De ce japonezii pun sare în camera de baie și de ce ar trebui și noi să facem asta!

Japonezii au o reputație de oameni neobișnuiți, dar foarte deștepți. Datorită organizării uimitoare, locuitorii Țării Soarelui Răsare au obținut rezultate semnificative în diferite sfere ale vieții. Iată de ce este întotdeauna interesant să aflăm ceva nou despre specificul vieții lor.

Astăzi vom vorbi despre atitudinea japonezilor față de sarea de bucătărie. În țara insulară, acest produs este înzestrat cu calități mistice și este utilizat în cele mai imprevizibile locuri. Japonezii presară adesea sare în pragul casei, în colțurile livingului și chiar în camera de baie. De ce fac acești oameni deștepți lucruri atât de ciudate?

Condimentul popular este respectat în cele mai diverse colțuri ale lumii. Însă în Japonia sunt convinși că, cu ajutorul sării, puteți nu doar să vă descurcați în bucătărie, dar și spiritele rele să le speriați și norocul să-l atrageți.

Efectuând riturile de purificare, când japonezii încearcă să scape de energia negativă și să neutralizeze faptele spiritelor rele, ei neapărat folosesc sare. Chiar și în timpul slujbei de pomenire, un vas cu acest condiment este pus pe altar.

Fără cristalele mici nu au loc nici luptele sumo, deoarece există obiceiul de a presăra preventiv ringul cu sare. De asemenea, se presară sare la intrarea în restaurante, baruri, cafenele sau locuri de divertisment, deoarece se crede că sarea atrage clienții. Iar în prag, ”aurul alb” nu doar contribuie la curățarea energiei, dar elimină și gândurile rele ale fiecăruia, care intră în casă.

Este deosebit de surprinzător faptul că, japonezii nu se pot descurca fără sare nici în camerele de baie. Localnicii cred că aici răul poate pătrunde prin grilele de ventilare și ferestrele care se deschid. Prin urmare, își pot proteja casa doar cu ajutorul aceluiași condiment bine cunoscut.

Să împrăștie sare prin colțuri nu este frumos și este greu de admis pentru asemenea esteți ca locuitorii Țării Soarelui Răsare. Iată de ce, condimentul este adăugat în farfurii mici, care sunt repartizate în locurile necesare. Deseori, din sare se fac piramide multilaterale (de cele mai dese ori triunghiulare) sau construiesc figurine, care pot proteja și decora încăperile.

În ceea ce privește credința japonezilor că sarea poate atrage clienți, cu acest lucru este asociată o legendă japoneză antică.

Se spune că împăratul Kyoto, care a condus cu 1500 de ani în urmă, avea un harem imens din 3000 de femei. Dar să o aleagă pe cea, cu care va petrece noaptea, îi era foarte greu. Iată de ce, el i-a încredințat alegerea calului: de pragul cărei fete se apropie prietenul credincios al monarhului, aceea va fi norocoasa.

Și pentru a avea parte mai des de atenția imperatorului, una din fetele frumoase a șmecherit, presărând sare în prag. Dorind să savureze deliciul preferat, calul de fiecare dată mergea la pragul acestei femei ingenioase, aducând cu el și conducătorul. Din acel moment, japonezii cred că, presărând sare în casă, înseamnă să atragi oamenii potriviți, noroc și bani.

Este surprinzător să aflăm cum dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii și crearea de roboți în Japonia sunt combinate cu credința în abilitățile extraordinare ale celor mai obișnuite lucruri, chiar și ale produselor. Deși, acest lucru seamănă mai mult cu respectul vechilor tradiții. Merită oare să presărăm sare peste tot? E alegerea fiecăruia. La urma urmei, avem și noi tradiții, care ar trebui onorate.