Cuvertură sau pătură splendidă din petice (patchwork)!

Puteți să confecționați ușor, de sine stătător, o cuvertură sau o pătură minunată după tehnica patchwork. Cei care se tem de potrivirea nesfârșită a bucăților de material și minuțiozitatea acestui proces, pot sta liniștiți: după ce veți termina, veți fi convinși că niciodată nu ați lucrat atât de ușor cu peticele de materiale. Și totul se datorează unei tehnici deosebite, folosite pentru montarea cuverturii, care permite accelerarea sesizabilă a procesului respectiv. Înțelegând logica acestei tehnici, veți putea oricând modifica dimensiunile finale ale articolului. Cel mai important este să aveți suficiente petice și dorința de a confecționa ceva interesant cu propriile mâini. Cuverturile confecționate în acest fel pot deveni elemente decorative excelente pentru orice încăpere.

Primul secret constă în faptul că absolut toate peticele, din care va consta cuvertura, au aceleași dimensiuni. Materialele trebuie tăiate în fâșii late. Lungimea fiecărei fâșii trebuie să fie de 4 ori mai mare decât lățimea ei.

Pregătind suficiente fâșii de material, împerecheați-le, suprapuneți-le și uniți-le prin coasere, în direcție longitudinală. După terminarea cusăturii nu tăiați ața, ci pur și simplu adăugați următoarea pereche de fâșii. Materialele trebuie să fie orientate cu fața spre interior. După terminarea lucrului va mai rămâne pur și simplu să tăiați „ghirlanda” în fragmente.

Următorul pas — unirea perechilor. Înainte de a începe coaserea, suprapuneți dreptunghiurile obținute, așezându-le cu fața unul spre altul.

Uniți fâșiile dublate prin coasere. Lucrați în mod similar, după principiul „ghirlandei”.

Următoarea etapă — călcarea pătratelor rezultate.

Pătratele pot fi aranjate diferit. Aici totul depinde de imaginația dumneavoastră. Punând pătratele în „tablă de șah”, puteți să obțineți ușor un model geometric interesant. Cel mai bine ar fi să coaseți câte două, în perechi suprapuse, elementele fiecărei fâșii mari și după aceasta să le uniți iarăși, în mod similar, până o veți finisa. Și fâșiile mari pot fi cusute în perechi. Astfel procesul este mai simplu și mai rapid.

Articolul rezultat arată minunat. Călcați-l pe dos, ca să neteziți cât mai bine cusăturile. Mai rămâne să decupați o bucată de material, egală cu articolul obținut și să le uniți prin coasere (atât pe margini, cât și pe mijloc — ca la plăpumi), punând un strat de sintepon sau altă umplutură moale între ele.

Creând o cuvertură cu asemenea model, puteți să experimentați la nesfârșit cu cusăturile interioare. Dacă doriți, puteți să le transformați în modele, schimbându-le aspectul pe fiecare fragment.

Coaseți o bordură pe marginea cuverturii. Puteți să folosiți atât un material identic cu cel de pe fața inferioară a cuverturii, cât și unul diferit. Nu este exclusă folosirea panglicilor.

Cuvertura este gata! Fiind ușoară și practică, ea vă va servi mulți ani.

Spor la treabă!