Curățarea canapelelor și a altor mobile moi în condiții casnice. Pentru o locuință curată și confortabilă!

Curățarea chimică, profesională, a căptușelilor de pe canapele, scaune, fotolii și alte mobile moi este un serviciu costisitor. Uneori ea este absolut necesară, dar în majoritatea cazurilor chiar și cele mai problematice pete, cum ar fi cele de sânge, urină, vin etc. pot fi îndepărtate de sine stătător, folosind compuși foarte ieftini.

În acest articol vă vom prezenta cum se curăță canapeaua în condiții casnice, folosind substanțe, care se găsesc în orice casă.

CURĂȚAREA CANAPELEI CU CĂPTUȘEALĂ TEXTILĂ

PASUL 1 — ÎNDEPĂRTAREA PETELOR

Inițial puteți să încercați să folosiți soluțiile universale pentru îndepărtarea petelor de pe mobila moale, care sunt potrivite pentru toate tipurile de țesături: spuma obținută după diluarea săpunului sau a oricărui detergent delicat (de exemplu, Vanish pentru curățarea covoarelor) cu apă. Pur și simplu aplicați spuma direct pe zonele murdare și lăsați-o să acționeze pe parcursul a 10-15 minute. Apoi spălați materialul până va fi curat și, la sfârșit, îndepărtați umezeala excesivă cu ajutorul unei cârpe curate și uscate.

Dacă au mai rămas pete după această procedură, încercați să le îndepărtați cu:

-soluția apoasă de oțet 9% (2 linguri/1 litru de apă);

-soluția obținută din apă caldă, șampon și 10 picături de apă amoniacală.

În majoritatea cazurilor aceste proceduri simple sunt suficiente pentru curățarea petelor de ceai, cafea, ciocolată, vin alb, bere, dulceață, Coca-Cola etc. de pe canapele.

Dacă săpunul nu s-a descurcat cu petele, dar ați reușit să determinați originea lor, atunci căutați varianta dumneavoastră în următoarea selecție de rețete pentru curățenie:

Petele de urină (util pentru tinerii părinți)

Acestea sunt unele dintre cele mai dificile impurități organice, care, probabil, nu sunt foarte vizibile, dar emană un miros foarte înțepător. Ca regulă, o dată cu trecerea timpului locuitorii casei pot să se obișnuiască cu el și să nu-l mai simtă. Însă oaspeții resimt îndată această aromă specifică.

Astfel, cum poate fi curățată urina copiilor sau animalelor de companie de pe canapea? Cum numai se va întâmpla această neplăcere, tapetați zona murdărită cu șervețele, ca să împiedicați pătrunderea urinei în profunzimea mobilei. Apoi uscați canapeaua cu uscătorul de păr, ca să nu rămână urme.

Dacă materialul căptușelii este colorat, prelucrați pata cu soluție apoasă de oțet 9% (în proporție de 1:5) sau soluție slabă de permanganat de potasiu.

Cum puteți să curățați petele de urină de pe canapeaua albă în condiții casnice? În acest caz petele trebuie prelucrate cu soluție apoasă de sare de lămâie (în proporție de 1:10). Peste 30-60 minute spălați zona respectivă cu soluție de săpun/șampon și, la sfârșit, spălați căptușeala cu apă curată și uscați-o.

Petele de grăsime

Presărați pata proaspătă cu sare fină și lăsați-o să absoarbă grăsimea (3-5 minute). Apoi umeziți pata rămasă cu spumă de Fairy sau oricare altă soluție de spălat vasele. Lăsați-o să acționeze pe parcursul a 10-15 minute, după care spălați zona respectivă cu apă curată și uscați-o.

Vinul roșu

Tapetați pata proaspătă cu un șervețel și acoperiți-o cu sare fină. Lăsați sarea să absoarbă umiditatea. Dacă este necesar, repetați procedura încă o dată. Îndepărtați sarea cu ajutorul unei perii moi. Spălați pata cu alcool etilic, după care și cu spumă de săpun. Îndepărtați resturile de săpun cu apă și tapetați zona cu șervețele până se va usca.

Guma de mestecat

Ca să îndepărtați guma de mestecat de pe căptușeala canapelei, trebuie să o congelați. În acest scop puneți pe rând 2-3 cubulețe de gheață pe ea (puteți să le puneți într-o pungă de plastic). După ce guma de mestecat se va întări, îndepărtați-o cu grijă. Dacă după aceasta va rămâne o pată pe căptușeală, aplicați metanol pe ea și frecați-o până va dispărea.

Petele de cariocă, pix, ruj și ojă

Aplicați alcool etilic/apă amoniacală/acetonă pe pată. Apoi spălați-o cu apă curată până va dispărea.

