De ce frunzele violetelor de Parma se ofilesc și își pierd turgescența? Principala cauză se ascunde la nivelul rădăcinilor!

Vă plac violetele de Parma, dar deseori v-ați ciocnit de problema ofilirii și pierderii turgescenței frunzelor lor? Atunci trebuie să știți că cel mai frecvent cauza acestor manifestări este putrezirea rădăcinilor și singura metodă, prin care puteți salva plantele, este transplantarea lor urgentă.

8 CAUZE ALE PUTREZIRII SISTEMULUI RADICULAR AL VIOLETELOR DE PARMA:

1.Irigarea inconstantă (uscarea excesivă a substratului urmată de udarea bruscă).

2.Udarea excesivă.

3.Plantarea violetei într-un substrat greu și foarte dens (respirația sistemului radicular este îngreunată de pătrunderea dificilă a aerului în substrat).

4.Concentrația mare de îngrășământ.

5.Ghiveciul prea mare.

6.Temperatura prea scăzută a mediului și udarea cu apă rece.

7.Plantarea profundă a violetei.

8.Supraîncălzirea substratului.

TRANSPLANTAREA VIOLETEI:

Aveți nevoie de:

-substrat potrivit pentru violete;

-un ghiveci potrivit ca dimensiune;

-o lamă ascuțită;

-câteva bucățele de polistiren;

-apă stătută + un irigator tip pară;

-o pungă de plastic.

Mod de lucru:

1.Scoateți violeta afectată din ghiveci. Îndepărtați tot solul din jurul rădăcinilor ei. Dacă planta este foarte afectată, rădăcinile ei pur și simplu se vor rupe și se vor separa fără niciun fel de efort.

2.Studiați baza rădăcinii violetei. Dacă a putrezit, ea prezintă o nuanță maronie sau neagră, este urât mirositoare și foarte umedă (priviți imaginile de mai jos).

3.Îndepărtați rândul inferior de frunze al violetei.

4.Folosind o lamă ascuțită, începeți să tăiați treptat câte 5-6 mm din baza plantei — până veți ajunge în țesut sănătos (dacă va fi necesar să tăiați mai mult țesut, îndepărtați încă un rând de frunze). Mai jos puteți vedea o imagine, în care am comparat țesutul sănătos și țesutul putrezit al plantei noastre.

5.Curățați puțin baza plantei cu aceeași lamă. Apoi lăsați-o să se usuce pe parcursul a 5-7 minute.

6.Rupeți polistirenul în bucățele și puneți-le pe fundul ghiveciului. Apoi umpleți-l cu substrat, lăsând puțin spațiu liber la suprafață.

7.Realizați o mică adâncitură în substrat și plantați violeta în ea. Presați cu grijă solul din jurul ei, ca să o stabilizați. Nu trebuie să o adânciți mult în substrat.

8.Umpleți irigatorul cu apă și udați cu grijă substratul de la baza violetei.

9.Apoi puneți ghiveciul într-o pungă de plastic, lăsând o crăpătură în ea pentru circulația aerului. Astfel veți crea efectul de seră și violeta se va înrădăcina mai repede.

Aveți grijă de violetele dumneavoastră!

Spor la grădinărit!