Cunoscând acest secret, nu veți mai aștepta aluatul să dospească zeci de minute în șir! Rețetă foarte delicioasă!

Vă prezentăm o tehnică reușită de frământare a aluatului și de obținere a unei dospiri reușite într-un timp mult mai mic. Aceste chifle vor fi gata în cel mult oră, inclusiv timpul de creștere a aluatului.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 200 ml de apă caldă;

– 200 ml de lapte cald;

– 1 lingură de zahăr;

– 8 g de drojdie uscată;

– 120 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 2 linguri de oțet de 9%;

– 650 g de făină;

– 1 linguriță de sare;

Pentru umplutură:

– 5 cartofi;

– jumătate de linguriță de sare;

– 1 ceapă;

– 50 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– piper negru măcinat (după gust);

Ingrediente suplimentare:

– 1 gălbenuș de ou + 2 lingurițe de sare (pentru ungere);

– semințe de mac (pentru decor).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: turnați apa și laptele cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Omogenizați ingredientele cu ajutorul unui tel. După aceasta, încorporați oțetul și uleiul vegetal.

2. Cerneți 500 g de făină în bol, adăugați sarea și amestecați aluatul cu spatula, până la omogenizare.

3. Mai cerneți 150 g de făină în bol și frământați aluatul deja cu mâna. Acesta trebuie să iasă moale, omogen și nelipicios.

4. Transferați aluatul în bolul uns cu ulei vegetal și acoperiți-l cu o folie alimentară. Umpleți o cratiță pe jumătate cu apă fierbinte și puneți bolul peste ea. Acoperiți-l cu un prosop și lăsați aluatul să dospească. Veți vedea cât de rapid va avea loc acest proces.

5. Pregătiți umplutura: puneți cartofii decojiți și tăiați în bucăți la fiert. Când vor da în spumă, îndepărtați-o și adăugați sarea.

6. Tăiați ceapa în forma de jumătăți sau sferturi de rondele. Prăjiți-o într-o tigaie încinsă cu ulei vegetal, până când se va rumeni frumos.

7. Pasați cartofii fierți, până când se vor transforma în piure. Adăugați ceapa prăjită, piperul negru măcinat și amestecați. Umplutura este gata!

8. După ce a dospit foarte bine, modelați aluatul din nou în formă de bilă. Mai apoi, împărțiți-l în 12 biluțe mai mici. Acoperiți-le cu un prosop, ca să nu se usuce.

9. Întindeți câte o biluță cu sucitorul sau cu degetele într-o turtiță rotundă și subțire. Luați o țepușă de lemn și creați astfel de linii adânci pe suprafața aluatului:

10. Întoarceți turtița pe partea opusă, adăugați două linguri de umplutură și rulați-le de două ori în aluat. Apoi rulați spre centru și marginea opusă. Lipiți capetele rulourilor împreună. Iată ce formă trebuie să aibă chifla finală:

11. Modelați astfel toate chiflele și puneți-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Lăsați-le să crească timp de 15 minute, apoi periați-le cu un gălbenuș de ou bătut cu lapte și presărați-le cu semințe de mac.

12. Coaceți chiflele în cuptorul preîncălzit până la 180ºC, timp de 25-30 de minute.

13. Scoateți-le din cuptor și savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!