De ce se îngălbenesc și se usucă frunzele de mușcată!

Îngălbenirea și uscarea frunzelor mușcatelor pot avea mai multe cauze.

1.Există situații când frunzele îngălbenite nu reprezintă o problemă. În cazurile când pe butașii puși la înrădăcinare apar frunze galbene sau uscate, acet lucru este normal. Deci, nu e nevoie să întreprindeți careva măsuri, pur și simplu rupeți frunza și atât. Sau așteptați până cade singură. Această plantă decide singură de câte frunze are nevoie: pe care le păstrează și pe care le îndepărtează.

2.Un alt motiv ar fi vârsta plantei. Unele frunze se îngălbenesc din cauza îmbătrânirii naturale. În imaginea de mai jos, puteți observa cum culoare frunzelor inferioare se deosebește de restul masei vegetative. Nu vă rămâne decât să le îndepărtați, ca să nu consume substanțele nutritive ale mușcatei.

3.Insuficiența sau excesul de lumină. Dacă planta se află sub razele directe ale soarelui, veți observa că frunzele devin galbene și apar diferite pete – acestea sunt arsuri. În acest caz, este suficient să dați mușcata la umbră pe perioada verii.

Planta se manifestă la fel și în cazul insuficienței de lumină. Din lipsa de raze ultraviolete, nu are loc procesul de fotosinteză, iar în rezultat frunzele devin galbene.

4.Insuficiența sau excesul de apă. Mușcata este planta care nu iubește irigările abundente. Mai bine e să fie puțin uscată, decât udată în exces. Nu are nevoie de irigări frecvente, dar lipsa de apă totuși poate provoca îngălbenirea frunzelor. Dacă acestea încep să se îngălbenească de la margini spre centru, atunci analizați procedura de irigare: motivul este insuficiența sau excesul de apă.

5.Fertilizarea excesivă cu azot. O altă cauză a frunzelor galbene, este atunci când planta hrănită cu îngrășăminte cu azot, în scopul creșterii masei vegetative, de fapt, are nevoie de îngrășăminte cu potasiu și fosfor pentru înflorire.

În imaginea de mai jos, deveți o mușcată cultivată pentru butași, respectiv fertilizată cu azot. Însă planta are boboci, deci planifică să înflorească și are nevoie potasiu și fosfor. Prin îngălbenirea frunzelor, mușcata protestează și ne dă de înțeles că are nevoie de alt îngrășământ.

6.Ghiveciul prea mic. Frunzele galbene pot fi un indiciu că mușcata are nevoie de transplantare într-un ghiveci mai mare, deoarece în vasul mic duce lipsă de substanțe nutritive.

Acestea sunt cauzele principale ale îngălbenirii frunzelor de mușcată. Analizați atent plantele dumneavoastră și veți găsi neapărat motivul!

Spor la grădinărit!