E adevărat că apa fierbinte curăță mai bine decât cea rece?

Detergenții moderni funcționează la fel de bine și în apă rece. Soluțiile noi de curățare conțin fermenți eficienți și fără utilizare apei fierbinți.

Apropo, apa rece este mai puțin dăunătoare fibrelor articolelor vestimentare. În plus, există o mulțime de pete (în special petele proteice, cum ar fi sângele), care, de fapt, cu apă fierbinte doar se îmbibă în pânză.

Atunci de ce continuăm să pornim încălzirea?

Mulți sunt de părerea că apa fierbinte dezinfectează hainele. Însă dacă mașina de spălat nu este dotată cu funcția de dezinfectare, atunci apa nu va fi suficient de fierbinte. Doar un uscător le poate dezinfecta, deși uscarea la soare se practică cu același scop.

Dezinfectarea este necesară numai atunci când hainele murdare conțin bacterii dăunătoare, cum ar fi masele fecale pe scutecele lavabile sau voma, cauzată de boală.

Ce se întâmplă cu vasele spălate în apă rece?

Este rezonabil să folosiți apă caldă atunci când vă spălați pe mâini, dar nu din cauza la care vă gândiți. Când este vorba despre bacteriile alimentare, temperatura apei (cel puțin temperaturile pe care corpul dumneavoastră le poate rezista) se pare că nu contează.

Un studiu american din 2017 a descoperit că apa rece și caldă sunt la fel de eficiente ca și apa fierbinte de 100°C atunci când vorbim despre eliminarea bacteriilor în timpul spălării. Importantă este soluția, pe care o utilizați atunci când vă spălați. Și aceasta are nevoie, probabil, de apă mai caldă pentru funcționare.

Deoarece majoritatea soluțiilor de spălat vasele sunt pe bază de surfactanți, nu sunt prevăzute pentru apa rece și necesită energia termică a apei fierbinți pentru a crea rapid efectul de lubrifiere și de îndepărtare a murdăriei.

La spălarea mâinilor apa fierbinte e necesară mai mult pentru confort. Spălarea vaselor cu apă rece este dureroasă.

Să vorbim despre mașinile de spălat vasele. În cazul lor se aplică aceleași reguli de spălare rece ca și în cazul mașinii de spălat rufe. Dar cu condiția să utilizați detergentul potrivit.

Acum știți că puteți spăla și cu apă rece fără ca curățenia casei să aibă de suferit!