Desertul „Lapte și caramel” (fără coacere) — un deliciu fin, aspectuos și economic!

Acest desert minunat este extrem de fin. Pur și simplu se topește în gură! Nu necesită coacere. Încercați să-l pregătiți!

INGREDIENTE:

-400 ml de lapte 3.2% sau smântână pentru gătit;

-200 g + o lingură de smântână fermentată 20%;

-8 g de zahăr vanilat;

-15 g de gelatină + 50 ml de apă;

-150 g de zahăr + 2-3 linguri de apă;

-40 g de unt.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți sosul de caramelul: puneți zahărul într-o crăticioară cu fundul gros. Turnați aproximativ 2 linguri de apă peste el, răspândindu-o uniform.

2.Așezați crăticioara pe foc puțin mai mic decât cel moderat și, fără să amestecați, așteptați până când zahărul se va topi și va căpăta o frumoasă nuanță chihlimbarie. Este important să nu-l fierbeți prea mult, deoarece va deveni amărui.

3.Luați caramelul de pe foc. Adăugați îndată untul moale, scos în prealabil din frigider, în el. Amestecați până la omogenizare.

4.Adăugați o lingură de smântână fermentată și amestecați foarte bine.

5.Transferați sosul de caramel într-un bol curat și lăsați-l puțin să se răcească.

6.Dizolvați gelatina în 50 ml de apă rece sau la temperatura camerei. Lăsați-o să se hidrateze (conform instrucțiunilor de pe ambalaj).

7.Turnați laptele călduț sau la temperatura camerei într-un bol încăpător. Adăugați smântâna fermentată, scoasă în prealabil din frigider și zahărul vanilat. Amestecați.

8.Pregătiți formele, în care veți asambla desertul (noi nu am avut la îndemână forme mici, cu diametrul de 7-8 cm; de aceea, am utilizat niște farfurioare cu diametrul de 12 cm). Turnați câte o lingură de sos de caramel în fiecare dintre ele, răspândindu-l uniform pe fund.

9.Turnați sosul de caramel rămas în compoziția de lapte. Amestecați foarte bine cu ajutorul telului.

10.Topiți gelatina hidratată: fie timp de 10-15 secunde în cuptorul cu microunde, fie într-o crăticioară pe foc mic (amestecând continuu), fie bain-marie. Este important ca toate particulele ei să se dizolve, fără să o dați în clocot.

11.Turnați gelatina topită în compoziția de lapte. Amestecați foarte bine.

12.Folosind un polonic, turnați compoziția rezultată în forme.

13.Dați desertul la frigider pentru aproximativ 2 ore, până se va închega complet.

14.Înainte de a-l scoate din forme, scufundați fiecare formă în apă fierbinte pentru un minut. Apoi răsturnați-o pe o farfurie.

15.Serviți desertul cu ceai sau cafea.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!