Două modalități ușoare de a păstra petuniile până în primăvară!

Nu este neapărat să creșteți petunia timp de 1 an și, la începutul primăverii, să începeți din nou migala cu semințe. Există cel puțin 2 modalități excelente de a păstra petuniile în casă pe parcursul iernii. Mai mult decât atât, acestea sunt potrivite atât pentru cei, care locuiesc în case la sol, cât și pentru proprietarii de apartamente. 

Este important să rețineți că petuniile sunt destul de sensibile la vremea rece, deci nu e cazul să amânați momentul – chiar și primul îngheț mai serios vă poate distruge toate speranțele. Pentru ca transferarea petuniilor în casă peste iarnă să aibă succes, orientați-vă după prognoza meteo și specificul climateric al zonei. 

Plantarea petuniei în ghiveci peste iarnă 

Cel mai simplu mod de a păstra petuniile în casă iarna este să le transplantați în ghiveci. Acest lucru se poate face cu o floare, care creștea în câmp deschis, și cu una, care a crescut până acum într-o jardinieră sau ghiveci de grădină. Principalul lucru este să începeți să pregătiți petuniile pentru iernat înainte de răcirea vremii. 

Sfat. Merită să transferați în casă acele tufe de petunii care nu dau semințe sau nu păstrează caracteristici decorative la pui. De regulă, sunt speciile hibride. 

Pentru a duce petunia în casă peste iarnă, dezgropați-o cu un mic balot de pământ, tăind în prealabil lăstarii. Lungimea ramurilor petuniei nu trebuie să depășească 10-15 cm – astfel va trece mai ușor peste transplantare. 

Pregătiți câte 1 ghiveci de 2,5-3l pentru fiecare floare, presărați un strat de drenaj (argilă expandată, pietriș fin, cărămidă spartă sau polistiren expandat) la bază. Pregătiți un amestec nutritiv de sol, amestecând pământ pentru flori din magazin și pământ de pe paturi dezinfectat anterior. Faceți transplantarea rapid și nu permiteți balotului de pământ să se usuce. 

Dacă ați crescut petunia în ghiveci sau în jardinieră suspendată, nu este nevoie să o transplantați într-un alt recipient. Va fi suficient să scurtați lăstarii până la 10-15 cm și să duceți planta în casă. Peste 2-3 luni (aproximativ după Anul Nou), îndepărtați cu grijă stratul superior de sol (2-3 cm). În locul lui adăugați pământ fertil proaspăt. 

Butășirea petuniilor peste iarnă 

Dacă vreo tufă de petunie vi se pare deosebit de atrăgătoare, la sfârșitul sezonului, vă puteți gândi nu numai la păstrare, ci și la înmulțire. Cel mai simplu și mai sigur mod de a face acest lucru este prin butași. Nu știți cum să butășiți petunia pentru iarnă? Credeți-ne, acest proces este foarte simplu și nu diferă de cel obișnuit. 

Este suficient să alegeți din tufa îndrăgită o duzină de crenguțe puternice și să le tăiați în butași de 10-12 cm lungime. Îndepărtați de pe fiecare câte 2-3 perechi de frunze inferioare, iar pereche superioară (dacă este mare) o tăiați pe jumătate, ca să păstrați evaporarea umidității. Pe butaș trebuie să rămână cel puțin 1 pereche de internoduri, deci nu vă recomandăm să-i tăiați foarte scurt – în goana după cantitate vă poate scăpa calitatea butașilor. 

Pentru înrădăcinare, adăugați substrat friabil într-un recipient cu adâncimea de aproximativ 10 cm și adânciți butașii astfel încât 2 cm din partea lor inferioară să fie în sol. Udați pământul din abundență, acoperiți recipientul cu un capac sau o pungă de plastic, pentru ca în interior să fie mereu umed, și îl puneți pe pervaz. Nu uitați să aerisiți zilnic aceste mici sere, pentru a proteja butașii de mucegai și putrezire. 

