Dulceață de vișine (fără fierberea fructelor)!

INGREDIENTE:

-1 kg de vișine;

-1 kg de zahăr;

-2-3 g de sare de lămâie;

-200 ml de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Spălați foarte bine borcanele și capacele. Puteți să folosiți 3 borcane de 500 ml sau 6 borcane de 250 ml.

2.Turnați câte puțină apă în fiecare borcan, după care puneți-le în cuptorul cu microunde și încălziți-le pe parcursul a 10 minute, ca să se sterilizeze. Apoi scurgeți apa din ele, întoarceți-le cu gurile în jos pe un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se usuce.

3.Acoperiți capacele cu apă și clocotiți-le pe parcursul a 5 minute. Apoi puneți-le pe un prosop curat și lăsați-le să se usuce.

4.Spălați și uscați vișine. Dacă doriți, puteți să le îndepărtați sâmburii. Vișinele noastre erau mărunte și noi am decis să le lăsăm ca atare, ca să nu le deteriorăm forma.

5.Puneți zahărul și apa într-o cratiță cu fundul gros sau într-un tuci. Amestecați-le foarte bine. Apoi fierbeți-le pe parcursul a 12-13 minute din momentul clocotirii, amestecând periodic, ca să nu rămână zahăr netopit pe marginile vasului. După ce siropul va da în clocot, adăugați sarea de lămâie în el.

6.Turnați siropul fierbinte peste vișine. Scuturați puțin bolul, ca să-l răspândiți uniform. Apoi, folosind spumiera, amestecați ușor vișinele, ca și cum le-ați ridica de pe fundul bolului (aceasta manevră se realizează doar după prima opărire, deoarece ulterior vișinele se înmoaie și își pot pierde forma). Lăsați-le să se opărească pe parcursul a 10 minute.

7.După aceasta scurgeți siropul înapoi în vasul, în care l-ați fiert. Noi am folosit o strecurătoare, ca să realizăm acest pas. Fierbeți-l timp de 6-7 minute din momentul clocotirii, pe foc moderat (el devine foarte spumos în timpul fierberii: de aceea, amestecați-l periodic, ca să nu dea în foc).

8.Turnați siropul fierbinte peste vișine. Acoperiți-le cu un capac și lăsați-le să se opărească pe parcursul a 20-30 minute (a doua opărire). După cum vedeți, ele eliberează mult suc.

9.Scurgeți tot siropul de pe vișine înapoi în vasul de fierbere. Fierbeți-l pe parcursul a 5-6 minute, pe foc moderat, amestecând periodic. După ce îl veți lua de pe foc, îndepărtați toată spuma formată pe suprafața lui.

10.În același timp transferați vișinele în borcanele pregătite, umplându-le până la jumătate.

11.Turnați siropul fierbinte în borcane, folosind un polonic curat și uscat (a treia opărire). Acoperiți-le îndată cu capacele pregătite și închideți-le ermetic.

12.Întoarceți borcanele cu capacele în jos și lăsați-le să se răcească pe parcursul a 2-3 zile.

13.Transferați conservele la locul de păstrare.

14.Savurați dulceața în timpul iernii.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!