De ce se îngălbenesc frunzele usturoiului?

Îngălbenirea frunzelor la usturoi poate fi provocată de mai mulți factori. Dar, de cele mai dese ori, vorbește despre : insuficiența elementelor nutritive, dereglarea schimbului de aer în zona rădăcinilor, lipsa prelungită a căldurii, energiei solare etc.

Din cauza frigurilor prelungite solul are temperaturi scăzute și plantele nu absorb bine hrana. Îngrășămintele adăugate anterior sunt spălate de precipitații.

Ce e de făcut?

Acțiunile noastre: afânarea nu prea adâncă a solului între rânduri și afânarea atentă între plante. Acest lucru este deosebit de important în cazul solurilor grele, argiloase. Apoi fertilizările. Fertilizările cu azot sunt necesare culturilor de usturoi până în luna iunie. Anume în această perioadă are loc creșterea intensivă a frunzelor usturoiului.

Pentru fertilizările de urgență folosiți îngrășămintele minerale: azotat de amoniu și uree, care se dizolvă în apă, iar soluția se folosește pentru stropirea frunzelor de usturoi (1 lingură la 10l de apă).

La fel de eficiente sunt și infuziile de urzică, păpădie și alte ierburi. Infuziile de plante oferă solului viață și fertilitate. Acestea se utilizează pentru fertilizările foliare, dar și pentru udările sub rădăcină. Infuziile de gunoi de grajd, gunoi de pasăre etc, de asemenea, restabilesc creșterea verde a frunzelor.

Soluția de amoniac are și ea efect. Acesta de diluează în apă în proporții de 2 linguri la 8-10l de apă. Soluția are un efect pozitiv asupra fotosintezei frunzelor și reprezintă o măsură de prevenție împotriva muștei cepei și bolilor fungice. Fertilizarea se efectuează atunci când nu este soare, pentru ca soluția să nu provoace culturilor arsuri.

Peste 10 zile, puteți fertiliza plantele încă o dată. De această dată folosiți un îngrășământ mineral complex cu microelemente. Fertilizarea se efectuează prin irigare cu îngrășăminte solubile, iar pe vreme ploiasă se folosesc îngrășămintele granulate. Însă acestea acționează mai lent.

După orice fertilizări sub rădăcină, usturoiul are nevoie de afânarea solului. Acest pas este obligatoriu. Dacă frunzele tinere de usturoi au o culoare verde intensă, înseamnă că plantele sunt bine. Greutatea viitorilor bulbi depinde în mod direct de cât de rapid usturoiul își recapătă dezvoltarea și creșterea frunzelor.

Spor la grădinărit!