Dacă doriți să fiți frumoși și sănătoși, evitați aceste 10 greșeli periculoase pe care le săvârșiți în bucătăria dumneavoastră!

Iată care sunt 10 cele mai răspândite greșeli din sfera păstrării sigure a alimentelor, care pot avea consecințe severe. Dacă doriți să fiți frumoși și sănătoși, evitați aceste erori periculoase!

GREȘEALA NR. 1 

— DEGUSTAREA ALIMENTELOR VECHI PENTRU A DETERMINA DACĂ MAI SUNT POTRIVITE PENTRU CONSUM.

Niciodată nu gustați mâncarea pentru a o verifica dacă este bună sau stricată. Puteți să nu simțiți mirosul bacteriilor, care provoacă toxiinfecțiile alimentare. Dar, în ciuda acestui fapt, ele însoțesc neapărat orice produs aflat în stadiul de alterare, putrefacție.

De aceea, degustarea chiar și a unei bucățele nesemnificative dintr-un aliment contaminat poate să cauzeze îmbolnăvirea severă (toxiinfecția alimentară).

Scăpați de toate alimentele, ale căror termen de valabilitate a expirat. Astfel vă veți proteja de influența bacteriilor nocive. Vă pare rău să aruncați alimentele stricate? Atunci folosiți-le în calitate de îngrășământ.

Aruncați produsele vegetale, care au expirat, în grămada de compost. Fructele, legumele putrezite și alte resturi vegetariene vor deveni un îngrășământ excelent pentru grădina sau livada dumneavoastră.

GREȘEALA NR. 2 

— PUNEREA SEMIPREPARATELOR SAU PRODUSELOR GĂTITE PE ACEEAȘI FARFURIE CU CARNEA SAU PEȘTELE CRUD.

Niciodată nu permiteți ca fructele de mare sau carnea crude să se atingă de carnea preparată sau oricare alt produs pregătit pentru consum.

Acest lucru poate cauza contaminarea încrucișată. Bacteriile periculoase din carnea crudă se pot răspândi ușor pe produsele preparate, cauzând astfel toxiinfecții alimentare severe.

Pe lângă aceasta, utilizați tocătoare și vase separate pentru carnea, peștele și fructele de mare crude.

Nu trebuie să puneți carnea crudă acolo unde de obicei se află produsele deja gătite. În acest mod veți reduce riscul de a le contamina.

GREȘEALA NR. 3

 — DECONGELAREA ALIMENTELOR PE MASĂ SAU ÎN CHIUVETĂ.

Niciodată nu decongelați produsele alimentare pe masa sau alte suprafețe din bucătărie. Microbii nocivi, care se pot afla în alimente, încep să se înmulțească rapid, când produsele se află în intervalul termic periculos: între +5°C și +40°C.

Dezghețați alimentele în frigider, în apă rece.

Există persoane, care propun cuptorul cu microunde ca variantă de decongelare a mâncării. Însă oponenții acestei metode oferă o multitudine de argumente în favoarea faptului că ea nu este cea mai bună.

GREȘEALA NR. 4 

— SPĂLAREA CĂRNII.

Niciodată nu spălați carnea crudă, deoarece apa răspândește cu ușurință bacteriile pe chiuvetă, blat și alte suprafețe din bucătărie.

Spălați foarte bine doar fructele și legumele.

GREȘEALA NR. 5 

— LĂSAȚI MÂNCAREA SĂ SE RĂCEASCĂ ÎNAINTE DE A O DA LA FRIGIDER.

Nu lăsați produsele alimentare în afara frigiderului pe parcursul a mai mult de 1-2 ore, dacă temperatura mediului depășește valoarea de +20°C.

Temperatura înaltă provoacă înmulțirea bacteriilor nocive. De aceea, alimentele ușor alterabile trebuie puse la timp în frigider.

Iar dacă veți pune mâncarea fierbinte în frigider, puteți să determinați stricarea acestui dispozitiv.

Pe lângă acestea, întotdeauna răciți alimentele la timp. Dacă vă aflați în afara casei (de exemplu, la un picnic în sânul naturii), împachetați neapărat alimentele cu alterare rapidă într-un recipient special, termoizolat, care să conțină gheață sau pungi cu apă rece.

GREȘEALA NR. 6

 — GUSTAREA ALUATULUI CRUD.

