Două metode de prepararea și păstrare a castraveților murați cu gust ca din butoi!

Astăzi, v-am pregătit o rețetă gustoasă de castraveți murați, care pot fi păstrați și la temperatura camerei. Este o singură rețetă, dar 2 metode diferite de preparare. Rețeta nu conține oțet și nu necesită sterilizare, iar castraveții sunt crocanți, acrișori, aromați și gustoși, ca cei din butoi. În funcție de temperatura mediului, castraveții sunt gata deja peste 1-1,5 luni.

INGREDIENTE:

-castraveți;

-frunze (rădăcină) de hrean;

-frunze de vișin, coacăză (dacă aveți de stejar sau de viță-de-vie);

-flori de mărar;

-usturoi;

-ardei iute;

-foi de dafin;

-boabe de piper negru;

-pătrunjel, țelină, tarhon – opțional.

Pentru saramură:

-1l de apă;

-50 gr de sare gemă.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine borcanele. Nu e nevoie să le sterilizați.

2.La baza borcanelor, adăugați frunze de hrean, flori de mărar, frunze de vișin, bucăți de ardei iute, usturoi tăiat bucăți, foi de dafin și piper negru.

3.Așezați castraveții în borcane. De regulă, cei mici se adaugă în borcane mai mici, iar cei mari – în borcane mai mari. Din 3,5 kg de castraveți, noi am obținut 1 borcan de 3l și 2 borcane de 1,5l.

Sfat. Există câteva secrete pentru castraveți murați crocanți:

-trebuie să-i puneți la murat cel târziu a doua zi după ce au fost culeși;

-castraveții trebuie să stea preventiv cel puțin 3-4 ore în apă rece, schimbând-o periodic;

-dacă doriți castraveții să se mureze cât mai rapid, e nevoie să tăiați capetele din ambele părți;

-iar pentru o fermentare mai rapidă și completă, se recomandă să adăugați zahăr în saramură;

-de asemenea, castraveții vor fi crocanți, dacă îi puneți la murat cu scoarță sau frunze de stejar, vișin, gutui, coacăz și neapărat frunze și rădăcină de hrean;

-dacă doriți castraveții să nu aibă goluri în interior, trebuie să adăugați frunze de viță-de-vie;

-în plus, țineți cont de faptul că, deși usturoiul oferă castraveților o aromă deosebită, în același timp înmoaie țesutul acestor legume.

4.Pregătiți saramura. Adăugați sare în apă, conform proporțiilor. Noi am folosit 3l de apă și 150 gr de sare. Amestecați, până se topește.

5.Acum, vă prezentăm cele 2 metode de preparare și păstrare a castraveților murați. În borcanele mai mici, am turnat saramură rece, păstrând liber 1 cm până la marginea borcanelor. Acoperiți borcanele cu capace, fără se le închideți etanș, și le lăsați pe masa din bucătărie timp de 2-3 zile. În acest timp, va începe procesul de fermentare. Dacă în bucătărie e cald, peste 2 zile, castraveții deja vor căpăta gustul și aroma de castraveți murați. Iar dacă e răcoare, atunci peste 3 zile.

Sfat. Așezați borcanele în farfurii, deoarece din ele va curge puțină saramură fermentată.

6.Saramura rămasă, o dați în clocot.

7.Umpleți borcanul mare cu saramură, până la margini. Turnați saramura clocotită în porții mici, ca să încălziți baza și pereții borcanului.

8.Aveți nevoie de un capac de plastic pentru conservare fierbinte. Acesta trebuie ținut timp de 15 secunde în apă clocotită, înainte să acoperiți borcanul. Dacă e rece, nu veți reuși să-l îmbrăcați pe borcan.

9.Scoateți capacul din apa clocotită, acoperiți borcanul și îl lăsați pe masă, până se răcește complet.

Sfat. Castraveții murați cu saramură fierbinte, se păstrează doar în pivnița răcoroasă. Pe parcursul primelor 10-15 zile, va avea loc procesul lent de fermentare. O parte din saramură va curge pe sub capac, iată de ce, ar fi mai bine, pentru început, să așezați borcanele la podea. Iar după ce procesul va înceta și nu se vor mai elimina gaze, saramura se va liniști și va începe să devină mai deschisă la culoare. Castraveții se vor acoperi cu depuneri albe, care se îndepărtează ușor de pe legume, atunci când agitați borcanul.

10.Iată cum arată saramura, turnată rece, peste 2 zile: este tulbure, la suprafață s-a format spumă, iar bucătăria e umplută cu aromă plăcută de castraveți murați.

11.Spălați foarte bine capacele, apoi le fierbeți.

12.Scurgeți saramura într-o cratiță, inclusiv și cea care a curs în farfurii, o aduceți până la punctul de fierbere și o fierbeți timp de 2-3 minute.

13.Turnați saramura în borcane, apoi le închideți etanș sau le înfiletați cu capacele fierte.

14.Întoarceți borcanele cu susul în jos și le lăsați să se răcească complet. Acești castraveți pot fi păstrați chiar și la tempertura camerei timp de cel puțin 2 ani, însă, de preferat, la loc întunecos.

Castraveții murați corect trebuie să aibă o culoare verde-întunecată, să fie tari, crocanți, cu gust plăcut sărat-acrișor și cu aromă de condimente. Sunt perfecți pentru ciorbe, salate, sosuri etc. sau în calitate de aperitiv alături de cartofi prăjiți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!