De ce a fost creat răul? Răspunsul m-a emoționat până în adâncul sufletului!

Un profesor universitar le-a pus studenților o întrebare:

-Tot ce există a fost creat de Dumnezeu?

Un student a răspuns cu îndrăzneală:

-Da, a fost creat de Dumnezeu.

-Dumnezeu a creat totul?, a întrebat profesorul.

-Da, domnule, a răspuns studentul.

Atunci profesorul a întrebat:

-Dacă Dumnezeu a creat totul, înseamnă că tot El a creat răul, dacă totuși există. Și conform principiului precum că acțiunile noastre ne definesc pe noi înșine, atunci Dumnezeu este rău.

Studentul a tăcut, auzind un astfel de răspuns. Profesorul era foarte mulțumit de sine. El s-a lăudat studenților că a reușit din nou să demonstreze că credința în Dumnezeu este un mit.

Un alt student a ridicat mâna și a zis:

-Pot să vă pun o întrebare, domnule profesor?

-Desigur, a răspuns acesta.

Studentul s-a ridicat și a întrebat:

-Domnule profesor, frigul există?

-Ce întrebare? Sigur că există. Nu ți-a fost niciodată frig?

Studenții au început să râdă de întrebarea tânărului, însă acesta a continuat:

-De fapt, domnule, frigul nu există. Conform legilor fizicii, ceea ce considerăm noi a fi frig este de fapt o lipsă de căldură. O persoană sau un obiect poate fi studiat din punctul de vedere dacă are sau transmite energie.

Zero absolut (-460 grade Fahreinheit) este lipsa totală de căldură. Toată materia devine inertă și incapabilă să reacționeze la această temperatură. Frigul nu există. Am creat acest cuvânt pentru a descrie modul în care ne simțim dacă nu avem căldură.

Studentul a mai întrebat:

-Domnule profesor, întunericul există?

-Desigur că există.

-Iarăși nu aveți dreptate, domnule. Întunericul tot nu există. De fapt este absența luminii. Putem studia lumina, dar nu și întunericul. Putem folosi prisma lui Newton pentru a descompune lumina albă într-un spectru de culori și să studiem lungimea de undă a fiecărei culori. Dar nu putem măsura întunericul. O simplă rază de lumină poate străpunge lumea întunericului și să o  lumineze. Cum puteți ști cât întuneric este într-un anumit spațiu? Măsurați cantitatea de lumină prezentă. Nu-i așa? „Întunericul” este un termen folosit de oameni pentru a descrie ceea ce se întâmplă atunci când lipsește lumina.

În cele din urmă studentul a întrebat profesorul:

– Domnule, răul există?

De această dată profesorul a răspuns cu neîncredere:

– Desigur, așa cum am mai spus. Noi îl vedem în fiecare zi. Cruzimea dintre oameni, majoritatea crimelor și violența din întreaga lume. Aceste exemple nu sunt altceva decât manifestarea răului.

Iar studentul a răspuns:

-Răul nu există, domnule, sau cel puțin nu există pentru el însuși. Răul este absența lui Dumnezeu. Este la fel ca frigul și întunericul – un cuvânt creat de om pentru a descrie absența lui Dumnezeu. Dumnezeu nu a creat răul. Răul nu este iubirea sau credința care există la fel ca frigul și întunericul. Răul este absența iubirii față de Dumnezeu în inima omului. Este ca frigul când apare atunci când nu există căldură și ca întunericul care apare atunci când nu există lumină.

Numele studentului era Albert Einstein…

Fiți fericiți!