Este absolut interzis să mâncați aluatul crud pentru copturi (sau alte produse, care conțin ouă crude și făină crudă).

Unii oameni consumă ouă crude, dorind astfel să-și îmbunătățească calitățile corzilor vocale. Însă acest lucru este periculos!

Niciodată nu mâncați acest produs în stare crudă, deoarece el poate conține Salmonella sau alte bacterii nocive!

Fierbeți cu atenție ouăle și, în general, evitați produsele, care conțin ouă crude sau preparate parțial. Nici aluatul crud, fără ouă, nu trebuie consumat, deoarece făina poate conține E. coli, care cauzează infecții severe.

GREȘEALA NR. 7 

— MARINAREA CĂRNII SAU FRUCTELOR DE MARE PE BLATUL DIN BUCĂTĂRIE SAU UTILIZAREA MARINADEI CĂRNII CRUDE PENTRU ALTE PRODUSE.

Niciodată nu marinați carnea sau fructele de mare pe blatul din bucătărie și nu folosiți compoziția, în care ați marinat carnea crudă, pentru prepararea altor feluri de mâncare.

Bacteriile patologice se înmulțesc rapid în mediul periculos — la temperaturi mari, în afara frigiderului. Dacă marinați carnea pe blat, riscați să vă îmbolnăviți.

Pe lângă aceasta, când utilizați compoziția, în care ați marinat carnea crudă, pentru prepararea altor alimente, pur și simplu răspândiți bacteriile patologice pe acestea.

Marinați carnea și fructele de mare crude doar în frigider și niciodată nu folosiți aceeași marinadă în mod repetat.

GREȘEALA NR. 8 

— PREPARAREA PARȚIALĂ A CĂRNII, FRUCTELOR DE MARE SAU OUĂLOR.

Alimentele sunt sigure doar după ce sunt prelucrate la regimuri termice înalte.

Mâncarea trebuie încălzită astfel încât bacteriile patologice să moară în totalitate. Produsele crude sau preparate inadecvat prezintă un pericol colosal pentru organismul uman. În primul rând, acest lucru se referă la produsele din carne.

Astfel puteți să ajungeți la concluzia: biftecul cu sânge poate fi mâncat exclusiv în locurile verificate, în ale căror norme sanitare aveți încredere 101%.

Ca să evitați problemele legate de determinarea regimului termic corect, folosiți termometrele culinare speciale. Aceasta este singura metodă, care poate determina sigur gradul de preparare a produselor alimentare.

Dacă gătiți rar, nu trebuie să vă bazați doar pe vederea, mirosul sau gustul dumneavoastră, ca să determinați gradul de preparare a mâncării.

GREȘEALA NR. 9

 — OMITEREA SPĂLĂRII MÂINILOR.

Bacteriile patologice din carne sau pește pot supraviețui în multe locuri, inclusiv pe mâinile dumneavoastră. De aceea, după ce prelucrați produsele de carne sau pește, întotdeauna spălați-vă foarte bine pe mâini: minim 20 secunde, cu săpun și sub jetul de apă caldă.

Săpunul decontaminează pielea, îndepărtând microorganismele adunate pe ea, care ar putea să ajungă în interiorul organismului și să provoace infecții severe.

Apropo, aceste proceduri trebuie realizate atât înainte, cât și după prelucrarea produselor din carne.

GREȘEALA NR. 10 

— SCHIMBAREA RARĂ A BURETELUI DE SPĂLAT VASELE.

După ironia sorții, bureții și diversele cârpe pentru spălarea vaselor, destinate întreținerii curățeniei, reprezintă o adevărată colcăială de bacterii. Într-adevăr, ele sunt unele dintre cele mai murdare instrumente din bucătăria dumneavoastră.

Bureții conțin microorganisme patogene cu origine alimentară, care prezintă un risc sever pentru sănătatea omului. Aceste bacterii pot provoca diverse infecții.

Vă sfătuim să schimbați bureții sau cârpele pentru spălat vasele măcar o dată la 2 săptămâni, ca să vă protejați mai bine de microbii patogeni. Pe lângă aceasta, dezinfectați mai frecvent acești bureți și uscați-i foarte bine la soare cel puțin o dată pe zi.

Alimentați-vă corect! Fiți sănătoși!