Ceara de la lumânări

Lăsați ceara să se întărească. Apoi fărâmițați-o și îndepărtați-o. Acoperiți pata rămasă cu o cârpă subțire, de bumbac sau cu 2-3 șervețele de hârtie. Treceți de câteva ori cu fierul de călcat peste zona respectivă. Dacă este necesar, repetați procedura încă o dată.

Petele de sânge

Petele proaspete de sânge trebuie repede umezite cu apă rece până vor dispărea complet. Dacă acestea sunt vechi, trebuie să le răciți îndelung cu cuburi de gheață, să le umeziți cu soluție slabă de oțet (2 linguri de oțet 9% la 1 litru de apă) și, la sfârșit, să spălați zona respectivă cu soluție de săpun.

Sucul de fructe sau legume

Aplicați soluție de amoniac și oțet 9% pe pată. Apoi ștergeți materialul cu o cârpă curată și umezită cu apă.

PASUL 2 — ÎNLĂTURAREA MIROSURILOR NEPLĂCUTE

În cazul, în care căptușeala canapelei dumneavoastră a căpătat o nuanță neplăcută sau a început să miroase îngrozitor, iar curățarea simplă, de praf, nu a rezolvat problema respectivă, puteți să spălați toată căptușeala cu:

-soluție de săpun: apă caldă + săpun lichid;

-soluție de șampon: apă caldă + șampon;

-soluție slabă de oțet 9% (o lingură la 1 litru de apă);

-alcool (de exemplu, votcă) — este potrivit pentru curățarea mobilei cu căptușeală din microfibră.

Ca să răspândiți mai ușor soluția, folosiți un recipient dotat cu pulverizator.

Ca să îndepărtați mirosul neplăcut dintr-o canapea albă, puteți să presărați toată căptușeala ei cu bicarbonat de sodiu. Lăsați-l să acționeze pe parcursul a 20-60 minute, după care îndepărtați-l cu aspiratorul, montându-i accesoriul pentru mobilă (o perie mică). Bicarbonatul de sodiu trebuie să absoarbă tot mirosul neplăcut.

După ce veți curăța canapeaua cu căptușeală pufoasă, treceți cu o perie moale sau medie (ca asprime) pe toată suprafața ei. Această manevră va permite înfoierea fibrelor și împrospătarea culorii.

Dacă doriți să curățați canapeaua de praf, puteți să folosiți următoarea manevră: înmuiați un cearceaf în apă curată. Stoarceți-l foarte bine (puteți să folosiți mașina de spălat pentru această etapă) și întindeți-l pe canapea. Apoi bateți-o cu palmele: astfel praful se va ridica la suprafață și va rămâne pe suprafața cearceafului umed. Străduiți-vă să nu udați prea tare cearceaful, ca să evitați umezirea excesivă a canapelei și uscarea ei îndelungă.

CURĂȚAREA CANAPELEI CU CĂPTUȘEALĂ DE PIELE

AVEȚI NEVOIE DE:

-2 cârpe moi;

-apă caldă;

-săpun fin (de exemplu, Dove);

-oțet din alcool alb sau oțet de masă 9%;

-ulei de măsline sau in;

-o cârpă din microfibră;

-pastă de dinți sau fixativ pentru păr (pentru îndepărtarea petelor).

MOD DE LUCRU:

Pasul 1. Pregătiți o soluție caldă de săpun (din apă caldă și săpun lichid, delicat).

Pasul 2. Înmuiați o cârpă în soluția obținută și ștergeți foarte bine căptușeala mobilei.

Pasul 3. Ștergeți canapeaua cu o cârpă curată și uscată, ca să îndepărtați umezeala excesivă.

Pasul 4. Acum trebuie să folosiți un balsam, care va proteja pielea și îi va împrospăta aspectul. În acest scop amestecați o parte de oțet cu 2 părți de ulei de măsline/in. Ștergeți toată căptușeala de piele cu compoziția obținută și lăsați-o să acționeze pe parcursul a 10 minute.

Pasul 5. Peste 10 minute lustruiți căptușeala cu ajutorul unei cârpe uscate din microfibră.

Nu folosiți oțet nediluat sau șervețele umede, care conțin alcool, deoarece ele vor deshidrata pielea și, drept rezultat, vor provoca apariția crăpăturilor pe suprafața ei.

Pasul 6. Cum puteți să curățați petele de pe canapeaua de piele? Ca să îndepărtați orice impurități, trebuie să aplicați local o pastă moale de dinți sau fixativ pentru păr (după testarea pe o porțiune dosită!). Apoi ștergeți repede soluția cu o cârpă curată. Dacă este necesar, repetați procedura respectivă.

Fixativul pentru păr este deosebit de potrivit pentru îndepărtarea petelor lăsate de pix sau cariocă.

Spor la treabă!