Diferența dintre dovlecel și zucchini!

Este evident că dovlecelul cu coaja de culoare verde deschis sau galbenă și zucchiniul fac parte din aceeași categorie de legume. Ambii se atribuie soiului de dovleac, însă sunt buni de a fi consumați mult mai devreme decât regele portocaliu al câmpurilor. Acești frați au multe asemănări, dar și diferențe.

Zucchini este oaspetele nostru de peste mări, mai exact italian, așa că a apărut pe mesele noastre un pic mai târziu decât dovlecelul. Deseori, în rețete se întâlnește anume zucchini, nu dovlecel. De ce? Din cauza unor particularități ale sale. Despre ele vă povestim astăzi.

1.Aspectul exterior

Zucchini crește sub formă de tufă, iar lăstarii de dovlecel se întind pe suprafața pământului. Frunzele de zucchini, la fel ca coaja, au o culoare verde intensă, uneori cu ornament. În interior, zucchini este mai moale și mai delicat.

2.Capricios la cultivare

Zucchini iubește umiditatea și soarele, iar dovlecelul suportă bine fluctuațiile de temperatură. În plus, zucchini are nevoie de plivire frecventă, în timp ce sub frunzele dovleceilor buruienile nu au loc unde să crească. Zucchini, spre deosebire de dovlecelul mai puțin capricios, se maturizează mai repede.

3.Prepararea

E uimitor, însă zucchiniul poate fi consumat și crud. Coaja lui este mult mai fină (deși nu pare la prima vedere), iată de ce puteți să nu o îndepărtați. Dovleceii sunt gustoși înăbușiți sau copți, iar zucchiniul are nevoie de un tratament termic de doar 5 minute.

4.Proprietăți utile

Dovlecelul conține vitamina C, acid folic, potasiu și caroten. El a devenit o legumă preferată datorită conținutului redus de calorii – doar 27 kcal.

Este interesant faptul că zucchiniul conține și mai puține calorii, doar 16. În plus, această legumă conține mai mult caroten decât morcovul. Merită de menționat!

Dacă în rețetă ați găsit zucchini ca ingredient, iar la îndemână aveți doar dovlecel, atunci îndepărtați neapărat coaja și creșteți timpul de gătire a preparatului cu câteva minute.

Sperăm că informația v-a fost de folos! Distribuiți-o și prietenilor!