Cum trebuie să udați orhideele ca să înflorească frumos!

Majoritatea orhideelor trăiesc în ghivece umplute cu scoarță, nu cu sol, și de aceea trebuie udate diferit față de majoritatea plantelor de interior. Aflați cum să udați orhideele pentru un rezultat maxim în perioada de înflorire!

Udarea orhideelor în ghivece cu scoarță

Irigarea orhideelor are ca scop saturarea bucăților de scoarță cu umiditate, nu a rădăcinilor propriu-zise. Utilizați întotdeauna apă la temperatura camerei – nici rece, nici caldă. Nu lăsați apa să rămână în interiorul scoarței și în locul unde frunzele se întâlnesc cu tulpinile orhideei – acest lucru duce la putrezire!

Cea mai bună metodă de irigare a orhideelor este să introduceți vasul într-o cratiță, care este puțin mai înaltă și puțin mai lată decât ghiveciul. Turnați în ghiveci apă la temperatura camerei și lăsați planta pentru 15 minute. Apoi scurgeți cu grijă lichidul, astfel încât scoarța să rămână la locul ei.

Udarea orhideelor crescute în mușchi de sphagnum

Unele orhidee sunt cultivate în mușchi de sphagnum. Ele pot fi udate direct în ghiveci, ca și alte plante. Dar țineți cont de faptul că, deși mușchiul poate arăta și fi uscat la atingere deasupra, el poate fi încă umed în interior.

Pentru a afla dacă a venit timpul să irigați orhideea, trebuie să verificați umiditatea solului cu degetul. Introduceți degetul la o adâncime de 5 cm în mușchi și dacă nu simțiți umiditate, atunci planta trebuie udată.

Cât de frecvent trebuie udate orhideele?

Irigarea orhideelor este mai mult o artă decât o știință. Frecvența irigărilor depinde de mai mulți factori, inclusiv de cât de cald e în apartament, câtă lumină primește orhideea, ce fel de orhidee ați cumpărat și ce substrat (scoarță sau mușchi) folosiți.

Regula generală este să udați o dată în săptămână orhideele rezistente la secetă (Cattleya, Oncidium, Dendrobium), iar celelalte soiuri o dată în 4-5 zile (cum ar fi phalaenopsis). E mai bine să le udați mai rar, decât prea des.

Adăugarea îngrășămintelor în apă

Multe orhidee înfloresc fără îngrășăminte. Dacă alegeți un îngrășământ lichid, utilizați-l amestecat cu apă în proporții de 1:1. Se recomandă să fertilizați plantele vara și primăvara, nu toamna sau iarna.

Țineți cont de aceste sfaturi pentru o înflorire abundentă și frumoasă a orhideelor dumneavoastră!