De ce se ofilesc frunzele orhideei? Reanimarea plantei preferate!

Orhideea, fără îndoială, a fost și va rămâne una dintre favoritele flori ale multor amatori de plante de interior. Iată de ce, este deosebit de dureros să priviți cum o floare minunată începe să își piardă frumusețea anterioară, frunzele ei se ofilesc, se îngălbenesc, se usucă și devin lipsite de viață. Care e cauza? De ce frunzele de orhidee se ofilesc și își pierd turgescența? Să analizăm cele mai frecvente greșeli.

În primul rând, este nevoie să stabiliți cauza veștejirii frunzelor. Prima și cea mai simplă este procesul natural. Dacă se ofilesc doar frunzele inferioare, iar celelalte rămân verzi-suculente, tari, pline de umiditate, înseamnă că orhideea pur și simplu își lasă frunzele vechi pentru a crește altele noi pe viitor. Nu vă grăbiți să îndepărtați aceste frunze: ele încă mai conțin substanțe nutritive pentru plantă. Orhideea le va lăsa singură, când va veni timpul.

O situație complet diferită este atunci când se ofilesc absolut toate frunzele. Ele se usucă, se îngălbenesc, devin lipsite de viață, de parcă sunt goale în interior și nu la fel de groase ca înainte. Există câteva cauze. Prima: mediul în care se află orhideea nu este confortabil pentru ea. Și anume: temperatura din cameră este prea ridicată (mai mult de 25 de grade) și, de asemenea, aerul este prea uscat. Reanimarea va fi simplă: mutați planta într-un loc mai umed și mai rece, udați-o moderat și stropiți-o regulat cu pulverizatorul.

Dacă planta s-a aflat în această stare destul de mult timp (cu frunze veștejite îngălbenite), probabil, au reușit să aibă loc câteva procese negative, și anume – au început să se usuce sau, din contra, să putrezească rădăcinile (dacă i-ați turnat apă în exces). În acest caz, trebuie să scoateți planta din ghiveci, să o eliberați de scoarța, în care s-a aflat, și să analizați atent sistemul radicular. Dacă vedeți că unele rădăcini sunt complet putrezite sau uscate și fără viață, tăiați-le cu un cuțit ascuțit, iar tăietura o presărați cu scorțișoară. Cu toate acestea, există un aspect important: dacă pe rădăcină există cel puțin o mică porțiune ”vie”, ea nu trebuie tăiată, deoarece ea încă oferă nutrienții necesari orhideei. Tăierea rădăcinilor reprezintă un stres pentru plantă, iată de ce trebuie să păstrați la maxim rădăcinile, pe care este chiar și o mică zonă ”vie”. După tăiere, orhideea trebuie plantată în scoarță nouă și transferată într-un loc umed cu temperatura de 20-25 de grade, ca să ”prindă viață”, să se recupereze după stres și să-și crească în liniște rădăcinile.

O altă cauză a frunzelor veștede – sistemul radicular prea dezvoltat. Orhideea trebuie transplantată în mediu o dată în 2-3 ani. Dacă vedeți că rădăcinile au crescut deja înafara ghiveciului, fără îndoială, e timpul potrivit să transplantați floarea.

Stropirea regulată cu pulverizatorul și udarea moderată, nu abundentă, vor ajuta planta ”să învie” și, în timp, ea vă va bucura din nou cu flori luxuriante.

Mult spor!