Dulceața de mere „Feliuțele de chihlimbar” — un gust și un aspect de poveste!

Dulceața de mere. Salvați rețeta acestei dulceți! Nu veți regreta! Puteți să o așezați cu mândrie pe mesele de sărbătoare și să o oferiți invitaților neașteptați, servindu-o cu o ceașcă de ceai sau cafea aromată. Este potrivită pentru decorarea prăjiturilor și torturilor. Pregătiți-o într-o cantitate mare. Este un adevărat deliciu!

INGREDIENTE:

-1.7 kg de mere deja curățate (din soiurile tari);

-1.5 kg de zahăr;

-un pahar de apă + 2 linguri de suc de lămâie;

-1/3-1/4 linguriță de sare de lămâie (în dulceață);

-scorțișoară (opțional);

-3 litri de apă + 1/3 linguriță de sare de lămâie sau 2 linguri de suc de lămâie (pentru ca merele să nu se oxideze în timp ce se fierbe siropul; apoi scurgeți apa respectivă și transferați merele în cratița, în care veți fierbe dulceața).

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați merele. Îndepărtați-le cotoarele și tăiați-le în feliuțe (puteți să folosiți ustensila specială pentru felierea merelor). Puneți-le îndată într-un vas cu 3 litri de apă și 1/3 linguriță de sare de lămâie.

2.Pregătiți siropul: turnați un pahar de apă într-o cratiță încăpătoare. Adăugați sucul de lămâie și zahărul. Puneți cratița pe foc și încălziți siropul pe foc mic, până va da în clocot (zahărul trebuie să se dizolve în totalitate).

3.Scoateți merele din apă și transferați-le într-o cratiță încăpătoare. Turnați siropul clocotind peste ele.

4.Acoperiți cratița cu un capac și lăsați merele să se odihnească peste noapte (siropul se va răci și va pătrunde în mere).

5.Apoi puneți dulceața pe foc mic și dați-o în clocot. Adăugați sarea de lămâie (dacă merele sunt foarte dulci, adăugați doar 1/3 linguriță; sarea de lămâie contribuie la menținerea formei feliuțelor). Fierbeți dulceața timp de 7 minute. Apoi luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească complet (timp de 10-12 ore).

6.Apoi puneți dulceața pe foc mare și aduceți-o până la punctul de fierbere. Reduceți flacăra până la moderată și fierbeți-o timp de 7-8 minute. Luați-o de pe foc și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 8-10 ore.

7.Puneți dulceața pe foc puțin mai mare decât cel moderat. Fierbeți-o timp de 7-8 minute din momentul clocotirii. Aceasta este ultima fierbere!

8.Transferați dulceața fierbinte în borcane curate și uscate (spălate în prealabil cu bicarbonat de sodiu). Acoperiți-le cu capace sterilizate.

9.Întoarceți-le cu capacele în jos și așezați-le pe un tocător. Lăsați-le să se răcească complet (siropul din dulceață va deveni foarte dens).

10.Transferați-le la locul de păstrare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!