Doriți ca orhideea să înflorească tot anul? Iată regulile simple!

Privind o orhidee înflorită, mulți florari nici nu se gândesc să cumpere sau nu această plantă neobișnuită. Desigur trebuie cumpărată! Dar oare va înflori la fel de bine acasă? 

Toată lumea știe că orhideea este o plantă destul de capricioasă și necesită îngrijire minuțioasă. Puteți face ca ea să înflorească din nou, dacă cunoașteți toți factorii, care contribuie la aceasta și urmați un anumit regim de îngrijire. În acest caz, înflorirea orhideei va dura de la 2 la 6 luni. Iar unele soiuri, cum ar fi Phalaenopsis sau Vanda, pot înflori pe tot parcursul anului. 

Pentru ca orhideea să înflorească… 

Frecvența înfloririi unei orhidee depinde de respectarea anumitor reguli de îngrijire. Pentru ca planta să înflorească, există 9 condiții important de reținut. 

1.Aflați vârsta plantei 

Dacă ați cumpărat o plantă care nu înflorește și nu se grăbește să vă bucure cu o tijă de flori, posibil este prea tânără. Diferite tipuri de orhidee înfloresc la vârsta de 1,5 până la 3 ani. Pentru a determina dacă orhideea este suficient de matură, trebuie să numărați lăstarii. O plantă adultă, pregătită pentru înflorire, ar trebui să aibă între 5 și 8 lăstari. Dacă florile apar mai devreme pe orhidee, acest lucru nu întotdeauna este spre bine. O plantă prea tânără poate să nu aibă suficientă putere pentru a-și reveni după înflorire, respectiv orhideea poate muri. 

2. Nu mișcați ghiveciul 

Mulți știu că schimbarea locului pentru o orhidee este un adevărat stres. Însă acestei flori nu-i plac nici cele mai neînsemnate mișcări. Orhideea reacționează la poziția față de lumină. Prin urmare, dacă aveți nevoie să schimbați locul ghiveciului cu orhidee, trebuie să așezați planta spre sursa de lumină cu aceeași parte cu care a fost anterior. De asemenea, nu mișcați orhideea în timp ce o udați. Mișcarea afectează negativ creșterea florii, mai ales în momentul apariției pedunculului. 

3. Acordați atenție rădăcinilor 

După cum știți, rădăcinile orhideelor sunt implicate activ în procesul de fotosinteză, deci este important să vă asigurați că au suficientă lumină. Deoarece nu este recomandat să mutați locul plantei, ar trebui să aveți grijă din timp de rădăcini . De exemplu, în loc de oale ceramice, este mai bine să folosiți recipiente din plastic transparent cu multe găuri de drenaj. Nu se recomandă să folosiți vase cu pereți ondulați pentru plantarea acestei flori, deoarece rădăcinile sale au tendința de a se lipi de suprafețele neuniforme. În plus, marginile  și elementele ascuțite pot răni sistemul radicular, ceea ce va dăuna întregii plante. 

4. Aveți grijă de iluminare 

Lumina soarelui este un factor foarte important, care acționează asupra înfloririi orhideelor. Fără o zi completă (10-12 ore pe zi), aceste plante nu vor înflori. Prin urmare, toamna și iarna, când este foarte puțină lumină naturală, florile trebuie iluminate cu lămpi. 

Lămpile pentru plante sunt lămpi speciale concepute pentru iluminarea suplimentară a plantelor: dau multă lumină strălucitoare fără a usca aerul din jurul florilor. 

Dacă orhideea a dat un peduncul toamna sau iarna, atunci trebuie să aveți grijă ca acesta să nu moară din cauza zilelor scurte. Fără iluminare suplimentară în perioada întunecată a anului, pedunculul poate înceta să se dezvolte sau să se usuce. Dacă nu aveți posibilitatea să iluminați planta în întregime, este suficient să asigurați cu lumină doar vârful pedunculului. Principalul lucru este să aveți grijă că nici el, nici planta să nu se încălzească. 

5. Asigurați o diferență de temperatură admisibilă 

Pentru multe specii de orhidee, catalizator pentru înflorire poate fi o ușoară diferență dintre temperaturile de zi și cele nocturne. Prin urmare, pentru ca orhideea să înflorească, noaptea, temperatura ar trebui să fie cu 4-6°C mai mică decât ziua. Desigur, poate fi problematic să creați astfel de condiții pe tot parcursul anului. Dar de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, orhideele se pot afla în aer liber, unde diferența de temperatură este atinsă în mod natural. În perioadele mai reci, când florile ar trebui să locuiască deja în casă, încăperile cu orhidee trebuie aerisite. Dar acest lucru trebuie făcut cu mare atenție și nu uitați că aceste plante se tem foarte mult de curent. 

