Curățarea aragazului în 8 etape. Bucătăria dumneavoastră va străluci de curățenie!

Citind acest articol, veți afla cum puteți să curățați aragazul în condiții casnice: de la grătar și până la butoane. De asemenea, veți învăța cum să preparați soluții de curățat — ieftine și super eficiente — cu propriile voastre mâini.

8 ETAPE ALE CURĂȚĂRII ARAGAZULUI

Înainte de a începe curățarea generală a aragazului, închideți robinetul pentru trecerea gazelor, scoateți-l din priză (dacă prezintă funcția de aprindere cu electricitate), îmbrăcați o pereche de mănuși de menaj și respectați instrucțiunile noastre detaliate, pas cu pas.

AVEȚI NEVOIE DE:

-Oțet de masă 9% (pentru curățarea plitei, carcasei și butoanelor aragazului).

-Apă amoniacală sau bicarbonat de sodiu (pentru curățarea grătarului și butoanelor).

-Soluție de spălat vasele.

-O pungă de plastic (pentru curățarea grătarului cu apă amoniacală).

-O perie.

-Cârpe și prosoape de hârtie.

-Un lighean.

-Scobitori (pentru curățarea fantelor).

-O agrafă pentru hârtie, un ac de cusut sau de siguranță (pentru curățarea arzătoarelor).

MOD DE LUCRU:

PASUL 1

Mai întâi curățați grătarul — cea mai problematică parte a aragazului. Luați-l de pe aragaz și, folosind o racletă, îndepărtați bucățelele de mâncare, depunerile de grăsime și arsurile de pe suprafața lui. Apoi alegeți una dintre următoarele trei variante de curățare:

Metoda 1 — curățarea grătarului cu bicarbonat de sodiu. Înmuiați jumătate de pahar de bicarbonat de sodiu în apă, astfel încât să obțineți o compoziție păstoasă. Ungeți toată suprafața grătarului cu aceasta, oferind o atenție deosebită colțurilor și joncțiunilor, după care puneți-l deoparte pentru câteva ore (între timp începeți următoarele etape de curățare, descrise mai jos). După această prelucrare îndepărtarea grăsimii și arsurilor de pe fontă va fi mult mai simplă. Oricum, curățarea murdăriei vechi este un proces laborios, care necesită folosirea părții abrazive a buretelui, a soluțiilor de spălat vasele sau a apei amoniacale.

Metoda 2 — curățarea grătarului cu apă amoniacală. Conform majorității recenziilor, această metodă este cea mai eficientă. Înmuiați buretele în apa amoniacală și pur și simplu prelucrați fiecare centimetru de grătar cu ea. Apoi puneți-l într-o pungă de plastic, legându-i capetele și puneți-l deoparte pentru 2-3 ore sau mai mult (între timp începeți următoarele etape de curățare). La sfârșit spălați grătarul cu soluție de spălat vasele și îndepărtați grăsimea dezlipită și arsurile cu buretele.

Metoda 3 — curățarea grătarului cu soluție de săpun. Dați prin răzătoare aproximativ un sfert de săpun de rufe. Dizolvați fulgii obținuți în apă fierbinte (5-7 litri), pusă în lighean sau chiuvetă. Puneți grătarul în soluția obținută și lăsați-l să se înmoaie pe parcursul câtorva ore. După aceasta spălați-l cu soluție de spălat vasele. Dacă este necesar, prelucrați zonele problematice cu apă amoniacală.

Țineți minte: spălarea grătarelor din fontă în mașina de spălat vase nu este eficientă și nici folositoare pentru fontă. Doar după contactul îndelungat cu apa, ea neapărat se va acoperi cu rugină.

PASUL 2

Luați capacele de pe ochiurile aragazului și înmuiați-le într-un lighean cu soluție fierbinte de săpun pentru o anumită perioadă de timp (puteți să le puneți în același lighean cu grătarul).

PASUL 3

Folosind o perie uscată sau un prosop de hârtie, curățați plita aragazului de firimituri și oricare alte impurități superficiale.

PASUL 4

Curățați arzătoarele: scoateți-le și ștergeți-le cu o cârpă umedă. Asigurați-vă că fluxul gazului nu este blocat de murdării sau obiecte mici. Dacă este necesar, curățați fantele lor cu o agrafă de hârtie (un ac de cusut sau de siguranță). Apoi puneți-le la locurile lor.

PASUL 5

Pregătiți o soluție apoasă de oțet (1:1) și turnați-o într-un recipient dotat cu pulverizator. Stropiți din abundență carcasa aragazului cu soluția respectivă. Nu uitați să stropiți și butoanele (dacă nu sunt detașabile), panoul de comandă, peretele posterior al aragazului și cuptorul, dacă există. Lăsați soluția să acționeze pe parcursul a aproximativ un minut. Apoi ștergeți aragazul cu o cârpă curată sau prosoape de hârtie.

Apropo, dacă aragazul dumneavoastră este alb, puteți să-l presărați cu bicarbonat de sodiu după prelucrarea cu oțet. Amestecul obținut va acționa încă mai eficient asupra grăsimii și arsurilor. Ce-i drept, va lăsa urme albe, care se curăță destul de dificil. Anume din acest motiv curățarea cu bicarbonat de sodiu și oțet nu este recomandată proprietarilor de aragaze argintii, negre și alte culori.

Tratarea aragazului cu soluție de oțet vă va ajuta să îndepărtați majoritatea impurităților. Totuși, ca să curățați depunerile vechi de grăsime, trebuie să-l prelucrați suplimentar cu una dintre următoarele soluții:

-Soluție de spălat vasele.

-Apă amoniacală.

-Amoniac.

Aplicați soluția pe o periuță (periuța de dinți este ideală!) și începeți să curățați murdăria locală prin mișcări circulare și foarte minuțioase.

PASUL 6

Trebuie să oferiți o atenție deosebită curățării butoanelor (de gaze și aprindere electronică), care se curăță dificil din cauza dimensiunilor mici, a numeroaselor denivelări și fante. Acestea se îmbibă cu grăsime.

-Dacă butoanele sunt detașabile, scoateți-le și înmuiați-le în soluție de apă și oțet (1:1) sau soluție fierbinte de săpun de rufe (dat prin răzătoare) pentru câteva ore. Dacă după această prelucrare depunerile vechi de grăsime nu se vor curăța, tratați zonele problematice cu soluție de apă amoniacală (1:1). Lăsați-o să acționeze pe parcursul a 5-10 minute, după care ștergeți butoanele cu o cârpă curată.

-Cum puteți să curățați butoanele, dacă nu sunt detașabile? Principiul de lucru este simplu: tratați-le cu soluție „apă + oțet” sau „apă + apă amoniacală”. Lăsați-o să acționeze pe parcursul a 10 minute, după care curățați butoanele cu o periuță de dinți, realizând mișcări circulare. Curățați fantele și denivelările cu ajutorul scobitorilor.

PASUL 7

Dacă aragazul dumneavoastră este dotat cu cuptor, a sosit momentul să-l curățați și pe acesta. Am descris acest proces laborios într-un alt articol.

PASUL 8

Montați toate părțile componente ale aragazului: grătarul, arzătoarele și capacele lor. Asigurați-vă că apa amoniacală s-a evaporat, dacă ați utilizat-o. Verificați funcționalitatea aragazului.

Spor la treabă!