După 7-14 zile, pe butași vor începe să crească frunzele noi, ceea ce va însemna că procesul de înrădăcinare a avut succes. Sera poate fi descoperită, iar plantele mici pot fi cultivate ca răsadurile obișnuite – udate, pulverizate, fertilizate, dacă este necesar. 

Peste aproximativ 1 lună (când se formează 5-6 frunze), tufele trebuie ciupite, ca să crească mai bogate. După aceea, puteți planta petuniile în recipiente separate și le puteți păstra astfel până la sosirea noului sezon. Dacă sera a fost largă din start, transplantarea nu este obligatorie. 

În aprilie-mai, tufele crescute se plantează la loc permanent. Dar, orientați-vă nu după starea plantelor, ci după prognoza meteo, deoarece petunia este amatoare de căldură și înghețurile târzii pot anula toate eforturile dumneavoastră din iarnă. 

Sfat. Puteți butăși petunia nu numai toamna, dar și primăvara. Pentru a face acest lucru, tăiați crenguțe tinere de pe tufa mamă în luna martie. Alegeți lăstari verzi, nelignificați, iar în rest procedura este aceeași. 

Cum să păstrați petunia iarna 

Cu toate acestea, pregătirea nu este la fel de dificilă ca păstrarea petuniei în casă peste iarnă. Pentru ca plantele să nu moară și să supraviețuiască până în sezonul următor, va trebui să le oferiți condiții care nu sunt în fiecare casă. 

Tufa mamă, care a înflorit deja fiind în pământ sau ghiveci, trebuie păstrată la loc luminos, foarte umed și răcoros. Pentru o viață bună, floarea are nevoie de cel puțin 10 ore de lumină, umiditatea minimum 80% și temperatura cel mult 15°С. În plus, iarna, petunia trebuie udată nu mai frecvent decât 2-3 ori pe lună. Astfel de condiții pot fi asigurate pe o verandă sau logie vitrată, în subsol sau pe pervazul unei ferestre dintr-o încăpere nelocuită. 

Sfat. Petunia poate fi păstrată și în spații mult mai călduroase, dar va începe să crească rapid. 

În cazul depozitării petuniei în apartament, trebuie să aveți grijă cel puțin de nivelul umidității și luminii. Dacă aerul din jurul plantei va fi prea uscat (cum se întâmplă de obicei în casele noastre), mai întâi vor începe să se usuce frunzele, după care ramurile și apoi întreaga tufă va muri. Dacă încercați să păstrați petunia ca plantă de interior, fără să o puneți în ”mod de așteptare”, ar trebui să vă aprovizionați din timp cu preparate împotriva manei și păianjenului roșu – ei afectează planta la mijlocul iernii. 

Petunia butășită și înrădăcinată se păstrează mult mai ușor. Are nevoie doar de iluminare suplimentară și udare regulată, adică se îngrijește ca o plantă de interior obișnuită nepretențioasă. Petunia are chiar și aceleași probleme în timpul iernii ca alte plante de interior. 

Deja la jumătatea lunii februarie, tufele tinere de petunie încep să crească activ și să dea muguri. Din acest moment, irigările devin mai frecvente, se introduc fertilizările cu îngrășământ complex pentru flori, tufele sunt transplantate în recipiente mai mari. Înainte de a fi mutată la loc permanent, petunia poate înflori chiar în casă. 

Sfat. Dacă ramurile tufei au crescut activ, iar sezonul cald este încă departe, puteți butăși petunia repetat, asigurându-vă cu material săditor destul. 

Dacă aveți dubii vor crește petuniile în casă iarna sau nu, aveți ocazia să verificați. În cel mai rău caz, vă veți convinge de imposibilitatea acestui lucru și oricum veți reuși să semănați petunii pentru răsaduri, iar în cel mai bun caz, veți obține un material săditor sigur spre începutul noului sezon. 

Spor la grădinărit!