6. Udați corect orhideea 

Orhideea trebuie udată după uscarea solului – astfel veți evita putrezirea rădăcinilor. Aceste cerințe sunt valabile atât vara, cât și iarna, atât pentru plantele tinere, cât și pentru cele adulte. Cu toate acestea, există și câteva excepții. După perioada de înflorire a orhideei, irigarea trebuie redusă pentru aproximativ 1 lună. 

În natură, după înflorire, orhideele încep să formeze semințe, care ar trebui să zboare în toate direcțiile pe o distanță de câțiva kilometri. Acest lucru este posibil numai în perioadele uscate, nicidecum în sezonul ploios. Prin urmare, este necesar să asigurați orhideei condiții cât mai apropiate de cele naturale – atunci floarea va crește sănătoasă și va înflori frecvent. 

Înainte și în timpul înfloririi, orhideea are nevoie de irigare mai intensă decât de obicei. Apoi, în perioada de repaus, exemplarele cu frunze tari și cu pseudobulbi trebuie udate conform regulii de bază (după aproximativ 10-12 zile). 

7. Umeziți aerul din jurul plantei 

O altă condiție importantă pentru înflorire este umiditatea aerului. Dacă nu va fi suficientă, orhideea se poate opri din creștere sau bobocii și florile nedeschise se vor usca prematur. 

Pentru a crește umiditatea în camera în care crește orhideea, puteți pune o farfurie cu apă lângă floare. De asemenea, în perioadele foarte uscate (când încălzirea este pornită în case), planta trebuie pulverizată. Umiditatea optimă pentru orhidee este de 60% sau mai mult. 

8. Alegeți îngrășământul potrivit 

Pentru fertilizarea orhideelor, se recomandă să folosiți amestecuri pe bază de fosfor și potasiu, deoarece stimulează apariția mugurilor florali. În plus, utilizarea unor astfel de îngrășăminte garantează formarea unor flori sănătoase și puternice. Nu exagerați cu îngrășămintele cu azot: acest element, dimpotrivă, încetinește dezvoltarea pedunculilor. 

9. Nu vă fie frică ”să speriați” planta 

Uneori este nevoie de puțin stres pentru a face orhideea să înflorească. Se întâmplă cazuri când toate condițiile pentru înflorire sunt îndeplinite, dar tija întârzie să apară cu încăpățânare. Acest lucru se întâmplă uneori din cauza că orhideea se simte prea bine. În acest caz, planta își direcționează toate forțele către creșterea masei vegetale. Una din modalitățile de a stimula înflorirea este de a „șoca” puțin orhideea: reduceți irigările sau mutați ghiveciul într-un loc mai răcoros. 

Perioada de repaus a orhideei 

După înflorire, orhideea intră în perioada de repaus, când începe să acumuleze forță pentru o nouă înflorire. Îngrijirea în această perioadă nu este diferită de îngrijirea în alte perioade. Floarea încă are nevoie de o udare bună, umiditate ridicată, iluminare suficientă și profilactică regulată împotriva bolilor și dăunătorilor. 

În ceea ce privește fertilizările, frecvența și volumul acestora în timpul perioadei de odihnă trebuie reduse. Dacă este nevoie să transplantați orhideea, atunci este momentul potrivit să faceți această procedură, când planta nu mai înflorește. 

Transplantarea este necesară dacă rădăcinile ies din găurile de drenaj sau solul se usucă rapid după udare. De regulă, necesitatea acestei proceduri apare după 2-3 ani. 

Orhideele sunt potrivite pentru tăiere? 

Ce poate fi mai frumos decât un buchet de orhidee? Dar aceste flori nu trăiesc mult și nu toate speciile sunt potrivite pentru tăiere. Să încercăm să aflăm cum putem prelungi viața unui buchet epifit și ce orhidee să alegem. 

Phalaenopsis, Cymbidium și Paphiopedilum pot sta în vază și își păstrează prospețimea și parfumul timp de câteva săptămâni (uneori 1 lună). Alte orhidee ar putea să nu stea nici 1 oră, ofilindu-se rapid. 

Dacă cumpărați orhidee tăiate, uitați-vă în primul rând la petale și sepale. Ele trebuie să fie lucioase, ca și cum ar fi acoperite cu ceară, și dure – atunci orhideea va sta mult timp. 

Cum să prelungiți viața unui buchet de orhidee: 

1. Dacă florile au fost aduse din magazin, atunci trebuie să reînnoiți tăieturile. Tăiați tulpinile oblic. Se recomandă să efectuați procedura sub jet de apă. Este de preferat să împrospătați tăieturile la fiecare 2-3 zile. 

2. Apa pentru păstrarea orhideelor tăiate trebuie să fie moale și curată: puteți folosi apă fiartă sau filtrată. Trebuie împrospătată periodic, adăugând alta. 

3. Orhideele tăiate, ca și orhideele de interior în ghiveci, se tem de temperaturile prea ridicate și foarte scăzute. De asemenea, se recomandă protejarea acestora de curenții de aer și a soarelui intens.