Dulceață de caise (fără fierberea fructelor)!

INGREDIENTE:

-2 kg de caise curățate (fără sâmburi);

-1.5 kg de zahăr;

-4 g de sare de lămâie;

-300 ml de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți 8-10 borcane de 250 ml. Spălați-le, turnați câte 50 ml de apă în fiecare dintre ele și încălziți-le timp de 10 minute în cuptorul cu microunde, ca să se sterilizeze. Apoi vărsați apa din ele, întoarceți-le cu gura în jos pe un prosop și lăsați-le să se usuce. Fierbeți capacele lor în apă clocotindă pe parcursul a 5 minute, după care lăsați-le puțin să se usuce.

2.Puneți zahărul și apa într-o cratiță cu fundul gros sau într-un tuci. Amestecați. Fierbeți siropul timp de 12 minute din momentul clocotirii. Cum numai va da în clocot, adăugați sarea de lămâie în el (ea previne zaharisirea siropului).

3.Între timp spălați caisele și curățați-le de sâmburi, divizându-le în jumătăți. Puneți-le într-o cratiță.

4.Turnați siropul peste caise și scuturați puțin cratița, ca să-l răspândiți mai uniform. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați fructele să se opărească pe parcursul a 10 minute (prima opărire).

5.Apoi amestecați fructele cu o lingură, realizând mișcări ușoare, de împingere dinspre marginea spre centrul cratiței. Astfel le veți separa puțin de sirop. Acoperiți cratița cu capacul și scurgeți siropul din ea înapoi în vasul, în care l-ați fiert (cu cât veți scurge mai mult sirop, cu atât mai bine).

6.Fierbeți siropul pe parcursul a 10 minute din momentul clocotirii (între timp fructele trebuie să fie acoperite cu capacul, ca să se mențină calde). El va deveni foarte spumos. De aceea, amestecați-l periodic cu lingura, ca să nu dea în foc.

7.Turnați siropul fierbinte peste caise. Scuturați puțin cratița, ca să-l răspândiți uniform (după prima opărire fructele încep să se înmoaie și nu mai trebuie amestecate cu lingura, ca să nu-și piardă forma) și acoperiți-o cu capacul. Lăsați caisele să se opărească pe parcursul a 20-30 minute, până vor deveni călduțe.

8.Așa arată caisele după a doua opărire:

9.Scurgeți siropul din cratița cu caisele. Fierbeți-l timp de 10 minute din momentul clocotirii. Turnați-l peste caise și lăsați-le să se opărească pe parcursul a 20-30 minute, sub capac. Așa arată caisele după a treia opărire:

10.Scurgeți iarăși siropul într-un vas separat. Clocotiți-l timp de încă 10 minute, după care îndepărtați rapid spuma formată pe suprafața lui.

11.Între timp transferați caisele în borcanele pregătite: câte 12-15 bucățele în fiecare borcan.

12.Folosind un polonic curat, turnați siropul fierbinte în borcane (a patra opărire).

13.Acoperiți-le îndată cu capacele pregătite, închizându-le ermetic.

14.Întoarceți borcanele cu dulceață cu capacele în jos. Înveliți-le cu o pătură călduroasă și lăsați-le să se răcească complet (24-48 ore).

15.Transferați conservele la locul de păstrare.

Dacă fructele sunt bine coapte, este suficient să le opăriți în sirop de 3 ori, adică puteți să le conservați după ce veți turna siropul peste ele pentru a doua oară (a treia opărire se va produce deja în borcane).

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!