De ce bulbii de lalele nu trebuie să rămână în pământ?!

În fiecare an admirăm grădina mătușii noastre. Când vine primăvara, ea este plină de unele dintre florile noastre preferate — lalelele. Aceste flori pline de viață, roșii, galbene și mov decorează toată curtea. Recent am învățat de la ea ce trebuie să facem cu lalelele după înflorirea lor. Vă vom povesti și vouă aceste sfaturi. Poate vă vor fi de folos!

După înflorirea lalelelor misiunea bulbilor lor pentru anul curent este îndeplinită. După aceasta plantele necesită îngrijiri optime, ca să dezvolte bulbi suplimentari și să înflorească în anul următor.

VIAȚA LALELELOR DUPĂ ÎNFLORIRE

După ce florile lalelelor se ofilesc, nu vă grăbiți să le tăiați frunzele, deoarece acest lucru va opri dezvoltarea bulbilor. Mai întâi tăiați tijele florale, pentru ca bulbii să nu devină extenuați. În următoarele 2-3 săptămâni udați plantele cu moderație. De asemenea, fertilizați-le cu un îngrășământ mineral complex. Cel mai bine ar fi să tăiați frunzele lalelelor după ce toate se vor îngălbeni și se vor usca.

CUM SE DEZGROAPĂ ȘI CUM SE PĂSTREAZĂ BULBII DE LALELE?

Bulbii lalelelor trebuie dezgropați în fiecare an. Acest lucru trebuie făcut după ce se vor îngălbeni frunzele, se vor ofili părțile supraterane și se vor forma bulbii. Mai întâi realizați dezgroparea de probă a 2-3 bulbi. Dacă ei sunt acoperiți cu solzi maronii și prezintă rădăcini bine dezvoltate, atunci puteți să-i dezgropați și pe ceilalți. Cel mai bine ar fi să înfigeți cazmaua cât mai adânc, ca să nu lezați bulbii. Dacă unii bulbi au putrezit, aruncați-i. Bulbii sănătoși trebuie prelucrați cu soluție 5% de permanganat de potasiu și uscați.

Puneți bulbii de lalele într-o ladă cu orificii. Depozitați-i într-un loc uscat, întunecos, bine ventilat. În primele săptămâni temperatura aerului din încăpere trebuie să fie de aproximativ 23°C‌. Apoi temperatura de păstrare trebuie redusă până la 20°C‌, iar cu câteva zile înainte de plantare — până la 17°C‌.

CÂND ȘI CUM SE PLANTEAZĂ BULBII DE LALELE?

Bulbii de lalele trebuie plantați când temperatura medie a aerului scade până la 7°C‌. Este important ca ei să reușească să se înrădăcineze până la primele înghețuri și să evite contaminarea cu spori fungici sau paraziți.

Cu 2-3 săptămâni înainte de plantare este necesar să pregătiți solul: să-l fertilizați cu un îngrășământ mineral, să-l săpați și să-l afânați. Înainte de plantare studiați cu atenție bulbii. Apoi prelucrați-i iarăși cu soluție de permanganat de potasiu și plantați-i la adâncimea egală cu 3 lungimi a bulbului. Distanța dintre bulbi trebuie să fie de 10-15 cm. Cu cât sunt mai mari, cu atât distanța dintre ei trebuie să fie mai mare.

Acum știți ce trebuie să faceți cu lalelele după înflorirea lor, pentru ca ele să înflorească frumos și în următoarea primăvară. Creați paturi colorate și însorite de flori în curtea dumneavoastră! Succes!