Fericirea femeii (Spathiphyllum) planta-talisman!

Spathiphyllum sau ,,Fericirea femeii” sau ,,Crinul Păcii” pe lângă faptul că servește ca decor, curăță aerul, dar și armonizează relațiile de familie. În plus, nu necesită o îngrijire deosebită. Nu veți regreta niciodată dacă veți crește ”Fericirea femeii” acasă sau la birou.

Spathiphyllum  este un adevărat aspirator, curăță perfect aerul de praf, de evaporări nocive, reduce daunele cauzate de radiațiile echipamentelor de birou. Iată de ce se recomandă să fie prezent în birouri, iar acasă să puneți planta în camera de zi sau în birou, unde se află computerul și televizorul. Având în vedere faptul că nu este capricioasă și poate înflori aproape în permanență, planta din America de Sud este, evident, pe placul multor persoane.

În popor, planta a fost numită ”Fericirea femeii” și i-au fost atribuite o mulțime de proprietăți mistice:

-se crede că dacă o femeie singuratică începe să crească această plantă, în curând își va găsi fericirea;

-spathiphyllum îmbunătățește energia casei și poate aduce proprietarilor bunăstare și fericire;

-”Fericirea femeii” este un barometru al dispoziției. Dacă scandalurile și certurile sunt frecvente în casă și nu există înțelegere reciprocă, atunci floarea începe să se usuce, încetează să mai înflorească și poate să moară;

-și cel mai important, dacă planta din casa dumneavoastră a înflorit, atunci foarte curând puteți avea un copil mult așteptat. Se crede că această floare ajută chiar și femeile care sunt deja disperate în încercările de a deveni mame.

Cum să îngrijiți

Spathiphyllum s-a născut în America de Sud, deci, iubește căldura. Temperatura optimă pentru această plantă este de 18 – 25 de grade, dacă este mai joasă, atunci se poate îmbolnăvi. Deoarece în natură floarea crește în junglă, nu tolerează curenții și lumina directă a soarelui. Dacă razele solare cad direct pe plantă, pot provoca arsuri. În perioadele cele mai călduroase ale zilei, ar fi  mai bine să transferați planta în umbră sau să o acoperiți. Spathiphyllum tolerează mai ușor umbra și semiumbra, însă lipsa îndelungată de lumină poate afecta culoarea și dimensiunile frunzelor – acestea vor fi firave și mici. Cea mai bună opțiune pentru această floare este fereastra de est.

Deoarece provine din jungla umedă, preferă ca pământul să fie ud, dar nu exagerat de umed. Pentru spathiphyllum se vând chiar vase speciale cu tăvi încorporate, în care se toarnă apă și ea este absorbită treptat în stratul inferior al solului (adică hrănește rădăcinile). Astfel se asigură umiditatea moderată a pământului. Planta iubește foarte mult pulverizarea, dacă veți face acest lucru zilnic, vă va mulțumi cu frunze viu colorate.

Se fertilizează, ca și alte plante, cu îngrășământ complex: 1 dată în 2 săptămâni primăvara și vara (din aprilie până în septembrie). Toamna și iarna ar fi mai bine să renunțați la fertilizare și chiar să reduceți udarea, planta are nevoie de odihnă. Dacă veți ține cont de toate aceste sfaturi, atunci floarea va înflori pe tot parcurul anului.

Ce probleme pot apărea

În ciuda îngrijirii nepretențioase, spathiphyllumul, de asemenea, se poate îmbolnăvi. Deseori planta încetează să înflorească, frunzele încep să se usuce, capătă o culoare maro sau verde foarte deschis. Toate aceste probleme pot apărea din cauza mai multor factori.

1.Iluminare incorectă

Dacă lumină nu este suficientă, frunzele își pierd culoarea intensă, vârfurile lor devin galbene, iar tulpinile se desfac prea tare. Dacă, dimpotrivă, lumina directă a soarelui este în exces, atunci frunzele sunt acoperite de pete de la arsuri.

2.Surplus de apă

Rădăcinile încep să putrezească, iar frunzele să se înnegrească.

3.Insuficiență de apă

Frunzele sunt mici și ofilite, nu sunt la fel de elastice ca înainte.

4.Dăunători

Păianjenului roși îi place să-și țese pânzele pe partea dorsală a frunzelor. Din acest motiv ele încep să se îngălbenească și să se îndoaie. Planta trebuie tratată cu fungicid.

Alte probleme

Înflorește mai rău

Nu uitați să îndepărtați la timp săgețile ofilite, după ce spata plantei (de fapt, floarea este spadicele cărnos din interior, nu spata albă) va începe să devină verde. Cu cât mai mult timp păstrați aceste inflorescențe verzi, cu atât mai multe puteri ele absorb și cu atât mai puține flori va avea planta.

De asemenea, floarea poate duce lipsă de minerale, încercați să o fertilizați.

Vârfurile frunzelor se îngălbenesc și se usucă

Pentru spathiphyllum aerul este prea uscat, are nevoie de mai multă umiditate. Cât de corect nu ați uda planta, ea are nevoie de pulverizare. Perfect ar fi un umidificator. Nu uitați că ”Fericirea femeii” vine din jungla umedă. Puteți pune mușchi în tavă pentru a menține umiditatea rădăcinilor.

Mult spor!

New