Douăzeci și cinci de trucuri – bicarbonatul de sodiu poate orice!

Pe lângă funcția de bază, coacerea, bicarbonatul poate fi folosit pentru a curăța aproape orice găsiți în casă. Bicarbonatul de sodiu are modalități de utilizare incredibile, pe care le veți îndrăgi și care vă vor face viața mai ușoară. Unele din ele dorim să vi le împărtășim astăzi.

1.Îndepărtarea petelor înainte de spălare

Amestecați 6 linguri de bicarbonat cu 1/3 ceașcă de apă caldă și aplicați soluția pe pată înainte să puneți haina în cuva mașinii de spălat.

2.Acoperirea găurilor de la cuie

Amestecați bicarbonat cu pastă de dinți și umpleți găurile nedorite cu compoziția obținută. Așteptați, până se usucă complet.

3.Urmele de la vase

Inelele neplăcute de la pahare și farfurii, care rămân pe suprafețele din lemn, le puteți îndepărta cu o cârpă înmuiată în amestec de bicarbonat și apă.

4.Curățarea și dezodorizarea scurgerilor

Adăugați 1 ceașcă de bicarbonat în gaura de scurgere, apoi turnați 1 ceașcă de oțet. Acoperiți-o cu un dop, așteptați un timp, după care turnați apă fierbinte.

5.Îndepărtarea mâncărimii pielii după înțepăturile de insecte

Amestecați bicarbonat cu apă în proporții de 1:3 și aplicați soluția pe zona afectată – în doar câteva minute veți simți o ușurare.

6.Dezodorizarea frigiderului

Cel mai bine este ca frigiderul dumneavoastră să nu miroase a nimic, iată de ce e bine să păstrați în el o cutie deschisă cu bicarbonat de sodiu. Trucul funcționează și în cazul congelatorului.

7.Curățarea cuptorului cu microunde

După un timp, chiar și cuptorul cu microunde începe să miroase. Puteți scăpa de caravana tuturor mirosurilor lumii, dizolvând 2 linguri de bicarbonat într-o farfurie cu apă. Dați vasul la cuptor și porniți-l pentru 3 minute. Apoi ștergeți interiorul cuptorului cu o cârpă sau un burete.

8.Îndepărtarea grăsimii de pe farfurii

Dacă spălați vasele în mașina de spălat vase, amestecați 2 linguri de bicarbonat cu soluție pentru vase și stratul de grăsime va dispărea. Persoanele, care spală vasele manual, ar trebui să le lase în acest amestec pentru 15 minute.

9.Curățarea blenderului

Ca să nu scoateți toate cuțitele, umpleți blenderul pe jumătate cu apă, adăugați 1 linguriță de bicarbonat și 1 porție de soluție de spălat vasele. Porniți blenderul pentru câteva secunde, apoi clătiți-l.

10.Dezodorizarea coșului de gunoi

Bicarbonatul este capabil să împrospăteze coșul de gunoi, chiar și atunci când e plin cu gunoi: pur și simplu adăugați puțin bicarbonat în coșul plin. Și nu uitați să spălați coșurile regulat, la fel, cu bicarbonat.

11.Curățarea aparatului de cafea

Umpleți vasul cu apă caldă și adăugați ¼ de cană de bicarbonat. Agitați vasul, până depunerile dispar complet.

12.Mirosul neplăcut al încălțămintei

Fie adidași sau pantofi, rețeta pentru îndepărtarea mirosului neplăcut este aceeași: lăsați un săculeț cu bicarbonat în interiorul papucilor, în timp ce aceștia stau în antreu.

13.Dezodorizarea recipientelor din plastic

Deoarece acestea îmbibă mirosurile pentru mult timp, spălarea lor în mod obișnuit este cea mai mare pedeapsă. Iată de ce, trebuie să înmuiați mai întâi recipientele în soluție de bicarbonat, apoi să le spălați cum o faceți de obicei.

