Dulceață densă de căpșuni fără apă și fără fierberea fructelor! Poate fi unsă pe pâine!

O dulceață aromată cu o culoarea frumoasă! Rețeta este grozavă, iar bucățile de fructe sunt foarte apetisante. Încercați această metodă interesantă și savurați cea mai gustoasă dulceață de căpșuni!

INGREDIENTE:

– 1 kg de căpșuni;

– 800 gr de zahăr;

– ¼ linguriță de acid citric;

– 2-3 gr de unt – dacă se formează multă spumă.

MOD DE PREPARARE:

1. Spălați căpșunile, le uscați cu prosoape de hârtie și le tăiați bucăți de aproximativ 1,5*1,5 cm.

2. Adăugați zahărul și lăsați fructele pentru câteva ore sau peste noapte.

3. Puneți vasul la foc și amestecați căpșunele. Zahărul s-a lăsat la bază și e nevoie să-l încălziți până la temperatura de 60-70°С, ridicându-l cu spatula în sus. Nu aduceți fructele până la punctul de fierbere.

4. Adăugați acidul citric și opriți imediat focul. Zahărul s-a topit complet, însă dulceața nu a dat în clocot.

5. Lăsați dulceața să se răcească timp de 2 ore și scurgeți siropul cu o sită.

6. Turnați siropul într-o cratiță largă și cu fund gros, îl aduceți până la punctul de fierbere la foc mediu spre mare, practic maximal, și îl fierbeți timp de 15 minute. Deoarece cratița este largă, nu ar trebui să se formeze multă spumă. Dacă totuși e multă, atunci adăugați unt și procesul nu va mai fi atât de activ. Îndepărtați spuma și opriți flacăra.

Sfat. În cazul în care folosiți o cratiță cu diametrul mai mic, atunci fierbeți siropul cu 2 minute mai mult. E nevoie ca umiditatea siropului să se evapore la maxim.

7. Lăsați siropul pe plită pentru 5-7 minute, astfel încât temperatura să devină mai joasă decât cea de fierbere, adăugați căpșunele, amestecați și lăsați dulceața pentru aproximativ 1,5 ore. Siropul devine dens pe măsură ce se răcește.

8. Încălziți apoi dulceața până la temperatura de 80-85°С, pentru ca siropul să devină lichid, iar bucățile de căpșuni să-și păstreze forma.

9. Turnați dulceața în borcanele sterilizate (folosiți orice metodă preferați), le închideți etanș cu capace sterilizate și le lăsați să se răcească complet.

10. Dați dulceața la păstrare în debara.

După ce se răcește, dulceața gustoasă și aromată devine foarte densă și o puteți unge pe pâine. Am obținut 1 kg de dulceață din 1,3 kg de căpșuni.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!