Dulceață de căpșuni : 4 rețete neobișnuite!

Sezonul căpșunilor este în toi! Mâncând pe săturate, puteți să vă gândiți și la conservarea lor. Și de ce nu i-ați răsfăța pe cei dragi cu ceva neobișnuit?

Aparent, totul este chiar banal: fructele, zahărul — iată și dulceața… Nu este chiar așa! Dacă veți aborda această sarcină cu multă fantezie, credeți-ne, rezultatele obținute vor deveni noua descoperire a sezonului.

Căpșunile sunt fructe destul de delicate. De aceea, trebuie să le manipulați în mod corespunzător. Alegeți-le și îndepărtați-le pe cele alterate. Puneți-le într-o strecurătoare și spălați-le sub jetul de apă rece. Apoi lăsați-le deoparte și așteptați până când apa excesivă se va scurge de pe ele. Și doar după aceasta îndepărtați-le codițele. Fructele sunt pregătite pentru conservare.

DULCEAȚA DE CĂPȘUNI „PROSPEȚIMEA”

Ingrediente:

-2 kg de căpșuni;

-1.5 kg de zahăr;

-2 lămâi;

-25 frunzulițe de mentă proaspătă;

-25 frunzulițe de busuioc proaspăt.

Mod de preparare:

1.Puneți căpșunile pregătite (spălate, uscate și fără codițe) într-un bol adânc și presărați-le cu zahăr. Lăsați-le deoparte pentru câteva ore, ca să-și elibereze sucul.

2.Puneți bolul pe foc moderat și fierbeți căpșunile timp de 5 minute din momentul clocotirii. Apoi adăugați frunzulițele spălate de mentă și busuioc. Fierbeți totul timp de încă 5 minute.

3.Adăugați pulpa mărunțită și coaja rasă de lămâie în dulceață. Apoi fierbeți-o pe parcursul a aproximativ 15 minute, pe foc redus. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească timp de 8-10 ore.

4.Urmează a doua etapă de fierbere: puneți bolul pe foc și fierbeți dulceața timp de 5 minute din momentul clocotirii. După aceasta transferați-o în borcane sterilizate, închizându-le etanș.

DULCEAȚA DE CĂPȘUNI „RUBINUL”

Ingrediente:

-1 kg de căpșuni mărunte;

-200 g de petale de trandafir;

-1.2 kg de zahăr;

-100 ml de apă;

-½ linguriță de sare de lămâie.

Mod de preparare:

1.Puneți căpșunile pregătite într-o cratiță largă sau într-un lighean emailat. Presărați-le cu jumătate de zahăr. Lăsați-le peste noapte.

2.Pregătiți un sirop din zahărul rămas și apă. Turnați-l peste petalele spălate de trandafir. Adăugați sarea de lămâie și aduceți compoziția respectivă până la punctul de fierbere.

3.Adăugați fructele în siropul clocotind și fierbeți totul timp de 5 minute, pe foc mic. Apoi luați vasul de pe foc și lăsați dulceața să se răcească complet.

4.Dați-o în clocot încă o dată și fierbeți-o pe parcursul a aproximativ 10 minute.

5.Turnați dulceața fierbinte în borcane și închideți-le ermetic.

DULCEAȚA DE CĂPȘUNI CU MIRODENII

Ingrediente:

-2 kg de căpșuni;

-2 kg de zahăr;

-2 steluțe de anason;

-un baton de scorțișoară.

Mod de preparare:

1.Puneți fructele pregătite într-o cratiță sau într-un lighean emailat. Presărați-le cu zahărul și lăsați-le să se odihnească timp de 3 ore. Apoi puneți-le pe foc și fierbeți-le timp de 10 minute din momentul clocotirii. Luați dulceața de pe foc și lăsați-o să se răcească.

2.Cum numai se va răci, puneți-o iarăși pe foc și dați-o în clocot. Adăugați mirodeniile și fierbeți-o timp de 10 minute.

3.Scoateți mirodeniile și turnați dulceața fierbinte în borcane sterilizate, pe care trebuie să le închideți ermetic.

DULCEAȚA DE CĂPȘUNI CU RUBARBĂ ȘI GHIMBIR

Ingrediente:

-1 kg de căpșuni;

-1 kg de pețioluri de rubarbă;

-50 g de rădăcină proaspătă de ghimbir;

-2 kg de zahăr;

-200 ml de apă.

Mod de preparare:

1.Spălați pețiolurile de rubarbă. Curățați-le de coajă și mărunțiți-le. Puneți-le împreună cu căpșunile pregătite într-un lighean emailat, adânc și turnați apa peste ele. Puneți-le pe foc și aduceți-le până la punctul de fierbere. Fierbeți-le timp de 10 minute.

2.Adăugați rădăcina curățată și întreagă de ghimbir, 1/3 din zahăr și fierbeți totul timp de 5 minute, amestecând continuu.

3.Adăugați treptat zahărul rămas și fierbeți dulceața timp de 5-7 minute. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească timp de 8-10 ore.

4.Urmează a doua etapă de fierbere: puneți ligheanul pe foc și fierbeți dulceața pe foc redus, pe parcursul a 10 minute din momentul clocotirii. Luați-o de pe foc și iarăși lăsați-o să se răcească timp de 10 ore. Scoateți rădăcina de ghimbir din dulceața răcită. Apoi transferați-o în borcane sterilizate, închizându-le ermetic.

Aceasta este doar o părticică din artificiile gustative, care pot fi create prin suplimentarea rețetei de bază a dulceții de căpșuni cu adaosuri neobișnuite. Căpșunile se combină în mod minunat cu ierburile aromate, alte fructe, ciocolata… Experimentați și veți găsi neapărat acel gust irepetabil al dulceții de căpșuni!

V-a plăcut acest articol? Distribuiți-l prietenilor voștri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!