De ce au nevoie roșiile de sare!

Grădinarii experimentați folosesc cu succes sarea obișnuită în calitate de îngrășământ pentru unele legume. Popularitatea acestui produs se datorează faptului că este ecologic și economic. Îngrășământul este deosebit de benefic pentru tomate. Folosită corect, irigarea cu soluție de sare face roșiile mai dulci și protejează plantele de boli și dăunători.

Ce beneficii are sarea de bucătărie asupra plantelor

Sarea alimentară este cunoscută și sub denumirea de sare gemă sau sare de bucătărie. Cea mai mare parte a acestui produs este clorura de sodiu sau NaCl – o substanță de culoarea albă, asemănătoare cu nisipul. De cele mai dese ori, sarea este folosită în bucătărie pentru îmbunătățirea gustului bucatelor, precum și în calitate de conservant ecologic, care prelungește termenul de valabilitate al produselor. În industria chimică, sarea alimentară este utilizată pentru producerea acidului clorhidric și bicarbonatului de sodiu.

În cazul plantelor, sarea gemă are următoarele efecte pozitive:

– le protejează de insectele dăunătoare;

– reduce timpul de formare și maturare a fructelor;

– în calitate de îngrășământ pentru culturile de legume, îmbunătățește calitățile gustative ale fructelor.

Important! Beneficiile sării de bucătărie asupra plantelor se observă doar în cazul utilizării moderate. Excesul de astfel de îngrășământ duce la distrugerea culturilor.

Metode de aplicare în cultivarea tomatelor

Îngrășământul pe bază de clorură de sodiu se prepară după diverse rețete. Plantele se prelucrează dimineața devreme sau seara, când nu este soare activ. Astfel frunzele tufelor de tomate vor fi protejate de arsuri. Pentru a îmbunătăți ”aderența” soluției, în amestec se adaugă puțin săpun lichid. Astfel de tratamente sunt folositoare în lupta contra fitoftorozei sau manei.

Soluția de sare, datorită gustului specific, alungă insectele dăunătoare. Această proprietate este folosită pentru a proteja plantele de atacul lor. După irigarea cu soluție, pe frunze rămâne un strat foarte subțire de praf de sare, care nu permite sporilor ciupercii să se dezvolte. Este comod să prelucrați tufele stropindu-le cu ajutorul pulverizatorului. Înainte de utilizare, se recomandă să treceți soluția printr-un filtru, pentru a îndepărta particulele insolubile.

Înainte de prelucrarea tufelor infectate cu fitoftoroză, e nevoie să rupeți toate părțile deteriorate ale plantei. Frunzișul se prelucrează pe partea superioară și inferioară. Pentru a îmbunătăți calitățile gustative ale roșiilor, în timpul maturării recoltei, sub fiecare tufă se toarnă câte 500 ml de preparat pregătit. Această fertilizare se face doar pentru plantele mature, cu cel puțin 6 frunze formate, o dată în 3-4 săptămâni.

Rețete de soluții cu sare de masă

Cu apă și cu sare se prepară diverse soluții în funcție de întrebuințare. Uneori se adaugă componente suplimentare.

În calitate de îngrășământ, în timpul formării și coacerii legumelor, se prepară un amestec din 10l de apă încălzită până la 25°С, 200 ml de cenușă de lemn și 1 lingură de sare gemă. După ce se amestecă foarte bine, soluția obținută se folosește pentru irigarea plantelor în fiecare săptămână.

Pentru ca roșiile să fie mai dulci și gustoase, acestea trebuie udate o dată în 10 zile cu soluție din 10l de apă caldă și 1 lingură de sare alimentară.

Pentru a preveni infectarea sau pentru a vindeca plantele deja afectate de fitoftoroză, folosiți o soluție concentrată. Pentru aceasta, adăugați 1 pahar de clorură de sodiu în 10l de apă. Astfel de stropiri se realizează o dată în 30 de zile.

Pentru a îmbunătăți efectul soluției pentru stropire, adăugați în ea puțin săpun lichid. De asemenea, puteți utiliza și săpun de rufe răzuit, dizolvându-l în lichid.

Efectele pozitive ale soluțiilor de sare pentru roșii sunt următoarele:

– gustul roșiilor coapte se îmbunătățește, ele devenind mai zaharoase;

– plantele sunt protejate de bolile fungice;

– dăunătorii nu deteriorează tufele.

În cazul utilizării incorecte a îngrășământului sunt posibile următoarele consecințe negative:

– crește aciditatea solului, apar condiții favorabile pentru dezvoltarea gândacului croitor (Dorcadion);

– se perturbă echilibrul substanțelor utile din sol și din plantă.

Important! Depășirea dozei admise de clorură de sodiu duce la distrugerea recoltei.

Soluțiile de sare în calitate de îngrășământ pe paturile cu tomate își vor arăta pe deplin eficacitatea numai dacă sunt utilizate corect. Concentrația substanței active trebuie să fie scăzută. Prelucrările trebuie să fie efectuate cel mult o dată în 7 zile. Este interzis să folosiți acest îngrășământ fără necesitate.

Spor la grădinărit!