Cum trebuie să ne comportăm în restaurantele de lux? Ce trebuie să știe un om educat?

Când eram elevi, toți am studiat etica. Atunci mulți dintre noi nici nu presupuneau că cunoștințele oferite de acest obiect simplu și neserios (la prima vedere) pot fi utile în viața adultă. Doar nici mesele familiale mari nu au loc fără o anumită etichetă, nemaivorbind de cinele festive cu oameni puțin cunoscuți sau pur și simplu prieteni.

Eticheta este o listă întocmită de convenții, a căror respectare produce întotdeauna o impresie pozitivă. Cea mai evidentă manifestare a manierelor are loc în timpul mesei și noi vă vom povesti cum puteți să vă prezentați frumos și să-i surprindeți pe oaspeți prin gustul dumneavoastră rafinat.

REGULILE CONTEMPORANE DE COMPORTAMENT LA MASĂ

1. Dacă, luând masa într-un restaurant, ați hotărât să comandați un cocktail la bar, beți-l îndată. Ducerea unei asemenea băuturi la masa comună se consideră de prost gust.

2. Nu puneți portofelul, cheile sau chiar telefonul pe masă. Aceste obiecte creează anumite dificultăți în momentul, în care ospătarul începe să aducă mâncarea.

3. De asemenea, nu suflați în mâncarea fierbinte, încercând să o răciți. În localurile respectabile mâncarea este servită astfel încât să poate fi gustată îndată. Dar dacă vi s-a adus mâncarea prea fierbinte, lăsați-o să se răcească singură.

4. Nu ștergeți rujul cu șervețelul de pânză. El trebuie utilizat pentru acoperirea poalelor și ștergerea colțurilor gurii după servirea mesei.

5. Conform etichetei europene, cuțitul și furculița trebuie să se afle în mâinile dumneavoastră pe parcursul întregii mese. Iar în America se permite tăierea unei bucățele de friptură, punerea cuțitului deoparte și transferarea furculiței în mâna dreaptă.

6. Nu este frumos să vorbiți cu gura plină. De asemenea, țineți minte că trebuie să mâncați încet, mestecând foarte bine alimentele. Străduiți-vă să nu plescăiți și să nu sorbiți zgomotos băuturile.

7. Dacă ați comandat pește, oasele trebuie scoase cu ajutorul furculiței. Dacă ați simțit osul în gură, nu-l scoateți cu degetele, ci folosiți șervețelul de hârtie.

8. Dacă au rămas bucățele de cartilaj pe carne, puteți să le scoateți din gură cu 2 degete.

De asemenea, trebuie să știți cum să așezați corect tacâmurile în timpul mesei, ca să nu supărați personalul și bucătarul localului.

Iată o clasificare simplă și clară a paharelor pentru vin. De acum veți ști cu exactitate care dintre pahare sunt potrivite pentru vinurile roșii, albe și spumante.

O copiuță de neînlocuit pentru aranjarea mesei. Avându-o la îndemână, nu vă veți zăpăci și nu veți roși în fața oaspeților.

Iar acestea sunt tipurile de cuțite și destinația lor. Aparent, ele sunt numeroase…

Aceste copiuțe vă vor ajuta să vă orientați rapid și să alegeți ceea ce trebuie! Nu uitați să le salvați pentru sine și pentru prieteni. Noi am menționat doar regulile de bază. Iar voi ce subtilități de servire a mesei cunoașteți?

Poftă bună!