14.Îndepărtarea urmelor de pe pereți

Înmuiați un burete în apă cu săpun, apoi în amestec de bicarbonat de consistența unei paste și îndepărtați cu grijă urmele de pe pereți. Procedura nu va afecta defel vopseaua.

15.Îndepărtarea mirosului mâinilor

După ce terminați lucrul cu ceapa și usturoiul, amestecați bicarbonatul cu apă sau săpun lichid în proporții de 3:1 și spălați-vă pe mâini cu compoziția obținută. Îndepărtând mirosul înțepător, obțineți și un efect suplimentar de piele fină.

16.Îndepărtarea cioburilor

Dacă v-ați încumetat să vă răniți cu sticlă, astfel încât să rămână bucăți sub piele, pregătiți o pastă din bicarbonat și apă, aplicați-o pe zona afectată și faceți un bandaj de tifon. Peste o zi, pielea ar trebui să se calmeze, iar acesta lucru va ușura procesul de îndepărtarea a cioburilor.

17.Spălarea bureților

Da, chiar și accesoriile de spălat pot fi spălate. Pentru aceasta, dizolvați 4 linguri de bicarbonat într-un litru de apă și înmuiați bureții în soluția obținută.

18.Curățarea jucăriilor animalelor de companie

Se spune că gura câinelui este mai curată decât gura omului, dar acest lucru nu îi salvează jucăriile de praf și murdărie, iar 4 linguri de bicarbonat și 1l de apă vă ajută să le curățați și să le împrospătați. Dacă jucăria este de pluș, presărați-o cu bicarbonat, iar peste 15 minute curățați-o cu peria.

19.Curățarea jucăriilor copiilor

Și în acest caz bicarbonatul este cel mai accesibil produs. Înmuiați un burete curat și umed în bicarbonat și ștergeți toate lucrurile cu care intră în contact copilul dumneavoastră.

20.Curățarea interiorului mașinii

Suprafețele de pânză din mașina dumneavoastră îmbibă toate mirosurile existente. Presărați-le cu bicarbonat, așteptați cel puțin 15 minute, apoi aspirați-le. Bicarbonatul poate fi folosit, de asemenea, pe suprafețele cromate, pentru curățarea acumulatorului, covorașelor și scrumierei.

21.Lupta cu buruienile

Bicarbonatul promite să rezolve și veșnica problemă a grădinarilor. E simplu de tot: trebuie să presărați buruienile.

22.Litiera pisicii fără miros

Înainte să adăugați nisipul în litieră, acoperiți-i baza cu un strat subțire de bicarbonat. Urmează nisipul, apoi ultimul strat la fel de bicarbonat.

23.Plastilină din bicarbonat

Opțiunea este perfectă în special dacă copiii dumneavoastră sunt alergici la glutenul din plastilină. Amestecați 2 cești de bicarbonat cu 1 ceașcă de amidon de porumb, 1½ ceașcă de apă și 1 linguriță de ulei. Încălziți compoziția pe tigaie, până devine densă, apoi o lăsați să se răcorească înainte să adăugați colorantul.

24.Curățarea bijuteriilor

O parte de bicarbonat și o parte de apă formează o compoziție de consistența unei paste, cu care puteți curăța inelele, lanțurile și pandantivele, folosind o perie pentru dinți. Faceți acest lucru cu grijă, ca să nu zgâriați metalul. La final, clătiți articolele cu apă și le uscați un prosop.

25.Stingeți uleiul ars sau scânteile aparatelor electrice

În lipsa unui stingător, presărați zona de risc cu bicarbonat – după ce va intra în contact cu  sursa de căldură, se va forma dioxid de carbon, care va stinge flacăra.

Bicarbonatul de bucătărie, care stă în dulapul de bucătărie de cele mai multe ori fără rost, se dovedește a fi, de fapt, foarte util. Pe lângă caracteristicile chimice, bicarbonatul are proprietăți abrazive excelente și este capabil să rezolve o varietate de probleme cotidiene – atât în ceea ce privește gătitul, cât și în ale curățeniei sau siguranței.

Mult spor!