Curcuma cultivată în interior este mai frumoasă decât orhideea! Nu necesită multe îngrijiri, dar oferă o sumedenie de beneficii!

Curcuma poate fi cultivată cu ușurință în încăperile închise. Ea se cultivă din rădăcini (butași din sistemul radicular) asemănătoare cu cele ale ghimbirului.

Astfel, tot ce vă trebuie pentru cultivarea curcumei în condiții casnice este rădăcina acestei plante, care poate fi găsită în magazine.

CA SĂ CULTIVAȚI CURCUMA ÎN CASĂ, PUR ȘI SIMPLU ÎNDEPLINIȚI URMĂTORII PATRU PAȘI SIMPLI:

1.Separați o bucățică dintr-o rădăcină mare de curcuma, care să prezinte 2-3 muguri.

2.Umpleți ghiveciul cu substrat bogat în compuși organici, abia umed, dar bine drenat. pH-ul lui ideal variază între 4.5 și 7.5.

3.Introduceți bucățica de rădăcină în substrat, astfel încât ea să se afle cu aproximativ 5 cm sub nivelul solului din ghiveci și să aibă mugurii orientați în sus.

4.Irigați solul din ghiveci. Cam atât!

Curcuma iubește apa. De aceea, străduiți-vă să o udați o dată la 2 zile. Mențineți solul umed, dar nu ud sau riscați să provocați putrezirea rădăcinilor.

Peste aproximativ o lună veți observa apariția primilor lăstari.

SFATURI PENTRU CULTIVAREA RAPIDĂ

Ca să stimulați creșterea rădăcinilor noi, trebuie să mențineți solul ușor uscat între două irigări, fără să-i permiteți să se usuce în totalitate! În mod firesc planta își „trimite” rădăcinile să caute apă, când solul devine prea uscat.

Dacă o veți uda o dată la 2 zile, veți putea stimula creșterea nouă, păstrând simultan umiditatea suficientă a solului.

CUM SE RECOLTEAZĂ CURCUMA?

Cultivarea curcumei durează de la 6 până la 10 luni pentru maturizarea rădăcinilor comestibile. Când frunzele încep să se ofilească, înseamnă că a sosit momentul să adunați roada.

Recoltarea este destul de simplă: pur și simplu ridicați toată planta, cu tot cu rădăcini.Tăiați cantitatea necesară de rădăcină la marginea ghiveciului, după care introduceți-o înapoi în sol. Păstrați curcuma într-un loc răcoros și întunecos.

Curcuma este o plantă perenă. De aceea, ea se dezvoltă iarăși în fiecare primăvară. Ea va continua să producă rădăcini.

Spor la grădinărit!