De ce trebuie să înnodați cozile usturoiului?!

Importanța și beneficiile usturoiului sunt dificil de supraestimat. El este folosit pentru îmbogățirea gustului și aromei felurilor de mâncare, ca plantă tămăduitoare. De aceea, toți grădinarii apelează la diverse trucuri, ca să mărească recolta de usturoi. Unul dintre acestea constă în înnodarea cozilor de usturoi cu aproximativ o săptămână înainte de adunarea recoltei. 

DE CE TREBUIE ÎNNODATE COZILE USTUROIULUI? 

Creșterea și dezvoltarea părților supraterane și subterane se produc simultan. În cazul majorității rădăcinoaselor o parte colosală de nutrienți este alocată dezvoltării rădăcinii pe la mijlocul verii. În cazul usturoiului acest proces începe mult mai târziu. De aceea, este necesar să fie stimulat manual prin înnodarea cozilor lui. 

Înnodând cozile usturoiului, noi stresăm părțile lui supraterane și astfel redirecționăm substanțele nutritive spre bulbii, care se află în pământ. 

Dacă pur și simplu veți ciupi cozile, planta poate muri. Iar să o stimulăm să se dezvolte așa cum ne trebuie este chiar real. 

Chiar mai mult, înnodând cozile, putem să accelerăm creșterea bulbului și astfel să apropiem data adunării recoltei. Deci dacă nu aveți timp să lucrați în grădină, când se preconizează adunarea recoltei, pur și simplu legați cozile usturoiului și culegeți-l când puteți să o faceți. Un truc util pentru momentele, în care treburile văratice nu se mai termină. 

CÂND ȘI CUM SE LEAGĂ COZILE USTUROIULUI?! 

Cozile usturoiului pot fi legate peste câteva săptămâni după îndepărtarea fâșchilor răsuciți, cu 5-7 zile înainte de adunarea recoltei. Apropo, cel mai bine ar fi să nu rupeți fâșchii, ci să-i tăiați cu grijă, îndepărtându-vă cu 3-5 cm de vârful cozilor. Cel mai bine ar fi să lăsați 2-3 fâșchi. Ele reprezintă o sursă de semințe și un semn, care indică momentul potrivit pentru adunarea recoltei. Cum numai fâșchii se îndreaptă, înnodați cozile usturoiului, iar peste aproximativ o săptămână adunați recolta.

Cozile cele mai înalte sunt potrivite pentru înnodare. Dacă sunt prea mari, puteți să realizați câte 2-3 noduri. Nu le strângeți foarte tare. Fără exagerare! Altfel puteți să afectați plantele și să le expuneți la diverse afecțiuni. Unii grădinari realizează „cosițe” întregi din noduri. Dar acest lucru nu este necesar și reprezintă o pierdere de timp.

O dată la câțiva ani trebuie să reînnoiți materialul de plantare. În acest caz cozile usturoiului nu trebuie legate! Lăsați câteva plante deosebit de mari în grădină și lăsați fâșchii lor să se dezvolte complet. Și în următorul an cultivați usturoiul iernatic din materialul obținut. 

ALTE CÂTEVA TRUCURI PENTRU CREȘTEREA CALITĂȚII RECOLTEI

Cu aproximativ 20 zile înainte de adunarea recoltei încetați să udați usturoiul. Astfel gustul cățeilor lui va fi mai intens. Dacă afară este foarte cald, încetați irigarea cu 15 zile înainte de culegerea lui. 

În aceeași perioadă îndepărtați stratul de mulci (dacă acesta există). Astfel solul se va usca mai bine, iar bulbii vor deveni mai tari și mai rezistenți. 

Folosiți doar cel mai bun material de plantare. Chiar dacă veți respecta toate condițiile și veți planta usturoiul în sol maxim de fertil, dar materialul de plantare nu va fi de calitate superioară, veți obține o recoltă medie.

CONCLUZII

Deși usturoiul este o plantă foarte necesară, folositoare, considerată relativ rezistentă, ca să obțineți o recoltă bună, trebuie să munciți. Creați condiții optime pentru el, folosiți material de plantare de calitate bună, fertilizați-l și înnodați-i cozile la momentul potrivit.

Spor la grădinărit!