Determinați aciditatea solului în condiții casnice!

Numai persoana, pentru care prelucrarea pământului reprezintă o muncă zilnică sau un hobby, cunoaște cât este de important un indicator PH sau altul pentru culturile din grădină.

Uneori este suficient să fie schimbat doar puțin, pentru ca planta să se simtă mai bine. Există modalități simple de a determina aciditatea solului acasă și fără dispozitive.

Chiar dacă rezultatul nu este la fel de precis ca în laborator, totuși vă poate ajuta să vă orientați în cazul unor necesități simple din grădină.

Există 2 cele mai cunoscute modalități de determinare a nivelului PH al solului.

Metoda nr.1

AVEȚI NEVOIE DE:

-puțin bicarbonat de sodiu;

-oțet;

-o mână de pământ de pe porțiunea a cărei aciditate doriți să o verificați.

PAȘI DE URMAT:

1.Luați 2 pahare. În unul din ele puneți pământul și adăugați puțin oțet. Dacă oțetul a provocat recția și auziți un sâsâit caracteristic, înseamnă că solul este alcalin. Dacă reacția lipsește – cel mai probabil solul este neutru sau acid, dar acesta nu este un rezultat final.

Apropo, despre pahare. Puteți folosi orice alte recipiente, nu contează. Pur și simplu după experiement, paharele din plastic le puteți arunca.

2.Apoi luați puțin pământ verificat cu oțet și îl puneți în cel de-al doilea pahar. Turnați puțină apă, cât să obțineți o pastă lichidă, o lăsați pentru 10 minute și adăugați bicarbonatul. Dacă apare sâsâitul, înseamnă că solul totuși are o aciditate ridicată. Dacă în pahar este liniște, adică reacția lipsește chiar și după ce ați adăugat bicarbonatul, – solul este neutru.

Metoda nr.2

AVEȚI NEVOIE DE:

-1 varză roșie;

-cratiță;

-apă distilată (din farmacie);

-câteva recipiente;

-pământ din grădină.

PAȘI DE URMAT:

1.Tăiați varza bucăți medii, le puneți în cratița cu apă distilată și le fierbeți timp de 10-15 minute. Trebuie să obțineți un decoct de culoare violet.

2.Lăsați decoctul să se răcească, apoi îl strecurați, ca să nu rămână nici o bucată de varză.

3.Puneți pământ în unul din recipiente, adăugați decoct de varză, apoi agitați amestecul și îl lăsați pentru 30 de minute.

4.Rezultatul depinde de culoarea lichidului din recipient:

-verde, verde deschis sau albastru: solul are aciditate scăzută, deci este alcalin;

-roz: solul este acid;

-dacă culoarea nu s-a schimbat: solul are un nivel PH neutru.

Apropo, solul neutru este potrivit pentru majoritatea plantelor.

Trebuie remarcat faptul că în diferite zone ale grădinii dumneavoastră, pământul poate avea indicatori de aciditate diferiți.

Deci, pentru rezultate adecvate ale experimentului, trebuie să luați mostre de sol din mai multe locuri ale grădinii.

Conform rezultatelor obținute, puteți planifica plantarea culturilor în funcție de “preferințe” sau puteți prelucra solul pentru a-i schimba aciditatea într-o direcție sau alta. În acest scop puteți, de exemplu, să utilizați compostul.

Spor la grădinărit!