De ce laptele cumpărat nu se acrește? Care lapte este mai bun: cumpărat sau de casă?

Nu demult, m-am văzut cu prietena mea. Soțul ei lucrează la o fabrică de lactate, așa că am vorbit un pic cu ea pe această temă. Mă interesa demult timp de ce laptele lor nu se acrește după o zi la cald, așa că am întrebat-o despre asta. Însă întrebarea mea nu a pus-o deloc pe gânduri. Din contra, mi-a explicat de ce are încredere în produsele fabricii unde lucrează soțul ei și mi-a recomandat să încerc un experiment.

Cred că știm cu toții că dacă vom lăsa laptele de casă și cel cumpărat de la magazin la frigider peste noapte, primul se va transforma în lapte acru. Însă cu produsul cumpărat din magazin este puțin probabil să se întâmple așa ceva. Și nu neapărat pentru că este plin de antibiotice și ulei de palmier. Mai ales că laptele din supermarketuri este pasteurizat.

Notă: Pasteurizarea este un tratament obligatoriu al laptelui produs în masă, care asigură distrugerea a 99% din microorganisme. De asemenea, în acest proces sunt distruse și bacteriile acido-lactice, care îl fac să fie acru. Datorită pasteurizării, produsul devine steril în mod condiționat. Acesta este motivul pentru care laptele cumpărat din magazin nu se acrește.

Pentru a testa dacă laptele cumpărat din magazin este de fapt doar lapte de casă procesat, am decis să fac un experiment:

  1. Am luat lapte cald de la o marcă cunoscută și l-am turnat în două recipiente. Dar în unul dintre ele am adăugat și 1 linguriță de ferment lactic. Acesta va înlocui bacteriile acido-lactice distruse în timpul pasteurizării. Am însemnat recipientele și le-am lăsat peste noapte la cald.
  2. Dimineața am verificat rezultatul experimentului. În recipientul cu ferment se formase un chefir gros. Iar laptele curat a rămas la fel de proaspăt și consistent. Însă mirosul și gustul au devenit puțin suspecte. De aceea, experții recomandă ca și laptele pasteurizat să fie păstrat în frigider.

Laptele pasteurizat nu trebuie confundat cu laptele ultrapasteurizat. Acesta din urmă este depozitat în supermarketuri pe rafturi separate, chiar și fără frigider. Ideea este că acest lapte a fost prelucrat la temperaturi foarte ridicate (de la 125 până la 140°C). Bineînțeles, din acest motiv are mult mai puțini micronutrienți.

În concluzie, nimeni nu are un răspuns concret la întrebarea dacă este mai bun laptele cumpărat din magazin sau cel de casă. Decizia aparține fiecăruia în parte. Însă dacă preferați să cumpărați produsul de la piață, asigurați-vă că îl tratați termic înainte de a-l consuma. Iar dacă cumpărați lapte dintr-un supermarket, citiți cu atenție compoziția acestuia. Doar așa veți afla care este cel mai natural produs.

Spor la treabă!