rup ușor, deoarece au început să se usuce deja. 

Pas 3 

Îndepărtați din tufă lăstarii subțiri ca iarba. Ei nu vor supraviețui iernii și doar vor consuma din puterile plantei. 

Pe tufa matură de zmeur trebuie să rămână 8-12 ramuri și, este de dorit, ca acestea să nu se împletească, ci să fie situate la o distanță mică una de alta. 

Pas 4 

Legați lăstarii rămași împreună și fixați-i, astfel încât să nu se rupă sub greutatea zăpezii. Baza tufei și însăși tufa o prelucrați împotriva dăunătorilor, apoi o mulciți cu material vegetal proaspăt. Toate ramurile tăiate le utilizați în grădină sau le ardeți. 

Tăierea de toamnă a zmeurului remontant 

Întrebarea cum se taie zmeurul remontant toamna, grădinarii și-o pun doar în primul an după plantare. În sezonul următor, totul devine foarte clar și simplu. Dacă vă confruntați cu această problemă, alegeți una dintre cele 2 soluții – ambele sunt reușite. 

Tăierea totală a zmeurului remontant 

Pentru a obține o recoltă de zmeură remontantă o dată pe an (la sfârșitul verii – începutul toamnei), formarea de fructe mari cu toate caracteristicile de soi și pentru a menține o stare bună a tufelor, acestea trebuie tăiate complet. 

Pas 1 

Dezlegați tufa de zmeur de suport, analizați-o atent și culegeți ultimele fructe. 

Pas 2 

Tăiați absolut toți lăstarii până la nivelul solului, indiferent de grosime, culoare și stare. 

Pas 3 

Adunați ramurile tăiate la baza paturilor înalte, folosiți-le pentru acoperirea plantelor perene, care iernează, sau (dacă frunzele sunt afectate de boli și insecte) le ardeți. 

Tăierea parțială a zmeurului remontant (pentru 2 rodiri) 

Dacă nu aveți nevoie de recolte bogate, dar doriți să culegeți fructe de 2 ori pe parcursul unui sezon, încercați să tundeți zmeurul remontant puțin altfel. 

Pas 1 

Examinați tufa, selectați toate ramurile care au rodit. Sunt ușor de recunoscut după culoarea lor maro, scoarța ușor solzoază și resturile de ciorchini de fructe. Tăiați-le de la bază. 

Pas 2 

Păstrați pe tufă 3-4 ramuri tinere verzi și destul de viguroase. Ele apar în a doua jumătate a verii și nu reușesc să formeze tije. 

Pas 3 

Legați ramurile rămase împreună, aplecați-le la pământ și lăsați-le până la înghețuri. Odată cu stabilirea vremii reci, mulciți baza tufei și acoperiți ramurile cu paie, material agrotextil sau ramuri de molid. 

Sfat. Dacă în regiunea dumneavoastră iernile sunt blânde și temperaturile nu scad mai jos de -20°С, atunci nu e nevoie să acoperiți zmeurul, va fi suficient doar să adăugați zăpadă deasupra tufei. 

Să învățați cum se taie corect zmeurul nu este complicat, trebuie doar o dată să încercați și mai mult nu veți mai greși. Nu uitați, zmeurul este unul dintre arbuștii, ai căror ramuri cresc cel mai activ, deci, fără tunderea regulată, veți obține doar crengi spinoase cu o cantitate mică de fructe de o calitate scăzută. 

Spor la grădinărit!