Fertilizarea primăvăratică a bujorilor — pentru înflorirea abundentă și prevenirea bolilor!

Tufele minunate de bujori vor înfrumuseța curtea dumneavoastră pe parcursul multor ani. Însă, pentru ca aceste flori splendide să crească și să se dezvolte bine, este necesar să le fertilizați cu îngrășăminte primăvăratice complexe.

În primii doi ani tufele tinere nu au neapărat nevoie de îngrășăminte minerale. Ele extrag substanțele necesare pentru creștere din substratul, pe care au fost plantate: acesta constă din sol, turbă și bălegar putrezit. În primul an se produce dezvoltarea sistemelor radicular și foliar. De aceea, în această perioadă are prioritate fertilizarea foliară.

FERTILIZAREA FOLIARĂ

Această metodă este aplicată pe vreme liniștită, fără vânt. Folosindu-se un pulverizator, îngrășămintele sunt răspândite pe suprafața plantelor. Intervalul dintre fertilizări trebuie să fie de aproximativ 2 săptămâni. În total, fertilizarea foliară constă din 3 etape.

1. Prima stropire se realizează după apariția părților aeriene ale bujorilor. Ele sunt tratate cu soluție de carbamidă (50 g de carbamidă la 10 litri de apă).

2. Când se realizează a doua stropire, în soluția de carbamidă se adaugă un îngrășământ complex cu microelemente, care se diluează, în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalajul lui. Ca regulă, această soluție trebuie să fie mai diluată decât cea folosită pentru udarea rădăcinilor plantei.

3. A treia stropire se face cu soluția preparată din îngrășământul mineral complex dizolvat în 10 litri de apă (în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj). Ca să se stimuleze dezvoltarea rădăcinilor, tufele sunt stropite și cu soluție de Heteroauxină (2 comprimate la 10 litri de apă). Iar pentru îmbunătățirea creșterii lăstarilor tineri se folosește humatul de potasiu (5 g la 10 litri de apă) — el este adăugat în șanțurile mici, săpate în jurul tufelor. Bobocii apăruți în primele două sezoane sunt îndepărtați, ca să nu împiedice dezvoltarea rădăcinilor.

FERTILIZAREA MINERALĂ

În al treilea an de viață bujorii se transformă în tufe stufoase și încep să înflorească frumos. Aceasta este perioada de utilizare a îngrășămintelor minerale, care se adaugă în substrat. Cantitatea lor se reduce în perioadele cu puține precipitații și se mărește în perioadele ploioase. Sunt suficiente 3 fertilizări complexe într-un sezon primăvară-vară.

Prima etapă — fertilizarea cu azot și potasiu. Este suficientă adăugarea a 10 g de azot și 15 g de potasiu sub o tufă. Îngrășămintele sunt presărate cu grijă în jurul tufei, chiar pe insulițele de zăpadă. Combinându-se cu apa rezultată din topirea zăpezii, substanțele necesare ajung la rădăcini.

A doua etapă — fertilizarea cu azot, fosfor și potasiu (8-10 g de azot, 15-20 g de fosfor și 10-15 g de potasiu). Ea se aplică în perioada de dezvoltare a bobocilor. Îngrășămintele respective sunt importante pentru obținerea florilor splendide.

A treia etapă — înglobarea îngrășămintelor cu fosfor și potasiu. Peste 15 zile de la sfârșirea perioadei de înflorire, bujorii trebuie fertilizați cu un îngrășământ, care conține 15-20 g de fosfor și 10-15 g de potasiu. Această fertilizare este vitală pentru apariția mugurilor de reînnoire, care vor asigura înflorirea abundentă în următorul an. De asemenea, ea contribuie la mărirea rezistenței tufelor în timpul iernii.

Cel mai bine ar fi să asociați fertilizarea cu irigarea. Ca să realizați acest lucru, puteți să folosiți celebrele îngrășăminte lichide cu perioadă scurtă de acțiune. Sunt populare și granulele uscate, care sunt adăugate într-o adâncitură săpată sub tufă. Bujorii, care au ajuns la vârsta de 8 ani, necesită un aport mare de minerale, cantitatea căruia se mărește o dată cu maturizarea tufei.

FERTILIZAREA ORGANICĂ

Îngrășămintele organice permit înflorirea abundentă a bujorilor. Ele sunt necesare tufelor adulte, ramificate, care dezvoltă numeroși boboci. Pentru a prepara un îngrășământ complex, florile de lumânărică sunt înmuiate în apă, după care se adaugă o cantitate mică de excremente de păsări. Soluția obținută se lasă să se odihnească pe parcursul a aproximativ 10 zile. Apoi se toarnă în șanțuri speciale, săpate în jurul tufei, la o distanță de 25 cm de ea, astfel încât să se evite contactul direct dintre îngrășământ și baza rădăcinilor. Este suficientă realizarea unei fertilizări organice per sezon (în perioada apariției bobocilor).

Nu uitați să fertilizați bujorii dumneavoastră la timp, deoarece acesta este unul dintre factorii importanți din îngrijirea lor, care este responsabil de înflorirea abundentă a acestor plante minunate.

Spor la grădinărit!