Fermentarea bujorilor! Toate etapele: de la culegerea petalelor, până la pregătirea ceaiului!

Oricine a încercat măcar o dată ceaiul fermentat de casă nu poate fi indiferent de procesul de culegere a materiei prime. Ceaiul obținut din petale fermentate de bujor este o băutură rafinată! Are un gust asemănător cu ceaiul de trandafir, însă aroma este diferită.

Spre deosebire de petalele de bujor proaspăt culese sau uscate și infuzate cu apă clocotită, ceaiul fermentat, preparat în acest mod are o culoare bogată, rezistentă și o aromă subtilă.

Așadar, pentru a obține un ceai de calitate, materia primă, în cazul de față petalele de bujor, trebuie să treacă prin cinci etape de pregătire, și anume: culegerea și pregătirea, ofilirea, fermentarea, oprirea rapidă a fermentării și uscarea.

Voi spune din start că acesta este un proces destul de simplu și lipsit de complicații. Fiecare etapă este interesantă și nu durează mult timp. Să începem cu prima etapă:

1. Culegerea și pregătirea!

După cum vă puteți da seama, petalele de bujorii trebuie culese doar în zone ecologice, departe de șosele și de eventuale industrii periculoase. Pregătirea constă în culegerea petalelor și separarea lor de frunzele verzi. Dacă spălați sau nu bujorii depinde de dvs. Eu nu îi spăl, deoarece prefer să păstrez uleiurile esențiale și polenul de pe flori.

Dacă vă decideți să le clătiți, procedați astfel: umpleți un lighean cu apă și scufundați fiecare floare în ea. Apoi scuturați apa și puneți florile pe o bucată de material cu petalele în jos. Când bujorii sunt complet uscați rupeți petalele și treceți la etapa următoare.

2. Ofilirea!

Această etapă importantă presupune așezarea petalelor pe o bucată de material de bumbac, într-un strat de 3-5 cm. Aveți grijă să nu le uscați, ci doar să le ofiliți. În acest sens, puneți-le undeva unde nu vor fi expuse direct la soare.

Temperatura recomandată pentru ofilire este de 24-26°C, cu o umiditate de 65-70%. De obicei, petalele de bujori se ofilesc în două-trei zile, dar nu uitați să le întoarceți periodic.

3. Fermentarea!

Fermentarea este un proces în care se eliberează seva din petale. El are loc sub influența microorganismelor de pe suprafața bujorilor și a oxigenului din mediul înconjurător. Prin fermentație, ceaiul își dobândește culoarea, aroma și tăria.

După cum v-ați putut da seama, sarcina noastră în această etapă este de a elibera sucul. Există mai multe metode de a face acest lucru. Puteți zdrobi petalele de bujor cu mâna, apoi să le răsuciți în grupuri. Dar eu vă voi arăta cea mai rapidă și mai ușoară metodă de a obține ceai granulat din petale de bujor. Pentru aceasta, avem nevoie de o mașină de tocat carnea și de cea mai mare grilă pentru ea. Punem petalele ofilite în gaura mașinii de tocat și încercăm să nu folosim împingătorul. Petalele trebuie să treacă liber prin cuțit, astfel încât granulele să fie mai aerate. Iar asta este exact ceea ce ne trebuie.

Puneți materia primă rezultată într-un borcan de sticlă sau într-un vas de ceramică, acoperiți-l cu un prosop umed și lăsați petalele să se fermenteze la temperatura camerei, fără să fie expuse direct la razele soarelui.

Cu timpul, fiecare va putea determina gradul dorit de fermentare, după propriul gust:

Fermentarea ușoară durează între 3 și 6 ore. În acest caz veți obține un ceai cu un gust ușor și delicat, dar cu o aromă puternică.

Fermentarea medie durează între 6 și 12 ore. Ceaiul are o aromă puternică și un gust ușor amărui, cu o aciditate ușoară.

Fermentarea profundă durează între 12 și 36 ore. Ceaiul are un gust plăcut acrișor, cu o aromă relativ ușoară.

Eu am pregătit un ceai de cea mai puternică fermentare. Petalele de bujor au stat în borcan timp de 36 ore.

Timpul necesar a trecut, așa că putem trece la pasul următor.

4. Oprirea rapidă a fermentării!

În principiu, acest proces poate fi combinat cu uscarea, doar că mai întâi va trebui să le uscați pe jumătate în cuptor sau uscător electric, pentru a le împiedica să se mucegăiască. Pentru a face acest lucru, tapetați o tavă cu hârtie de copt sau folie de aluminiu și distribuiți ceaiul fermentat într-un strat subțire pe ea. Dați-o în cuptorul încălzit la 70-100 °C timp de 15-20 de minute. De asemenea, puteți opri fermentarea într-un uscător electric, uscând granulele aproximativ același timp.

5. Uscarea!

În continuare, puteți așeza ceaiul pe o suprafață plană și îl puteți usca în aer liber, întorcându-l periodic. Dacă decideți să continuați uscarea materiei prime într-un cuptor sau într-un uscător electric, faceți acest lucru la cea mai joasă temperatură. Ușa cuptorului trebuie să fie, de preferință, ușor întredeschisă. De obicei, uscarea petalelor fermentate de bujor durează între 30 de minute și o oră și jumătate.

Depozitarea: Acest ceai poate fi depozitat la fel ca orice alt ceai pe care îl cumpărați din comerț. Cel mai bine este să optați pentru un recipient ermetic de sticlă sau de ceramică. Cu cât ceaiul va rămâne mai mult timp uscat, cu atât aroma sa va fi mai bogată.

Modul de preparare: Pentru a pregăti un ceai delicios din petale de bujor, trebuie doar să turnați o lingură de infuzie în jumătate de litru de apă clocotită și să lăsați să se infuzeze timp de 15 minute. Savurați-l cu multă plăcere!

Spor la treabă!