De ce trebuie tăiate părțile supraterane ale zmeurului remontant?!

Tunderea este o componentă importantă a îngrijirii corecte a zmeurului. Haideți să discutăm despre cum și când trebuie realizată tunderea zmeurului remontant, pentru ca el să ofere anual o recoltă mare de fructe suculente, neafectate de insecte.

În ultimul timp grădinarii preferă tot mai mult zmeurii din soiurile remontante. Aceste plante sunt capabile să rodească din august și până la primele înghețuri. Dar asemenea tufe necesită îngrijiri deosebite.

DEOSEBIRILE DINTRE ZMEURUL REMONTANT ȘI ZMEURUL OBIȘNUIT

Partea aeriană a zmeurului remontant are un ciclu anual de dezvoltare: fructele se coc spre toamnă pe ramurile, care au crescut în anul curent. Iar zmeurul obișnuit rodește pe lăstarii crescuți anul trecut.

Principala deosebire din îngrijirea zmeurilor remontant și obișnuit constă în modul, în care trebuie tăiați. În cazul zmeurului remontant trebuie tăiate toate părțile aeriene în timpul toamnei, iar la zmeurul obișnuit se lasă câțiva lăstari puternici din anul curent, care vor rodi în următorul sezon.

DE CE TREBUIE TUNS ZMEURUL REMONTANT?

Cel mai frecvent grădinarii începători au dificultăți cu tunderea corectă a zmeurului remontant, deoarece aceasta are câteva caracteristici deosebite. Există posibilitatea de a culege 2 recolte de pe tufele de zmeur remontant într-un singur sezon (vara și toamna). În acest caz lăstarii nu trebuie îndepărtați în totalitate: se lasă cele mai puternice ramuri de 1 an pentru iernat, tăindu-se doar vârfurile lor (ca la zmeurul obișnuit).

Dar încercarea de a obține o recoltă dublă va determina slăbirea generală a plantei, reducerea rodirii și înrăutățirea calităților gustative ale fructelor. Pe lângă acestea, fructele coapte vara vor deveni hrană pentru larvele gândacului zmeurului. Într-un final, toți acești factori vor cauza pierderea proprietăților remontante a plantei.  

Pentru ca acest lucru să nu se întâmple, după terminarea perioadei de rodire lăstarii trebuie tunși până la rădăcini, fără să fie lăsate cioturi și arși. Primăvara ramurile vor începe iar să crească, iar în apropierea toamnei ele vor fi pline de fructe mari și, ceea ce este foarte important, sănătoase (în timpul legării fructelor gândacul zmeurului se retrage deja la locul de hibernare). Astfel veți obține o singură recoltă, dar calitatea și cantitatea ei vă va bucura neapărat.

Nota bene! Primăvara vor crește câte 3-7 lăstari tineri din ramurile vechi ale zmeurului remontant.

CÂND ESTE MAI BINE SĂ TUNDEȚI ZMEURUL REMONTANT — TOAMNA SAU PRIMĂVARA?

Zmeurul remontant se tunde de 2 ori pe sezon. Primăvara se realizează doar tăierea sanitară, iar toamna tufa se taie în totalitate.

CUM SE TUNDE CORECT ZMEURUL REMONTANT?

Dacă ați lăsat câțiva lăstari pe tufă peste iarnă, realizați tunderea sanitară la începutul primăverii (martie-aprilie): îndepărtați toate porțiunile lezate, uscate și degerate. Dacă există multe ramuri pe tufă, care interferă unele cu altele, tăiați-le lăsând aproximativ 10 lăstari puternici. Pentru ca zmeurul să nu devină prea des și să slăbească din cauza deficitului de substanțe nutritive, îndepărtați periodic lăstarii tineri în timpul perioadei vegetative. La sfârșitul toamnei (nu mai devreme de noiembrie), când vor cădea toate frunzele, tăiați toate părțile supraterane ale tufei — până la nivelul solului.

Nota bene! Nu grăbiți tunderea tomnatică — planta trebuie să reușească să-și formeze mugurii de reînnoire.

TREBUIE TUNS ZMEURUL REMONTANT PLANTAT TOAMNA?

Zmeurii plantați în anul curent nu se tund în totalitate: lăstarii lor trebuie doar scurtați până la 20 cm.

După cum vedeți, tunderea zmeurului remontant este mai simplă decât a celui obișnuit!

Spor la grădinărit!