Cum tăiați și înmulțiți hortensia primăvara – sfaturile unui agronom!

În general, hortensia se poate descurca foarte bine și fără tăiere. Această procedură nu este vitală pentru plantă. Cu toate acestea, tăierea la timpul potrivit îi conferă un aspect îngrijit, iar din „materialul” tăiat este foarte comod să pregătiți butași pentru înmulțirea ulterioară a hortensiilor.

Un agronom își împărtășește experiența în tăierea de primăvară și înmulțirea hortensiei cu panicule și de pădure.

În grădina noastră, hortensiile cresc de mulți ani – primăvara le tăiem numaidecât, iar din ramurile tăiate facem butași și îi înrădăcinăm.

Tăierea se recomandă să fie efectuată înainte de începerea circulației sevei. Dar noi începem lucrul odată cu începutul circulației sevei, în caz contrar butașii obținuți se înrădăcinează rău. De îndată ce vedem că mugurii hortensiei sunt ușor umflați și au căpătat un aspect plin de viață, luăm foarfeca horticolă. Dar, este important și să nu întârziem: când mugurii încep să se crape, la fel, vom obține un procent scăzut de înrădăcinare.

Începem cu hortensia de pădure…

Prima, întotdeauna butășim hortensia de pădure: ea se trezește mai devreme decât cea cu panicule.

Tăiem lăstarii lungi, păstrând 3-4 muguri mai sus de sol. Din lăstarii tăiați faceți butași cu 2 noduri. Sub mugurele inferior faceți o tăietură oblică , iar deasupra celui superior – o tăietură dreaptă, păstrând 2-3 cm.

Plantăm butașii tăiați într-o seră de butași în sol nisipos de turbă, adâncind mugurul inferior cu 3 cm.

Acoperim rafturile cu butași plantați cu „case” din polietilenă. După plantare, udăm plantele din abundență, apoi le pulverizăm sau le udăm zilnic (în funcție de umiditatea solului).

… trecem la hortensia cu panicule

La această hortensie doar scurtăm cu 1/3 ramurile de anul trecut. Pregătiți butașii după tehnologia descrisă mai sus și îi plantați în seră.

Rata de înrădăcinare a butașilor de primăvară este de aproximativ 60%. Aceasta, desigur, este mai mică decât a celor de vară – dar, ca rezultat, obținem un material săditor de soi de înaltă calitate în cantități suficiente.

Spor la grădinărit!